Makumaailma

Lounaalla halutaan syödä terveellisesti kalaa ja kasviksia – näin Tikkurilassa sijaitseva uusi ravintola vastaa toiveisiin

LOUNASPAIKKA Suosittu Käpykolo muutti paikkaa ja nimeä. Lounaslistalla pysyvät kalat ja kasvikset.

Jaana ja Mikko Väänänen ovat Tikkurilan Lystin omistajapariskunta.

Armi Suojanen

Muikkukukkoa, lahna- ja haukimurekepihvejä, hirvijauhelihapihvejä sekä nyhtökaura-ratatouillea. Tällaisia lounasruokia ei ihan jokaisesta lounasravintolasta löydykään, mutta Tikkurilan Lystistä niitä saa.

Kalaa useana viikonpäivänä ja uusia kasvisruokia on tarjolla, koska asiakkaat niitä haluavat. Ihmiset ovat nykyisin hyvin kiinnostuneita ruuan ekologisuudesta ja terveellisyydestä. Myös ruuantuotannon vastuullisuus on heille tärkeää.

– 15–20 vuotta sitten kalapäivänä syöjiä oli vähiten. Eilen haukimurekepihvit loppuivat kesken, Lystin yrittäjä Mikko Väänänen vertaa.

Väänänen omistaa Tikkurilan Lystin vaimonsa Jaanan kanssa. He ovat laittaneet ihmisille lounasta parikymmentä vuotta. Ensin Helsingin Malmilla, sitten viitisen vuotta Vantaalla Jokiniemen Käpykolossa ja lokakuusta lähtien Tikkurilan aseman vieressä Lystissä.

Monet lounasyrittäjät valittavat, että kala on heille liian kallista. Jos laittaa kalaa, lounaan hinnasta jäisi yrittäjälle liian vähän ellei hinta nostaisi ja siitä taas eivät asiakkaat eivät tykkäisi.

Kuhaa ja siikaa ei Väänäsen mukaan "voi ajatellakaan" noin kymmenen euron lounaalle. Mutta muuta kalaa, kuten muikkuja, on myynnissä kohtuuhinnalla. Särkikalatkaan, kuten lahna, eivät Väänäsen mukaan ole kalliita. Myös niiden saatavuus on parantunut.

– Vielä 10 vuotta sitten lahnamurekepihvejä olisi ollut vaikea laittaa.

Kalastusta harrastava Väänänen on käynyt itsekin pyytämässä haukia, joista on valmistettu ruokaa Käpykolossa.

Väänänen selittää, että kalaruuan valmistushintaa laskee heti, kun siinä on muutakin kuin pelkkää kalaa. Lohilaatikko tulee edullisemmaksi kuin uunilohi.

Vaikka lounasravintola olisikin halukas tekemään kalaruokia, muikkukukko on silti erikoinen valinta. Lystissä se tehdään uunipelille ja silavan tilalla on possunkylkeä.

– Ei se ole kovin monimutkainen, Väänänen naurahtaa.

15–20 vuotta sitten kalapäivänä syöjiä oli vähiten."

Syy savolaisen perinneruuan päätymiseen Lystin listalle löytyy edellisestä paikasta, Käpykolosta, joka sijaitsi Metsähallituksen aiemmassa toimistotalossa. Muikkukukkoidea lähti lounastajista, jotka arvostavat kotimaisia raaka-aineita.

Käpykololla on uusi nimi sekä paikka ja Metsähallituskin muutti Dixiin, mutta muikkukukko pysyy listalla.

Tikkurilan Lysti

Sijaitsee Vernissakatu 3:ssa Jokiniemessä.

Lounas on tarjolla klo 10.45–13.30.

Lounaalla kolme lämmintä ruokaa ja salaattibuffet.

Joka päivä tuoretta leipää, jonka Mikko Väänänen leipoo.

Leipää ja ylijäänyttä lounasta myydään myös mukaan.

Yrityksen nimi on Malmin Cateringin Oy. Se hoitaa myös pitopalvelua.

Lysti toimi aiemmin toisessa paikassa Käpykolo-nimellä. Lukijat valitsivat Käpykolon Vantaan toiseksi parhaaksi lounaspaikaksi Vantaan Sanomien lounaspaikkaäänestyksessä viime vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kilpailu asiakkaista käy kiivaana Tikkurilassa – hyvä sijainti on lounasravintolalle elinehto20.4.2017 07.15
Lukijat äänestivät: Tässä on Vantaan paras lounaspaikka1.4.2017 00.05
Viisi ääntä ratkaisi Vantaan paras lounaspaikka -kisan1.4.2017 08.00
Helsinkiläiset: Tämän verran lounas saa maksaa – kilpailu ei näy hinnoissa6.4.2017 08.26

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu