Puheenaihe

Mielipide: Kuinka paljon lastentarhanopettajien työtä arvostetaan? Ja missä se näkyy?

Lapsiryhmät ovat isoja ja moni lapsi tarvitsee aikuisen tukea monissa asioissa. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Onko olemassa näyttöä sille, että korkeampi palkka ei toimi houkuttimena, kirjoittaja kysyy.

Olemme saaneet viime aikoina lukea paljon kirjoittelua liittyen lastentarhanopettajan palkkaukseen.

Keskustelu lähti liikkeelle Ylen uutisoidessa Vantaan, Helsingin ja Espoon ”herrasmiessopimuksesta”. Viimeisimpänä luin Vantaan Sanomien jutun, jossa todetaan, että palkankorotus ei ole ratkaisu työntekijäpulaan (VS 10.–11.3.).

Vantaan Sanomien mukaan päteviä osaajia puuttuu Vantaalta 159. Vantaan ”vetovoimatekijöiksi” mainitaan työhyvinvointia korostava työyhteisö ja koulutusmahdollisuudet.

Jos tämä on Vantaan ajatus siitä, että näillä saamme lisää osaavia työntekijöitä, pelkään, että tuo 159 osaajan vajaus vain kasvaa.

Kukaan työyhteisön ulkopuolinen ei voi luvata työhyvinvointia korostavaa työyhteisöä, koska jokainen työyhteisö muodostuu siellä työskentelevistä ihmisistä ja heidän toimintansa, arvonsa ja asenteensa muovaavat työyhteisön ilmapiirin.

Muiden kuntien on yhtä helppo tarjota koulutusmahdollisuuksia ”vetovoimatekijänä” ja maksaa vielä hieman isompaa palkkaakin.

Vain palkkaa verratessa Tuusula maksaa 2516 euroa kuukaudessa. Sekään ei isolta tunnu, mutta verrattuna Vantaan 2350 euroon kuukaudessa Tuusulan palkka tuntuu houkuttelevalta.

Samassa jutussa Vantaan johto perusteli, että sosiaalityöntekijöiden palkkoja on systemaattisesti korotettu, koska sillä alalla työvoimapula on jatkunut pitkään.

Mitenköhän pitkään ja kuinka monta vuosikymmentä työvoimapulaa tarvitaan varhaiskasvatuksessa työskentelevien opettajien. systemaattisen korotuksen piiriin pääsyyn? Ja onko olemassa näyttöä sille, että korkeampi palkka ei toimi houkuttimena?

Olen itse vielä nuori alalla. Neljättä vuotta työskentelen lastentarhanopettajana ja näin lyhyessä ajassa voin todeta työmäärän kasvaneen. Lapsiryhmät ovat isoja ja moni lapsi tarvitsee aikuisen tukea monissa asioissa.

Tässä valossa työhyvinvointia korostava työyhteisö ja koulutusmahdollisuudet eivät kovin isoja houkuttimia ole. Lisääntyneeseen työmäärään suorasti vaikuttava tekijä olisi esimerkiksi nykyistä reilusti pienemmät lapsiryhmät.

Varhaiskasvatus on hienoa ja arvokasta työtä. Meillä on paljon motivoituneita koulutettuja osaajia, jotka tekevät töitä suurella sydämellä. Mutta jo nyt näitä osaajia on liian vähän.

Ja jos ei koulutettua henkilökuntaa ole saatavilla, vaan osaajat lähtevät naapurikuntiin hieman paremman palkan ja muiden ”vetovoimatekijöiden” kannustamina, niin ketkä tästä tilanteesta eniten kärsivät? Vastaus tuskin yllättää. Lapset.

Siksi kysynkin, mikä on Vantaan halu ja panostus varmistaa, että kaikilla lapsillamme on osaava ja pätevä lastentarhanopettaja (sekä varhaiskasvatuksen muu henkilökunta) huolehtimassa, tukemassa ja ennaltaehkäisemässä mahdollisia kasvun ja kehityksen haasteita?

Kuinka paljon oikeasti arvostatte sitä työtä, jota me lastentarhanopettajat teemme lastemme eteen?

Ja missä tämä arvostus näkyy?

Vantaan lasten tulevaisuudesta huolissaan oleva lastentarhanopettaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lastentarhanopettajaliitolta täysi tuki kansalaisliikkeelle – "Palkka on törkeä"27.3.2018 16.11
Tulossa kaikkien aikojen palkkapyyntöjen vyöry – tuhannet lastentarhaopettajat vaativat kirjallisesti jättikorotusta26.3.2018 14.11
Mielipide: Suuntaan Helsinkiin töihin lastentarhanopettajaksi21.3.2018 08.45
Mielipide: Selitykset lastentarhaopettajien palkkakatosta eivät mene läpi16.3.2018 07.05
Mielipide: Lastentarhanopettajapulan ratkaisut ovat myös päättäjien vastuulla15.3.2018 06.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat