Minne mennä

Taikuri Pii Poo ja Tiitiäiset astuivat Kirsi Kunnaksen runokirjoista Raatikon lavalle – "Onks noi oikeita", kuului katsomosta

LASTENTEATTERI Kirsi Kunnaksen runot antavat tanssillekin siivet.

Tiitiäisen pippurimylly on Kirsi Kunnaksen runotekstein kulkeva esitys, jossa on mukana kaksi näyttelijää ja kaksi tanssijaa. Elisa Salo (keskellä) esittää Lilliä, joka kohtaa muun muassa tiitiäisiä eli menninkäisiä (Heidi Suur-Hamari ja Anna Päiväniemi). Tatu Mönttinen sukeltaa Taikuri Pii Poon lisäksi kolmeen muuhun rooliin.

Leena Koivisto

Kun Herra Pii Poo ajelee vespallaan pörinä-ääniä päästellen, alkaa päiväkoti-ikäistä yleisöä hillittömästi naurattaa. Mutta kun Pii Poo jää junan alle, tulee hiirenhiljaista.

Vaan eihän Pii Poo oikeasti kuollut. Hänhän huusi hii hoo, ja kuoli vasta myöhemmin?

Tanssiteatteri Raatikon esitys Tiitiäisen pippurimylly jättää mystisyyden siemenen itämään, ihan niin kuin Kirsi Kunnaksen runokin tuosta prinsessoita ja makkaroita taikovasta noidasta.

Lievää taianomaisuutta liittyy myös siihen, että taikuri Pii Poon viitan alta paljastuu vantaalainen näyttelijä Tatu Mönttinen.

– Tämä oli sellainen dream come true, unelman toteutuminen, hän hymyilee.

– Pii Poo oli lapsuuden lempparirunoni, muistan sen kuvituksenkin elävästi. Ehkä runon tietynlainen vauhdikkuus vaikutti.

Esityksen toinen näyttelijä, Elisa Salo, tuumii, että pelottavuudestaan huolimatta myös kysymys kuolemasta vetoaa lasten uteliaisuuteen.

– Lapsia usein kiehtoo juuri sellainen, jossa on sopivasti jotain hurjaa ja pelottavaa, teatterinjohtaja Marja Korhola vahvistaa.

Korholan koreografian pohjalta ja ohjaamana syntynyt tanssinäytelmä sai ensimmäisen esityskautensa vuonna 2009. Tanssinäytelmän toinen tuleminen on toteutettu pitkälti eri esittäjin, mutta muuten vähäisin muutoksin.

– Tiitiäisten asut työstettiin vähän uuteen uskoon, Korhola kertoo.

– Ja Lillikin sai uuden yöpaidan, tosin ihan samannäköisen kuin ennen, virnistää hahmoa viime vuosikymmenellä yli puolentoista sataa kertaa esittänyt Salo.

Hyvin onnistuneiden esitysten kierrättäminen on Raatikossa normaali toimintatapa.

– Mielestäni on myös tärkeää esitellä tämän päivän lapsille Kirsi Kunnaksen runoja, koska niiden lukeminen on vähentynyt samoin kuin lapsille lukeminen muutenkin. Aivan ihana palaute tuli eräältä kolmasluokkalaiselta pojalta, joka esityksen jälkeen innostuneena kyseli, mistä näitä kirjoja saa, ja kertoi haluavansa lukea ne kaikki, Korhola iloitsee.

Esitykseen kuuluu Lillin ja hänen isäänsä liittyvä kehystarina, muuten tapahtumat rakentuvat puhtaasti Kunnaksen runoista. Rytmitys sekä tekstille että liikkumiselle on kellontarkkaa.

– Rytmitystä saikin vähän harjoitella, myöntää Mönttinen, joka sisäänajoi itsensä neljään eri rooliin puolessatoissa viikossa.

– Nopean tahdin vuoksi opettelin aiemman esityskauden näyttelijän liikeradat videolta, mutta tein silti Pii Poosta vähän omanlaiseni version.

Mönttisellä on aiempaakin kokemusta lapsille suunnatusta teatterista, muun muassa Risto Räppääjän roolista. Nopoloiden luoma hahmo löytyy myös Salon esiintymishistoriasta, hän on häärinyt Heinähattuna Tampereella.

Lastenteatteri on molempien perheellisten näyttelijöiden sydäntä lähellä. Ja sen tarjoama palaute näyttelijälle on usein vailla vertaa.

Saloa ihastutti muun muassa hiljattain aamunäytöksen jälkeen katsomosta kuulunut kysymys.

– Onks noi oikeita?

Tiitiäisen pippurimylly

Runot poimittu Kirsi Kunnaksen teoksista Tiitiäisen satupuu ja Tiitiäisen pippurimylly.

Esityksen kesto 55 min.

Ikäsuositus yli 3 v.

Esitykset 26.4. saakka arkisin klo 9 ja 10.30

Tanssiteatteri Raatikko sijaitsee osoitteessa Viertolankuja 4 B.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirsi Kunnas: Älä unohda aivojasi14.12.2014 08.00
"Isovanhempia tarvitaan entistä enemmän" – suosittu lastenkirjailija saa merkittävän tunnustuksen19.10.2017 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu