Paikallisurheilu

Kovassa terässä Venäjää haastamaan – Team Unique hakee MM-kilpailuista mitalia

URHEILU Muodostelmaluistelu on tyrkyllä olympialaisiin. Huhtikuun alussa kilpaillaan kuitenkin MM-mitaleista.

Team Unique valmistautui arvokilpailuihin Helsingin Jäähallilla.

Tero Vähämäki

Urheilumaailmasta ei löydy liikaa lajeja, joissa Suomi on lähes aina ennakkosuosikin asemassa MM-kisoihin lähdettäessä.

Vuodesta 2000 vuosittain järjestetyt muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailut ovat tuovat mukavaa vaihtelua menestyksennälkäisille. Suomalaisjoukkueet ovat kahmineet 54 jaossa olevasta mitalista peräti 22. Suomalaisjoukkue on kruunattu maailman parhaaksi kahdeksan kertaa.

Seuraava mahdollisuus palkintoihin aukeaa huhtikuun alussa Tukholmassa luisteltavista kisoista. Sinivalkoiset taistelevat mestaruudesta kahden joukkueen voimin. Maaliskuun alussa SM-kultaa voittanut Marigold IceUnity ja toiseksi sijoittunut Team Unique lähtevät haastamaan maailman parhaat joukkueet.

Joukkueissa nähdään myös vantaalaisväriä. Uniquen kapteeni Iines Saalasti aloitti uransa Etelä-Vantaan Taitoluistelijoissa ja joukkueen tehopakkaukseksi kuvailtu Aino-Kaisa Akkanen asuu Vaaralassa.

Nuoret luistelijat lähtevät kisoihin tavoittelemaan korkeinta palkintoa.

– Lähdetään haastamaan ykkössuosikkia, eli Venäjää, Saalasti kertoo.

Kapteeni on tottunut menestymään. Hän oli mukana voittamassa Team Uniquen ensimmäistä ja tähän mennessä ainoaa maailmanmestaruutta vuonna 2013.

– Se oli uskomaton fiilis. Minulla oli pienestä pitäen haaveena saavuttaa jotain suurta ja silloin se toteutui.

Luistelijat kertovat tavoittelevansa kultaa myös Ruotsista. Vuonna 2016 – viimeisimmässä MM-kisoissaan – joukkue ylsi neljänneksi.

– Voittoon vaaditaan kovaa psyykettä, läsnäoloa ja hyvää yhdessä tekemistä, Akkanen toteaa.

– Mitalikaan ei olisi pettymys, mutta totta kai kultaan tähdätään, hän lisää.

25 tuntia viikossa harjoittelevan joukkueen ohjelma on hiottu pala palalta kuntoon. Joukkue sai esityksen kuntoon jo hyvissä ajoin ennen SM-kisoja.

– Nyt, ennen MM-kisoja, me vain hiomme esityksen heikkouksia paremmaksi, Akkanen avaa harjoittelua.

Hiomista helpottaa valmennus, joka on kansainvälistä huippuluokkaa: Kaksikon mielestä suomalaisten huippusuoritukset selittää nimenomaan hyvä valmennuskulttuuri.

– Täällä on maailman ykkösvalmentajat. Pureudumme kokonaisvaltaiseen harjoitteluun, eikä vain luistella, Saalasti kertoo.

Muodostelmaluistelua on huhuttu jopa tulevaksi olympialajiksi. Etelä-Korean kilpailut tulivat vielä liian nopeasti, mutta laji on ehdolla neljän vuoden päästä järjestettäviin Pekingin olympialaisiin.

– Olisi lajille älyttömän hyvä päästä olympialaisiin, kaksikko myöntää.

Akkasen mukaan esteenä voi olla joukkueiden suuri koko. Joukkueet koostuvat yli 20:stä luistelijasta, joten urheilijoiden määrä kasvaisi valtavasti. Se tuo omat logistiset haasteensa.

Lajin pitäisi myös levitä useampiin maihin, jotta kansainvälisen olympiakomitean kiinnostus heräisi.

– Olisi hyvä, jos Aasiasta tulisi useampia joukkueita. Se auttaisi saamaan lajille kansainvälisempää näkyvyyttä, Saalasti pohtii.

Muodostelmaluistelu

Taitoluistelun alalaji, jossa joukkueet muodostavat kuvioita musiikin tahtiin. Kilpailussa luistellaan taitoluistelun tavoin lyhytohjelma ja vapaaohjelma.

Joukkueet koostuvat ikäryhmästä riippuen 12-24 luistelijasta.

Suomi ja Ruotsi ovat lajin menestyneimpiä maita. Yhdeksät ensimmäiset MM-kilpailut päättyivät joko suomalais- tai ruotsalaisjoukkueen voittoon. Viime vuosina Venäjä on noussut maailman kärkipäähän.

Lajin MM-kilpailut järjestetään Tukholmassa 6.-7.4. helsinkiläiset Marigold IceUnity ja Team Unique edustavat Suomea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu