Puheenaihe

Kiinnostaako kausityö maaseudulla? – TöitäSuomesta-palvelusta apua aktiivimalliin

Maaseudun yritykset työllistävät vuosittain jopa 15000 ulkomailta tulevaa kausityöntekijää.

Johanna Erjonsalo

Työvoimapula vaivaa maaseudun yrityksiä. Samaan aikaan työttömien voi olla vaikea löytää sopivia työtehtäviä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa ratkaista tämän maaseudun työmarkkinoita vaivaavan ongelman julkistamalla ensi viikolla maaseudun yrittäjiä ja työnhakijoita yhdistävän TöitäSuomesta-palvelun.

– Palvelussa yrittäjät ja yhdistykset voivat löytää hyviä tekijöitä tekemättömille töille. Työttömät voivat työllistyä monipuolisiin tehtäviin ja täyttää aktiivimallin ehdot myös maaseudulla, toteaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Maaseudun yrityksissä on suuri kasvupotentiaali, mutta työvoiman saatavuus rajoittaa monen yrityksen kehittymistä. Maaseudulle tarvitaan omaa räätälöityä sähköistä työpaikkamarkkinaa.

MTK avaa 12.4. www.TöitäSuomesta.fi-palvelun. Sen toivotaan luovan edellytyksiä maaseudun elinvoiman yleiselle kehittymiselle.

Tuore ammattibarometri kertoo, että työvoiman tarpeet eri alueilla ovat hyvin erilaisia. Lisäksi tulossa oleva kasvukausi korottaa jälleen työvoiman tarvetta.

Uutta kausityölakia valmisteltaessa selvisi, että Suomeen tulee vuosittain jopa 15 000 kausityöntekijää, työvoimatarve ensi kesänäkin on suuri. Lisäksi maaseudulla on runsaasti piilotyöpotentiaalia, jolla ei tähän saakka ole ollut tarjontakanavaa.

– TöitäSuomesta-palvelu voi muuttaa työnteon ja -tarjoamisen kulttuuria. Töitä tullaan tarjoamaan entistä helpommin ja samalla polku työllistymiseen tai vaikkapa työtehtävien vaihtamiseen helpottuu. Pisimmälle mennessään palvelu edistää maalle muuttoa ja maaseudulta työskentelyä, Mäki-Hakola kertoo.

Palvelu toimii kännykällä, tabletilla tai tietokoneella, eikä vaadi erillisen mobilisovelluksen asentamista. Palvelu on kehitetty erityisesti maaseudun yrittäjien ja töiden ehdoilla, ja se tarjoaa myös viranomaisille keinoja työnhaun tukemiseksi.

Töitä voidaan tehdä sekä yrittäjänä että palkansaajana. Kirjanpito tai palkkatiedot ja niihin liittyvät verot ja velvoitteet hoituvat suoraan TöitäSuomesta-palveluun yhdistetyn laskutus- ja palkkauspalvelun avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat