Puheenaihe

Ihosyöpä vaanii nyt nuoria suomalaisia – "Jos aurinkorasvaa laittaa liian vähän, sen teho puoliintuu"

TERVEYS Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voitaisiin estää, jos auringolta suojauduttaisiin oikein. Melanooma on erityisesti nuorten naisten yleisimpiä syöpiä.

Sanna Haapalainen suojaa aina silmänsä auringonpaisteelta. – Sairastan migreeniä, ja lasit auttavat estämään sitä, hän kertoo. Vaunuissa nukkuva Lilja-vauva sai omat aurikolasit kastelahjaksi.

Ari Peltonen

Ihmiset eivät ymmärrä että ihosyövän vaara on todellinen myös Suomessa, vaikka aurinko ei täällä paahdakaan yhtä kuumasti kuin etelän lämpimissä maissa, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

– Kun aurinko keväällä alkaa paistaa, saatetaan helposti ahmia aurinkoa liikaa. Ei muisteta että myös kevätaurinko voi polttaa ja siltä pitää myös suojautua.

Lapsen iho on erityisen herkkä auringolle, joten lapsien suojaamisessa tulisi olla todella huolellinen, hän muistuttaa.

– Se on tärkeää varsinkin nykyisin, kun lapset ovat mukana perheen etelänmatkoilla pienestä pitäen.

Matkailun lisääntyminen onkin yksi asia, joka vaikuttaa selvästi ihosyöpien lisääntymiseen. Etelänmatkat ovat lisääntyneet Suomessa 1970-luvulta lähtien. Lomamatkoilla saatetaan maata pitkiä aikoja auringossa, mikä lisää auringosta iholle tulevan säteilyn määrää.

– Melanooma kehittyy pidemmän ajan kuluessa. Mitä enemmän aurinkoa saa elinaikanaan ja mitä useamman kerran iho on päässyt palamaan, sitä suurempi on ihosyövän riski, Laivisto kertoo.

Auringossa oleskelussa olisi hyvä hakeutua aina varjopaikkoihin ja välttää auringossa oleskelua kello 11–15 välisenä aikana.

– Ihosyöpä johtuu lähes aina auringon UV-säteilystä. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

– UV-säteiltä suojautumisessa on tärkeää on muistaa kolme asiaa: varjo, vaatteet ja voide. Ensisijainen keino suojautua on pysytellä varjossa, Laivisto sanoo.

Entä minkälaista aurinkorasvaa tulisi käyttää? Laivisto kehottaa valitsemaan vähintään suojakertoimen 30.

– Mieluummin liian korkea suojakerroin kuin liian matala, hän toteaa.

Aurinkolomamatkoille on syytä valita vielä korkeampi suojakerroin, jopa 50.

Jos voidetta ei laita riittävästi, sen teho voi heikentyä jopa puoleen. Siksikin on parempi valita korkeampi suojakerroin.

– On tärkeää tarkistaa, että voide suojaa sekä UVA-säteilyltä että UVB-säteilyltä, Laivisto muistuttaa.

Yleensä aurinkosuojatuotteet säilyvät noin vuoden avaamisesta.

Ihosyövistä vakavin on melanooma. Se on Suomessakin nopeimmin yleistyvä syöpä.

Vuonna 2014 siihen sairastui Suomessa noin 700 miestä ja noin 670 naista. Useimmat melanoomat tulevat iäkkäille, sillä ihosyöpien riski kasvaa iän myötä. Melanooma on kuitenkin myös nuorempien, erityisesti nuorten naisten, yleisimpiä syöpiä. Lapsilla melanooma on harvinainen.

UV-säteily on haitaksi myös silmille. Säteily aiheuttaa muun muassa mykiön samentumia, harmaakaihia ja silmänpohjan rappeumaa. Aurinkolasit ovat siis auringonpaisteessa tarpeen, mutta millaiset lasit kaupasta kannattaa valita?

Hyvät aurinkolasit paitsi suodattavat säteilyä tehokkaasti, myös peittävät sivuilta silmään pyrkivän säteilyn, kertoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

– Laadukkaat lasit tunnistaa siitä, että niissä on CE-merkki ja UV 400 -merkki. Lisäksi hyvissä laseissa on lupaus sataprosenttisesta UV-suojasta, hän sanoo.

Aurinkolaseja tarvitaan myös talvella.

– Auringossa hohtava lumihanki heijastaa säteilyä ja moninkertaistaa silmien altistumisen säteilylle, Laivisto sanoo.

Lumisokeudeksi kutsutaan tilannetta, jossa silmän pintakerros eli sarveiskalvo ärtyy auringon ultraviolettisäteilystä. Silmät ovat kipeät ja vetistävät, ja tuntuu kuin niissä olisi hiekkaa.

Lumisokeuden voi saada myös kesällä veden ääreltä, koska UV-säteily heijastuu veden pinnasta. Lumisokeus on ohimenevä mutta kivulias vaiva, joka parantuu itsestään levolla.

Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmän linssi päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen ja säteily voi tunkeutua verkkokalvolle asti rappeuttaen sitä.

Auringon haitallisen säteilyn määrää voidaan mitata ja ilmoittaa UV-indeksillä. Se kertoo auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla.

UV-indeksin arvo 0 tarkoittaa, ettei säteilyä ole lainkaan. Auringolta on syytä suojautua kun indeksi ylittää arvon 3. Keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5–7 välillä.

UV-indeksiennusteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta: ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste.

Varjopaikkoja lasten ulkoilualueille

Säteilyturvakeskus julkaisi viime keväänä yhdessä muiden pohjoismaisten säteilyturvallisuusviranomaisten kanssa kannanoton, jolla haluttiin vaikuttaa siihen, että lapsille olisi tarjolla tarpeeksi varjopaikkoja ulkoilu- ja leikkialueilla.

Viranomaiset kehottivat kuntia, kaupunkisuunnittelijoita sekä harraste- ja urheiluseuroja huomioimaan varjon tarpeen, kun ne suunnittelevat ja rakentavat ulkotiloja lapsille.

Varjossa auringon UV-säteilyä on jopa puolet vähemmän kuin suorassa auringonpaisteessa. Lapsille pitäisikin olla tarjolla ulkoilualueita, joissa on sekä aurinkoisia että varjoisia paikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu