Puheenaihe

Mielipide: Myyrmäen terveysaseman jonot ovat kohtuuttoman pitkiä

Kun asukasmäärä kasvaa, tilanne terveysasemilla on kestämätön, ellei uusia lääkäreitä ja hoitajia lisätä, pohtii kirjoittaja.

Marika Lumme

Asun Myyrmäessä ja ainakin tässä terveyskeskuksessa on hirvittävät jonot, kirjoittaja kertoo.

Vantaan Sanomissa oli tärkeä artikkeli Vantaan terveyskeskuksien lääkärivajeesta.

Asun Myyrmäessä ja ainakin tässä terveyskeskuksessa on hirvittävät jonot. Kirjoitin asiasta noin vuosi sitten Vantaan Sanomiin ja sen johdosta tuli lisää kommentteja, kirjoituksia.

Tilanne ei ole helpottanut. Seuraavassa esimerkkejä tältä talvelta:

Menin jonoon hoitajalle arviointiin. Vuoronumeron otin kello 11.59. Hoitajalle pääsin kello 13.30 jälkeen. En saanut enää lääkärille aikaa sille päivälle. Hoitaja kehotti tulemaan heti aamusta. Menin seuraavana aamuna kello 7.20 jonottamaan. Ovi aukeaa kello 8. Pääsin ensimmäisenä.

Kahdeksaan mennessä oli varmaan kymmeniä jonottajia.

Toinen kerta perjantaina helmikuun loppupuolella. Yllättäen jono hoitajalle oli erittäin lyhyt. Pääsin heti jonottamaan lääkärille. Sinne tuli ylilääkäri kertomaan, että on 40 potilasta jonossa, enemmän kuin koskaan ja peruuttavat lääkäreiden kokouksen. Jonotin reilut 3,5 tuntia.

Kaikki eivät jaksaneet jonottaa. Todennäköisesti ainakin osa joutui menemään yksityiselle ja maksamaan itse lääkärinpalkkion, vaikka maksamme veromme tänne. Eräskin potilas oli jonottanut yhtä kauan kuin minä ja olisi pitänyt mennä laboratoriokokeisiin. Laboratorio oli jo suljettu.

Potilaan piti tulla uudestaan lääkärille maanantaina.

Paitsi, että tämä on liian raskasta potilaille, on se sitä myös henkilökunnalle. Oma lääkärinikin soittaa minulle aina työajan jälkeen, kun ei ehdi työajalla. Ehtiikö ja pystyykö lääkäri perehtymään potilaan vaivoihin aina noin kovan paineen alla?

Myyrmäkeen rakennetaan paljon lisää. Kun asukasmäärä kasvaa, tilanne on kestämätön, ellei hoitajien ja lääkäreiden määrää lisätä. Suuri tarve lisätä on jo nytkin. Se on tahdosta kiinni.

Raija Keijama

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Vantaan väkimäärä kasvaa, mutta lääkäreitä ei palkata lisää - "Tärkeintä on, että yleislääkärin vastaanotolle pääsisi helpommin"5.4.2018 07.05
Lääkärivaje luo pitkiä potilasjonoja – Vantaa pohtii nyt etälääkäritoiminnan aloittamista31.3.2018 07.20
Lääkäriksi opiskelevat rankkasivat: Vantaan terveyskeskus sai viisi tähteä4.2.2018 07.10
Lääkäri teki monta mokaa vantaalaisella terveysasemalla –  Terveyspomo: Tämä lääkäri vaatii vielä ohjausta21.2.2018 07.20
Vantaa suunnittelee terveysasemien iltavastaanottoja21.2.2018 09.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu