Minne mennä

Burleskissa jokainen kroppa on näytöksen arvoinen

HARRASTUS Vantaalla edistetään nyt eteläisen Suomen burleskiharrastusta yhdistyksen voimin. Lajia tekee tutuksi myös Tikkurilassa nähtävä show.

Sulokas ryhmä treenaa opettajansa Anna Niinimäen (edessä) johdolla Tikkurilan Trio-areenan tiloissa elämänsä ensimmäistä riisuvan burleskin showta varten. Estradilla nähtävät rohkeat naiset ovat taiteilijanimiltään Sin DeLicious (vas.), Indis Stress, Suvitchka Smirnova, Polkadot Peggy ja Perle de Nectar. Myös opettaja, alias Mamanna Bupsi, esiintyy näytöksessä.

Leena Koivisto

Burleskin maailmassa hyväksytään kroppa kuin kroppa.

– Lajissa kiehtookin varmaan se, että voit olla minkämallinen tahansa ja mies, nainen, homo, hetero, tai mitä vain siltä väliltä. Jokainen saa olla oma itsensä, burleskia viitisen vuotta opettanut Anna Niinimäki kiteyttää.

– Tärkeätä on osata myös nauraa itselle ja ymmärtää, mitkä ovat omat parhaat puolet. Se että hyväksyy itsensä juuri sellaisena kuin on, buustaa kummasti itsetuntoa.

Sensuellit liikkeet ja flirttailu ovat burleskille tyypillisiä, mutta näytöksiä koskee tiukka sääntö.

– Katsoa saa, muttei koskea, mistä myös juontajat yleensä muistuttavat, Niinimäki kertoo.

Törkyhuutoina tai buuaamalla esitetyt mielipiteet ovat niin ikään pannassa. Käyttäytymiskoodisto on verrattavissa karaokeen, jokainen on hyvä omalla tavallaan ja muiden kunnioituksen arvoinen.

Näytöksissä ottavat kuvia vain sovitut kuvaajat.

– Näin somemaailmaan ei lähde miljoonaa kännykkäkuvaa tisseistä, Niinimäki naurahtaa.

Eri liikuntakeskuksissa työskennellyt Niinimäki pyöritti välillä omaakin keskusta.

– Siellä kokeilimme tiivistä burleskitanssikurssia, josta osallistujat innostuivat niin, että kysyivät, voisinko itse harjoitella lisää lajia ja sitten myös opettaa sitä. Tuumin, että mikä ettei, koska olen opettanut paljon latinotanssia, johon siihenkin kuuluu naisellisia liikkeitä.

Nyt hän vetää kursseja muun muassa Vantaan aikuisopistossa, jossa burleskin alkeisryhmässä harjoittelee 40 ja jatkoryhmässä 30 oppilasta.

– Kuten yleensäkin opettaessani, haluan että tekeminen on rentoa ja hauskaa. Treeneissä lentää hien lisäksi läppä.

Aikojen saatossa ja nykypäivänäkin burleskissa on Niinimäen mukaan suuressa osassa myös teatraalinen esittäminen. Vakavista aiheista kerrotaan komediallisin, teatterinomaisin keinoin vähissä vaatteissa.

– Burleskia tehtiin jo 1800-luvulla kritiikkinä poliittisista aiheista ja useimmiten huvitukseksi miehille. Bonuksena siihen sisältyi vähäpuheisia naisia. Nykyään mukana on jo paljon miehiäkin.

Helsingissä burleski elää jo voimakkaasti. Muiden eteläisen Suomen paikkakuntien burleskiharrastuksen siivittämiseksi syntyi Niinimäen ehdotuksesta Etelä-Suomen burleski ja burleskitanssin yhdistys noin vuosi sitten.

Sen ansiosta Vantaalla nähdään ensimmäisen kerran Bubut Burlesque Show, johon sisältyy parikymmentä eri esitystä yksilöiden ja ryhmien toteuttamina.

Esiintyjiä on sekä Vantaalta että muualta Suomesta. Niinimäen omista tanssiburleskin oppilaista muutama on rohkaistunut ensikertalaisina kokeilemaan myös riisuvaa burleskia.

– Eli paljasta pintaa näytetään, mutta ei liikaa.

Tulikasteeseen heittäytyvät naiset ovat taiteilijanimiltään Sin DeLicious, Indis Stress, Suvitchka Smirnova, Polkadot Peggy ja Perle de Nectar. Niinimäki itse, alias Mamanna Bupsi, seikkailee myös estradilla – 007-tunnelmissa.

BuBuT

Etelä-Suomen burleski ja burleskitanssin ry.

Perustettu viime toukokuussa Vantaalla.

Vantaalaisten lisäksi jäseniä mm. Helsingistä, Sipoosta, Keravalta ja Hyvinkäältä.

BuBuT-yhdistyksen löytää mm. verkosta: https://bubut-com.webnode.fi/

Yhdistyksen järjestämä Bubut Burlesque Show la 21.4. ravintola Shamrockissa Tikkurilassa klo 14–16.30. Liput 15 e ovelta tai https://holvi.com/shop/BuBuTry/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu