Puheenaihe

Katupöly rassaa kaikkien terveyttä – Näin vältät kehnoa hengitysilmaa

KIUSA Vantaan katuja puhdistetaan pölystä muulloinkin kuin keväällä.

Uudella harjauskoneella tulee puhdasta jälkeä.

Armi Suojanen

Katupölyn pahin aika on nyt. Teiltä ja jalkakäytäviltä nousee erilaisten hiukkasten pölysekoitus, joka tunkeutuu keuhkoihin ja verenkiertoon.

Katupöly sisältää muun muassa mineraali-, noki-, metalli- ja kumihiukkasia, joiden lähteitä ovat hiekoitushiekka, tiesuola, autojen jarrut, renkaat, niiden nastat ja niin edelleen. Katupölyä lisäävät paikallisesti myös isot rakennustyömaat ja lisäksi katupölyssä leijailee siitepölyä.

Kun hiukkasia hengittää, ne ärsyttävät limakalvoja ja aiheuttavat yliherkkyysoireita nenässä ja kurkussa sekä silmissä.

Astmaa sairastaville, muille hengityselinsairaille ja sydänsairauksista oireileville katupöly on vaarallisinta, sillä se pahentaa sairauksien oireita. Siitä seuraa, että he tarvitsevat enemmän lääkkeitä ja myös sairaalakäynnit lisääntyvät. Erityisen herkkiä katupölylle ovat lapset ja vanhukset.

On arvioitu, että katupöly aiheuttaa välillisesti jopa 1 600–1 800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa, kertoo Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne. Hän suosittelee juuri nyt herkimmille ihmisille kävelyn välttämistä vilkasliikenteisillä teillä ja hengityssuojainten käyttöä.

Katupölytilannetta ja muuta ilmanlaatua Vantaalla seuraa Helsingin seudun ympäristöpalvelut, HSY. Ilmanlaadun seurantamenetelmiä on useita, kuten pysyvä mittausasema. Sellainen on Vantaalla Tikkurilassa.

Katupölyn määrää tutkitaan Tikkurilan ympäristössä Nuuskija-autolla, jonka renkaan takana on kadunpinnan pölykeräin. Se testaa, miten tehokas kadun puhdistus on ollut.

HSY:n ilmanlaatuasiantuntija Jarkko Niemi sanoo, että Tikkurilan reittiä on ajettu noin kymmenen vuotta ja katupölyn määrä on siinä ajassa lähtenyt laskusuuntaan.

Vantaan ylitiemestari Erkki Tammisto huomauttaa, että kaupungin katuja puhdistetaan yöpakkasten päätyttyä keväällä aina seuraavaan lumentuloon asti. Puhdistusta tehdään siis myös keskikesällä, koska pölyä syntyy koko ajan.

Puhdistusjärjestys on sama kuin talven aurauksissa eli eniten käytetyt reitit ja isot väylät ensin.

Näin katupölyä voi vähentää ja välttää

Hiekoitushiekan nopea ja tehokas poisto.

Ajonopeuksien laskeminen.

Nastarenkaiden vaihto kitkoihin.

Kävelyn ja pyöräilyn välttäminen vilkkaiden teiden läheisyydessä.

Ikkunat kiinni kotona ja autossa.

Pyykkien kuivaus sisällä.

Tehokkaat tuloilmansuodattimet kotiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaan kaupungille testamentattiin 100 000 euroa – käytettävä katupölyn vähentämiseen28.1.2018 09.05
Yksinkertainen apu katupölyä vastaan – ei suositella vaikeaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville15.3.2017 15.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu