Vantaalaiset vanhemmat tekevät yhä useammin lastensuojeluilmoituksen omasta lapsestaan – "Välillä tuntuu, että maalaisjärki hämärtyy"

Vanhemmat tekevät yhä useammin itse lastensuojeluilmoituksen omasta lapsestaan. Kuvituskuva, kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Vanhemmat tekevät yhä useammin itse lastensuojeluilmoituksen omasta lapsestaan, kertoo Vantaan perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom.

Lapsi saattaa rötöstellä, käyttää päihteitä ja elää noudattamatta kodin sääntöjä, jolloin vanhemmat pyytävät lastensuojelua apuun. Vantaan Sanomat kertoi aiemmin viikolla, että kiireellisten sijoitusten määrä on noussut hurjasti Vantaalla.

– On hienoa, että haetaan rohkeasti apua. Toisaalta välillä tuntuu, että maalaisjärki hämärtyy ja tehdään lastensuojeluilmoituksia asioista, jotka vanhempi voisi hoitaa itse.

Cantell-Forsbom näkee rajojen puuttumisen olevan monesti isoin ongelma. Valta on annettu nuorelle.

– Ongelmiin liittyy monesti ylisukupolvisuus: vanhemmilta itseltään puuttuu malli kuinka vaikeista asioista keskustellaan, kuinka tunteita hallitaan ja ylipäätään kuinka tärkeää on yhdessä vietetty aika, Cantell-Forsbom kertoo.

– Toinen ääripää on ihannekuva täydellisestä perheestä ja täydellisesti pärjäävistä lapsista. Kun tämä ei toteudukaan, vanhemman pettymys voi olla suuri ja johtaa ongelmiin, hän jatkaa.

Written by:

Marika Lumme

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Kiireellisten sijoitusten määrä on noussut hurjasti Vantaalla – "Nuoria on tullut meille kuin puskista"Mielipide: Varattujen aikojen käyttämättömyys kasvattaa jonoja lastenvalvojille250 lastensuojeluilmoitusta odottaa arviota – "Jonossa ei ole välitöntä puuttumista tarvitsevia"Lastensuojelu tiukassa ahdingossa: mielenterveyspalvelut ontuvat Suomessa pahastiVantaan lastensuojelu taas kriisissä työntekijäpulan takia – Lontoossa kehitetystä mallista toivotaan ratkaisua ongelmiin