Puheenaihe

Tomi Kokko jatkaa kritiikkiään ruokasuosituksille: "Ihmiset pysyvät huonovointisina ja ylipainoisina"

Tomi Kokko kiertää ympäri Suomen.

Eija Quinlan

Porvoon Taidetehtaalla oli maanantai-iltana varsin innostunut tunnelma. Koko Suomen ravintoremontti ja elämäntapamuutosekspertti, personal trainer Tomi Kokko veti täyden katsomollisen, yli 200 ihmistä kuuntelemaan maksuttomasti uusinta tietoa hyvinvoinnista.

Kokko ei ole perinteinen, kuiva luennoitsija, vaan innostava ja mukaansatempaava esiintyjä. joka piti otteessaan puolitoistatuntisen.

Luento alkoi kehoituksella tutustua naapuriin. Salin täytti iloinen puheensorina, ja tunnelma lämpeni välittömästi.

Kokolla on suunnitelmissa käydä kaikissa Suomen 107 kaupungissa ja tavoitteena on puhua ainakin 15 000 ihmiselle.

– Visioni on auttaa miljoonaa ihmistä kohti terveellisempää ja onnellisempaa elämää puhtaan ravinnon ja liikunnan avulla, hän sanoi Uusimaa-lehden mukaan.

Tomi Kokko nimittää itseään elämäntapamuutosekspertiksi. Hän on myös Lean In Five Weeks -haasteen perustaja, inspiroitunut unelmien jahtaaja ja yrittäjä.

Intohimo ravitsemusta ja elämäntapavalmennusta kohtaan syttyi vuonna 2007 hänen muutettuaan Australiaan, jossa hän huomasi personal trainer -alan olevan kovassa nousussa.

Kokko päätti kouluttautua personal traineriksi, perustaa oman yrityksen ja laittaa kaiken peliin. Näin syntyi Lean In Five Weeks -haaste.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsössä. Hän omien sanojensa mukaan "sössi" muutaman yrityksen, ja paloi loppuun.

Kaikki nämä kokemukset ovat kuitenkin auttaneet häntä ymmärtämään oman jaksamisen merkityksen, ja nykyisin oma jaksaminen onkin ykkösasia.

Hänen päivittäiseen ohjelmaansa kuuluu mediaatiohetki ja tunti luonnossa liikkumista. Myös kiitollisuus on tärkeä, kantava voima hänen elämässään.

– Seitsemän vuotta Australiassa muutti kaiken. En tuo uutta infoa, mutta olen valmentanut yli 9 000 ihmistä ja rakentanut yhteisön samanhenkisiä ihmisistä, hän kertoo.

Hän viittaa Facebook-yhteisöönsä, jossa hänellä on yli 16 000 jäsentä.

Nuori mies on saanut paljon kuraa niskaansa noustessaasan pelottomasti vastustamaan perinteistä suomalaista ruokapyramidia.

– Ruokapyramidi pitäisi kääntää ylösalaisin, hän on napauttanut.

Viime kesänä Kokko sai kritiikkiä, kun hän – kärjistetyllä kommentillaan – kehotti heittämään margariinin kokonaan pois.

– Ravitsemussuosituksissa suositellaan käsiteltyjä, rasvattomia maitotuotteita, jotka tuottavat kokemukseni mukaan suurelle osalle usein pahoja terveydellisiä ja hyvinvoinnillisia ongelmia. Sen takia olen niin vahvasti mennyt niitä vastaan, Kokko sanoo.

Tomi Kokko vannoo aidon, puhtaan ruuan nimeen. Hänen lautasellaan nähdään muun muassa luomukananmunia, pinaattia ja muita kasviksia, avokadoa, lihaa ja lohta sekä superfoodeja. Herkkuna hän satunnaisesti syö 81 prosenttista tummaa suklaata. Hedelmiä hän ei juurikaan syö.

– Valtakunnallisissa ravintosuosituksissa on todella paljon puutoksia, jotka pitävät ihmiset huonovointisina ja ylipainoisina. On erittäin tärkeää, että syö oikeaa ruokaa, joka on mahdollisimman lähellä luonnollista muotoa. Jos syödään jotain pakaste- tai einesruokia, jotka ovat täynnä lisäaineita, meidän kroppamme ei käytännössä pysty käsittelemään niitä. Sen takia tulee ongelmia.

– Toinen juttu ja isoin virhe on, että vieläkin pelätään rasvoja. Pelätään, että jos syödään voita, kookosöljyä tai eläinrasvoja, niin tulee sydänsairauksia tai lihotaan. Se on kaikki tutkitusti todettu vääräksi.

– Eli syö luonnollista ruokaa, hyviä rasvoja, hyvää proteiinia ja vältä kaikkia käsiteltyjä aineita, etenkin maitotuotteita, tiettyjä viljoja ja ylimääräisiä hiilareita. Syö hyvälaatuisia hiilihydraatteja marjoista ja kasviksista, joita kroppa pystyy käyttämään, niin saat varmasti enemmän irti niin treeneistä kuin elämästäkin.

Luulisi, että jokaisella olisi vapaus syödä, mitä haluaa, mutta niin se ei ole.

Kun Kokko on kyseenalaistanut ravintosuositukset, hänetkin on kyseenalaistettu, mutta hän jatkaa rohkeasti eteenpäin.

Hän iloitsee siitä, että viesti menee perille ja toiminta senkun laajenee.

Kokon mukaan LIFW-treenikeskus ja "Head Quarters" avataan Helsingin Pitäjänmäkeen elokuussa.

– Unelmani on aina ollut perustaa oma treenikeskus ja elämäntapamuutos-center, josta voimme tehdä täysin omannäköisen ja jonka avulla voimme muuttaa ihmisten elämää.

Tomi Kokon luennosta kertoi ensin Uusimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu