Paikallisurheilu

Jalkapallopomo leipoi VJS:stä suomalaisen suurseuran – Nyt hän jättää urheilutyöt: "Se puoli on tällä erää nähty"

VAIKUTTAJA Veli-Matti Yli-Rinteen aloitteet mullistivat vantaalaisseuran toiminnan. Nyt hän poistuu fudisnäyttämöltä.

Veli-Matti Yli-Rinne pomputtelee palloa päällään Myyrmäen Hissikeskus-kentällä. Tekonurmikenttä tehtiin Yli-Rinteen aloitteesta.

Tuomas Massinen

”Lähes korvaamaton voimara. Innovatiivinen suunnittelija, toteuttaja ja vastuunkantaja. Laajalla sektorilla toimiva ikiliikkuja.”

Näillä sanoilla Vantaan jalkapalloseuran hallituksen puheenjohtaja Kaj Björkqvist luonnehti VJS:n väistyvää toiminnanjohtajaa Veli-Matti Yli-Rinnettä seuran verkkosivuilla maaliskuussa.

– Onhan tuossa liioittelua, Yli-Rinne hymähtää aurinkoisella Hissikeskus-kentällä Myyrmäessä.

Kuvailussa piilee kuitenkin totuuden siemen: Yli-Rinne on ollut keskeisessä roolissa nostamassa VJS:ää yhdeksi valtakunnan suurimmista jalkapalloseuroista.

Yli-Rinne itse myöntää olevansa "ikuinen optimisti".

– Jos saan riittävän vision jostakin asiasta, uskon sen toteuttamiseen, vaikka edessä olisi isoja haasteita. Teen töitä määrätietoisesti sen eteen, että tavoite toteutuu, hän kiteyttää.

Siitä lähtien kun Yli-Rinne valittiin VJS:n puheenjohtajaksi 2009, seurassa on tehty useita merkittäviä uudistuksia hänen aloitteestaan. Seuraan on palkattu päätoimisia valmentajia sekä kilpaurheilu- että harrastajatasoille. Myös pelipaikkoja on parannettu: Myyrmäen hiekkakentän tilalle on rakennettu tekonurmikenttä, ja Vantaankoskelle on pystytetty sisähalli.

Päätoimisten valmentajien palkkauksessa VJS on ollut edelläkävijä Suomessa.

Mies itse kutsuu aloitteitaan "suureksi oivallukseksi", joka syntyi, kun hän junioripäällikkönä pohti, miten seuratoimintaa voisi kehittää huipputasolle. Hän ideoi ja selvitti, mitä menestyvissä ulkomaisissa seuroissa on tehty. Vuoden pohdinnan jälkeen hän hakeutui ruohonjuuritasolta johtotehtävään, jossa voi päättää VJS:n talousasioista.

– Päätin olla rohkea ja kokeilla, miten ideat toimivat.

Ne toimivat siinä määrin, että seura on kasvanut huomattavasti vajaassa vuosikymmenessä: Vuosittainen liikevaihto on noussut lähes pariin miljoonaan euroon. Toimintamaksujen osuus rahoituksesta on pienentynyt, sillä rahaa virtaa kirstuun yhä enemmän tapahtumien, tukien ja liikuntakerhojen kautta.

Mielestäni VJS:stä voisi tulla veikkausliigaseura seitsemän vuoden sisällä."

Urheilullisesti VJS on ottanut aimo harppauksen, mikä näkyy päivittäisen toiminnan laadun sekä juniori- ja aikuispelaajien osaamistason nousuna. Yksi todiste tästä on se, että Myyrmäen jalkapallostadionilla pelaava VJS:n miesten edustusjoukkue nousi täksi kaudeksi Helsingin ja Uudenmaan piirin Kolmoseen.

Seuran pelaajien määrä taas on lisääntynyt 1 300:sta 1 850:een ja päätoimisten työntekijöiden 5:stä 15:een.

Vaikka Yli-Rinne voi ottaa kunniaa itselleen edistysaskeleiden mahdollistajana, hän muistuttaa, että kasvun takeena on ollut saumaton tiimityö.

– Isoin opetus johtajan työssä on ollut se, että mitään ei saa aikaiseksi yksin, Yli-Rinne kuvaa.

– Aiemmin ajattelin, että teen asiat aina paremmin kuin muut. Tuloksena oli usein sutta ja sekundaa. Tiimin yhteistyöllä ja asiantuntijoiden avulla olemme pystyneet tekemään rohkeita uudistuksia ja voittamaan haasteita.

Ikimuistoinen yhteinen ponnistus ja vahva osoitus Yli-Rinteen määrätietoisuudesta oli seuran sisähalliprojekti.

– Kentältä alkoi kuulua vuonna 2014, että Vantaankoskelle pitäisi saada sisähalli. Esitin asian hallitukselle ja hanke lähti liikkeelle. Ennen kuin 1,5 miljoonan euron halli valmistui marraskuussa 2016, matkalla oli useita mutkia: vaikeuksia toivat 800 000 euron lainan hankinta, rakennusluvan saanti ja rakennustöiden toteutus.

Alun perin hallin piti olla syksyllä 2015 pystyssä, mutta rakennustyöt viivästyivät monesta syystä. Loppuvaiheessa paikalle tuotu 8 000 neliön kokoinen hallikangas sai päälleen lumikerroksen. Yli-Rinne päätti järjestää talkootöitä useana viikonloppuna, jotta kangas saadaan asennettua ja halli valmiiksi. Samaan aikaan avioero rassasi miestä.

– Päätin, että halli valmistuu, tavalla tai toisella. Muistan vain sen väsymyksen tunteen, kun homma oli paketissa.

Toiminnanjohtajan työ on verottanut välillä voimia.

Yli-Rinne myöntää, että yrityssponsoreiden hankinnassa hän olisi voinut olla vielä "skarpimpi". Hän olisi myös toivonut kaupungilta lisää tukea, mutta "sen taloustilanne nyt on mikä on".

– Seuraajani voi sitten yrittää hankkia lisää tukia seuralle.

Minne Yli-Rinne sitten lähtee?

Tätä hän ei oikein vielä tiedä.

– Etsin pääkaupunkiseudulta jonkin työn, jossa pääsen myymään ideoitani. Olen hyvä starttaamaan asioita, visioimaan ja löytämään oikeat kehitysaskeleet, Yli-Rinne summaa.

Seura haastattelee pian toiminnanjohtajaehdokkaat. Tavoitteena on, että uusi henkilö aloittaa työssä elokuussa. Yli-Rinne aikoo perehdyttää seuraajan tehtävään ja toimia myöhemmin tarvittaessa seuran konsulttina.

Muuten työ urheiluseurassa ei häntä enää kiinnosta.

– Se puoli on tällä erää nähty. VJS pysyy kuitenkin minulle aina läheisenä.

Jalkapalloakin mies seuraa jatkossa, myös lajista innostuneen viisivuotiaan poikansa vuoksi.

Yli-Rinne uskoo, että vantaalaisen jalkapalloilun tila paranee lähivuosina, vaikka juuri nyt "se näyttäytyy sekavalta".

– TiPS on tehnyt rajua kehitystyötä ja toteuttanut samansuuntaisia ratkaisuja kuin mekin. Seurojen naisjoukkueet ovat pääsarjassa, mutta Vantaalta ei ole miesten joukkuetta veikkausliigassa.

– Mielestäni VJS:stä voisi tulla veikkausliigaseura seitsemän vuoden sisällä. Toivon, että seuraajani jatkaa toiminnan rohkeaa kehittämistä, jotta miesten joukkue pääsee pääsarjaan.

Veli-Matti Yli-Rinne

Lähtöisin Vantaan Simonkylästä. 38-vuotias. Asuu Helsingin Kaisaniemessä.

Yli-Rinteellä on viisivuotias poika.

Pelasi jalkapalloa TiPS:ssä, lopetti 16-vuotiaana.

Toiminut VJS:ssä vuodesta 2001, jolloin ryhtyi valmentajaksi. Vuonna 2003 siirtyi junioripäälliköksi. Valittiin seuran puheenjohtajaksi 2009 ja toiminnanjohtajaksi 2012.

Kasvatustieteiden maisteri.

Harrastaa lenkkeilyä, lukemista ja kirjoittamista.

Motto: onni on tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

VJS:n toiminnanjohtaja vaihtuu - Yli-Rinne siirtyy pois seurasta 6.3.2018 07.10
Palloliitto listasi pelaajamääriltään suurimmat seurat – VJS ja TiPS kärkipäässä9.1.2018 21.15
VJS vahvistuu kahdella paluumuuttajalla30.12.2017 06.30
VJS ja TiPS perustivat yhteisjoukkueen – hakee paikkaa SM-sarjasta11.12.2017 20.00
Naisten jalkapalloeuro on 3 senttiä – PK-35 Vantaa maksaa palkkaa vain yhdelle pelaajalleen14.4.2018 08.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu