Asuminen

Tutkimus pani asuinkaupungit paremmuusjärjestykseen – Tulos ei mairittele Vantaata

Vantaa jäi vertailussa kauas kärjen taakse. Arkistokuva Tikkurilan Tikkuraitilta.

Arkisto/Ella Kajaste

Vantaa pärjäsi vaisusti tutkimuksessa, jossa etsittiin Suomen parasta asuinkaupunkia.

Vantaa sijoittui vasta sijalle 22 maan 36 suurimman kaupungin vertailussa.

Suomen parhaimmaksi asuinkaupungiksi ylsi Espoo. Helsinki sijoittui viidenneksi.

Talouteni.fi-sivusto teki vertailun World Happiness Reportin tänä vuonna toteuttaman tutkimuksen innoittamana. Tämän mukaan Suomi on maailman onnellisin maa.

Taloussivusto etsi Suomen onnellisinta ja parasta asuinkaupunkia vertailemalla 36:ta väkiluvultaan suurinta kaupunkia arkipäiväisillä mittareilla.

Mittarit olivat tyytyväisyys, elinajanodote, työllisyysaste, rikosmäärä, vuosikate per asukas, opetus- ja kulttuuritoiminnan käyttökulut, sosiaali- ja terveystoiminnan käyttökulut, tulotaso, vuokrataso, koulutustaso ja koulutusten määrä.

Nämä asiat vaikuttavat tuntuvasti asuinalueen viihtyvyyteen ja asukastyytyväisyyteen – näin ne voivat kuvastaa hyvää asuinkaupunkia.

– Se, mitä kaupungilla on tarjottavana asukkailleen, määrittelee usein asuinpaikkakunnan suosion, sivusto kiteyttää blogikirjoituksessaan.

Espoo nappasi korkeimmat pistemäärät vertailussa, 113/144. Seuraaviksi sijoittuivat Kaarina, Vaasa, Seinäjoki ja Helsinki.

Helsingin pisteet olivat 103/144 ja Vantaan 83/144.

Kaikille parhaimmin menestyneille kaupungeille oli yhteistä korkea koulutustaso, pitkä elinajanodote ja hyvä tyytyväisyys alueeseen.

Pääkaupunkiseudulle tyypillistä on korkea tulotaso ja hyvät koulutusmahdollisuudet. Seudun elinkustannukset ovat kuitenkin suuret, mikä huomioitiin vuokratasojen vertailussa.

Kaupungit pärjäsivät hyvin eri asioissa ja ovat keskenään varsin erilaisia.

– Espoo sai korkeat pisteet osittain siksi, että alueella asuu paljon korkeasti koulutettuja. Tulotaso sekä opetus ja kulttuuritoiminnalle määrätyt määrärahat olivat kaupungissa myös suuria. Kaarinassa oli mielipidekyselyn mukaan vertailun tyytyväisimmät asukkaat ja kaupungissa tehdään vuosittain erittäin vähän rikoksia, blogikirjoituksessa kerrotaan.

Vaasassaelinajanodote oli sekä tytöillä että pojilla vertailun pisin. Määrärahoja on siellä varattu erityisen paljon asukasta kohden opetus- ja kulttuuritoiminnassa.

Lahti ja Kotka saivat kaikkein huonoimmat pisteet. Niissä mielipidekyselyissä esille tullut tyytyväisyys kaupunkia kohtaan ei ollut korkeaa.

Myös vuosikate henkilöä kohden on muihin kaupunkeihin nähden paljon pienempi summa rahaa.

Lisäksi työllisyysaste Lahdessa ja Kotkassa on matalampi kuin muissa kaupungeissa.

Tuloksissa näkyvät selvästi tulotasojen erot paikkakunnittain.

Hyvin menestyneissä kaupungeissa on usein myös korkea työllisyys, tulotaso ja koulutustaso. Parhaimmin tienaavat asuvat useimmiten myös kalliimmilla asuinalueilla.

Eniten pisteitä keränneissä kaupungeissa asuvat yleensä myös tyytyväisimmät ihmiset. Vaasa oli poikkeus, sillä siellä asukkaiden tyytyväisyys ei kuvastanut vertailun tuloksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu