Puheenaihe

Apteekkarit protestoivat uusia apteekkeja vastaan Vantaalla – "Mitä hyötyä apteekkien kilpailun lisääntymisestä on asiakkaille?"

PALVELUT  Oikaisuvaatimuksen allekirjoittanut apteekkari kiistää, että valituksen taustalla olisi pelko kilpailusta.

Fimea haluaa Vantaalle neljä uutta apteekkia. Vantaanportin apteekkarin mukaan apteekkien määrän lisääntymisestä saattaa olla asiakkaille jopa haittaa.

Tiina Örn

Vantaalle tulee neljä uutta apteekkia. Niin päätti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea helmikuussa.

Päätös ei miellytä seitsemää Vantaalla toimivaa apteekkaria, jotka ovat tehneet päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

Valitusprosessi saattaa pisimmillään hidastaa uusien apteekkien tuloa jopa vuosilla. Päätöksestä voi valittaa aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.  

Uusien apteekkien perustamispäätökset ovat lähtökohtaisesti valitusherkkiä, myöntää Fimean yliproviisori Noora Oinonen. Harvoin päästään sillä, että päätös tulee heti voimaan.

– Valitusprosessin aikana uusia kilpailijoita ei tule apteekkarien markkina-alueelle, kuvaa Oinonen tilannetta.

Yksi oikaisuvaatimuksen allekirjoittajista on Vantaanportin apteekkari Jari Kiviranta. Hänen mukaansa kyse ei ole siitä, että apteekkarit pelkäisivät kilpailun lisääntymistä.

– Mitä hyötyä kilpailun lisääntymisestä sitä paitsi on asiakkaille, kun lääkkeiden hinnat ovat samat joka apteekissa, sanoo Kiviranta.

Fimea päätti myös, että apteekit saavat jatkossa itse valita sijaintipaikkansa Vantaalla. Aiemmin apteekin sijainti oli määrätty jo ennen kuin lupa tuli haettavaksi.

Päätöstä vastustavat apteekkarit katsovat sijaintimääräyksen poistumisen johtavan pahimmillaan siihen, että kaikki apteekit sijoittuvat hyville kauppapaikoille ja muut asuinalueet jäävät vaille apteekkipalveluja.

– Fimea perustelee uusia lupia muun muassa sillä, että Kivistöön saataisiin apteekki. Samassa päätöksessä luovutaan sijaintialuejaosta. Miten voidaan varmistaa, että yksi uusista apteekeista tulisi Kivistöön? kysyy Kiviranta.

Kiviranta kertoo esimerkin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

– Lahdessa uusien apteekien tulo johti siihen, että osa apteekeista joutui taloudellisiin vaikeuksiin, koska asiakkaita ei riittänyt kaikille. Yhdessä apteekissa esiintyi jopa rikollista ja potilasturvallisuutta vaarantavaa toimintaa.

Apteekkien määrän lisääntymisestä saattaa Kivirannan mielestä olla myös asiakkaille jopa haittaa.

– Mitä enemmän apteekkeja on, sitä pienemmät ovat varastot. Se tarkoittaa erityisesti harvinaisten lääkkeiden saatavuuden huononemista.

Oikaisuvaatimuksen allekirjoittaneet apteekkarit korostavat, etteivät he vastusta uusien apteekkien perustamista sinänsä, mutta jokaisen uuden apteekin perustaminen tulee selvittää sijaintikohtaisesti yksi kerrallaan. Fimean perustelut ovat allekirjoittaneiden mukaan riittämättömiä osoittamaan, että Vantaalla olisi tarve perustaa neljä uutta apteekkia yhdellä kertaa.

Tarvitaanko Vantaalle lisää apteekkeja?

Kyllä
72% (238 ääntä)
Ei
28% (92 ääntä)
Ääniä yhteensä: 330

Espoossa valituksesta syntyi kohu

Vantaalla on tällä hetkellä 12 itsenäistä apteekkia ja kolme sivuapteekkia. Sivuapteekit ovat lentoasemalla, Länsimäessä ja Tammistossa.

Fimea on päättänyt antaa luvan neljälle uudelle apteekille Vantaalla.

Päätökseen on tullut kaksi oikaisuvaatimusta. Toisen on allekirjoittanut Yliopiston Apteekki ja toisen ovat allekirjoittaneet seitsemän apteekkaria. Yliopiston Apteekki ei vastusta uusien apteekkien perutamista Vantaalle, vaan toivoo oikaisupyynnössään, että myös Yliopiston Apteekilla olisi Vantaan alueella vapaa sijoittumisoikeus kuten muillakin apteekeilla.  

Myös Espoossa Fimean päätös uusien apteekkien perustamisesta johti apteekkarien tekemään valitukseen. Asiasta syntyi paljon keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

 

Tekstiä muokattu 19.4. klo 9.30. Lisätty tietoa Yliopiston Apteekin tekemästä oikaisuvaatimuksesta. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Espoossa repesi someraivo nettiin ladatusta valittaja-apteekkien listasta – Uusien apteekkien kohtalo edelleen avoin16.3.2018 19.10
Apteekkariliitolta vastaus vapautusvaatimuksiin – "Lisää apteekkeja Suomeen"13.3.2018 13.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu