Paikallisurheilu

Hilla Uusimäki on jälleen vauhdissa – "Loukkaantumiset opettivat arvostamaan jokaista terveenä juostua kilpailua"

URHEILU Vantaalaisjuoksija nauttii jokaisesta terveenä juostusta kilpailusta.

Uusimäki ottaa vuoden ensiaskeleensa Hiekkaharjun vielä osittain märässä urheilupuistossa.

Tero Vähämäki

KU-58:n Hilla Uusimäki nousi vuonna 2015 suomalaiseen juoksijaeliittiin nappaamalla Kalevan kisoista ensimmäisen aikuisten suomenmestaruutensa.

Seuraavana kautena ratakierrokseen erikoistuneen vantaalaisen tahti vain kiihtyi. Uusimäki aitoi Amsterdamin EM-kilpailujen alkueristä jatkoon ja nappasi jo toisen Kalevan kisojen voittonsa. Nuoren, vasta 20-vuotiaan juoksijan ura oli vakuuttavassa nousukiidossa.

Vuodet eivät kuitenkaan ole veljiä keskenään. Päiväkummussa koko elämänsä asuneen kiitäjän viime kesä meni pipariksi jo keväällä. Jalkaterää vaivannut rasitusmurtuman esiaste ja mystinen lonkkakipu estivät täysipainoisen kilpailemisen.

Uusimäki kilpaili sileällä ratakierroksella, mutta tavoitteena ollut ennätyksen parantaminen oli mahdotonta.

Portugaliin leirille tällä viikolla suuntaava Uusimäki aloittelee kesäkauttaan viime vuotta valoisimmissa merkeissä. Lonkkaa vaivaavan kivun syy ei ole selvinnyt, mutta jalkaterä on toipunut aitomiskuntoon.

– Toivon mukaan pystyn juoksemaan tänä vuonna koko kauden myös aitoja, Uusimäki sanoo.

Pitkän ja synkän talven päättyminen tietää myös hallikauden loppumista. Uusimäki ei ole vielä harjoitellut ulkona, mutta kertoo odottavansa innoissaan radalle pääsemistä.

– Keväällä, aina kesän lähestyessä, rupeaa fiilis nousemaan. Hallikausi on kuitenkin aina lähinnä kilpailukokemuksen keräämistä ja valmistautumista kesään.

Arvonsa tunteva urheilija ei kuitenkaan suostu ottamaan löysin rantein talvellakaan. Numerolappu rinnassa saa kilpailijanvaiston heräämään.

– Vaikka ei tarvitsisi välttämättä stressata, niin huomaan, että aina kilpailuun valmistautuessa tulee se tuttu jännitys.

Yleisurheilukausi huipentuu elokuun alkupuolella Berliinissä järjestettäviin EM-kisoihin. Uusimäki kertoo kisapaikan pyörivän mielessä, mutta tärkeintä on pysyä terveenä. Viime vuoden vaikeudet herättivät.

– Tällä hetkellä en mieti kovinkaan paljon yksittäisiä kilpailuja, vaan keskityn enemmänkin omaan suorittamiseen ja aikojen parantamiseen. Loukkaantumiset opettivat arvostamaan jokaista terveenä juostua kilpailua.

Pelkkää urheilua ei Uusimäenkään elämä ole. Sotungin lukiosta vuonna 2016 valmistunut juoksija pyrkii jälleen jatko-opiskelemaan. Ravitsemustieteistä kiinnostunut urheilija pyrkii Helsingin yliopistoon lukemaan elintarviketieteitä.

– Olisi kiva päästä opiskelemaan, jotta olisi jotain muutakin urheilun lisäksi. En kuitenkaan valita, vaikka en pääsisikään sisään. Olen keskittynyt viimeiset kaksi vuotta urheiluun ja sekin on ollut mahtavaa.

Hilla Uusimäki

Syntynyt 12.6.1996 Vantaalla. Asunut koko ikänsä Päiväkummussa.

Kilpailee 400 metrillä ja 400m aidoissa. Kilpaillut myös seitsenottelussa. Edustaa KU-58:aa.

Kaksinkertainen Kalevan kisojen kultamitalisti. Saavutti hopeaa 400 metrillä viime kaudella. Saavuttanut aikuisissa myös kaksi SM-pronssia.

Voitti talvella 400 metrillä neljännen perättäisen kultansa sisäratojen SM-kilpailuissa.

Henkilökohtaiset ennätykset: 400m aidat 56,33 ja 400m 53,14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yleisurheilijat mitaleille SM-hallikisoissa – Uusimäki, Andersson ja Lehtiö nappasivat kultaa19.2.2018 19.40
Hilla Uusimäki ja Tuomas Kaukolahti venyivät ennätyksiinsä21.2.2017 12.44
Ennätys parani lähes sekunnilla! Hilla Uusimäki lunasti paikan EM-kisoihin23.6.2016 10.14
Toinen tuplamestaruus viikon sisään! Hilla Uusimäki pinkoo kuin viimeistä päivää7.3.2016 11.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu