Vakavasti sairas vuokralainen irtisanottiin haukkuvien koirien takia – Jäi kodittomaksi ja joutui tukiasuntoon

Kaupungin tukiasuntoja tarvitaan, koska osa asunnottomiksi joutuneista ei löydä uutta kotia vapailta markkinoilta.

Arkisto/Else Kyhälä

ASUMINEN Vuosittain noin 60:lle kaupungin tukiasuntoon joutuneelle asunnottomalle löytyy koti vapailta markkinoilta. Vantaa yrittää lievittää vuokra-asuntopulaa yhteistyön ja asuntotuotannon avulla.

Vantaalainen TarjaVirtanen (sukunimi muutettu) on kokenut kovia viime vuosina. Vielä 2015 Virtasella oli tekstinkäsittelijän työ terveysasemalla ja terveys kunnossa.

Sitten iski hermosairaus. Työnteko ei enää onnistunut. Seuraukset yllättivät. Työttömyys romahdutti toimeentulon. Laskuja jäi maksamatta ja luottotiedot menivät. Ahdinko syveni alkuvuonna, kun Virtanen kuuli, että hän joutuu lähtemään kolmiostaan. M2-Kodit irtisanoi hänen vuokrasopimuksensa.

– Naapurit valittivat, että koirani haukkuvat öisin, Virtanen ihmettelee syytä.

Vielä muutama viikko sitten Virtanen luuli joutuvansa kadulle teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Lopulta Virtanen kuuli pääsevänsä kaupungin väliaikaiseen tukiasuntoon.

Nyt hän voi asua Vierumäen tukiasunnossa kesäkuun loppuun. Tytär muutti isälleen väliaikaisesti. Virtanen on etsinyt viime kuukausina asuntoa Vantaalta kuumeisesti – tuloksetta. M2-Kodit, VAV ja muut yhtiöt ovat tarjonneet eioota. Kun luottotiedot on menetetty, yksityiseltä puolelta on vaikea löytää kämppää. Ennen pitkää oma vuokrakoti on silti löydyttävä.

Vantaan asumispalvelujen sosiaalityön esimies Liisa Kankkunen ei ota kantaa tapaukseen, mutta hän toteaa yleisesti, että on "kuullut asumisen päättyneen koirien haukkumisesta johtuviin häiriöihin".

Vantaa tarjoaa tilapäis- ja kriisiasuntoja ihmisille, jotka ovat menettäneet kotinsa eivätkä löydä uutta asuntoa. Ihminen voi joutua asunnottomaksi esimerkiksi työttömyyden, avioeron tai rahapulan takia. Hänen voi olla vaikea saada uutta kämppää vuokravelkojen, maksuhäiriömerkintöjen ja pitkien asuntojonojen takia.

Vantaa sijoittaa tällaiset asiakkaansa ensisijaisesti kaupungin omiin tilapäisiin tukiasuntoihin, joissa asukas maksaa vuokraa. Tukiasumiseen sisältyy sosiaaliohjaus, joka auttaa asiakasta ratkomaan ongelmiaan ja etsimään asuntoa vapailta vuokramarkkinoilta.

Vantaalla on noin 150 tukiasuntoa, joista osa on yksittäisiä asuntoja ja osa sijaitsee asumisyksiköissä.

– Omista tilapäisasunnoista pääsee vuosittain eteenpäin tavalliselle vuokrasopimukselle noin 60 asiakasta, Vantaan asumispalveluista kerrotaan.

Tarvittaessa kaupunki ostaa asumispalveluja kilpailuttamiltaan yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Kriisiasunto on viimesijainen, lyhytaikainen vaihtoehto asunnottomalle. Kriisiasuntoa on viime aikoina tarvinnut noin 120 vantaalaista vuosittain.

–  Kartoitamme aina palvelutarpeen: voiko asiakas asua hetkellisesti läheisten luona tai onko hänellä varoja hankkia itse tilapäismajoitusta? Kadulle ei ohjata ketään, asumispalveluista kerrotaan.

Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tarvittaisiin lisää asunnottomuuden poistamiseksi. Vantaa aloittaakin keväällä yhteistyön yksityisten vuokraajien kanssa. Tavoitteena on saada nykyistä enemmän vuokra-asuntoja kaupungin tilapäisasuntojen asiakkaille, jotka osaavat elää ihmisiksi. Asuntopulaa lievittänee lähivuosina sekin, että Vantaalle valmistuu 3 000 asuntoa vuosittain. Tosin väestökin kasvaa 4 000 hengen vuosivauhtia.

M2-Kodit: Ei kantaa tapaukseen

M2-Kotien vuokraustoiminnan johtaja Eeva Tammisalo ei ota kantaa tapaukseen, jossa hakunilalaisnaisen vuokrasopimus irtisanottiin. Hän ei kommentoi yksittäisten asukkaiden asioita tietosuojasyistä.

Tammisalo linjaa kuitenkin yleisesti, että "asumisen häiriötilanteissa haluamme varmistaa rauhallisen asumisen kaikille osapuolille".

Yleensä irtisanomiset johtuvat vuokraveloista tai asumiseen liittyvistä häiriöistä. Vuokraaja pyrkii ratkomaan tilanteet kuitenkin niin, ettei asukas menetä kotiaan. M2-Kodeilla on Vantaalla 1 430 Ara-vuokra-asuntoa, joista Hakunilassa on 269. Vantaan asuntoihin on nyt 2 000 ja Hakunilaan 1 000 hakemusta.

Written by:

Tuomas Massinen

Ota yhteyttä