Minne mennä

Vieno Kekkonen, 83, panee lopullisen pisteen uralleen – "Esiinnyn vain, jos Hollywoodista soitetaan"

FINAALI Vieno Kekkonen keikkailee tyttärensä Elina Saurin kanssa vielä Vantaalla, Hyvinkäällä ja Kauniaisissa. Sitten yli 60 vuotta kestänyt ura laulajana on ohi.

–¿ Nyt päätös lopettamisesta on lopullinen. Ei ole enää sellaista laulua, joka minun pitäisi laulaa, Vieno Kekkonen toteaa ennen viimeisiä konserttejaan. Tytär Elina Sauri on niissä mukana, kuten monissa konserteissa aeimminkin.

Leena Koivisto

Vieno Kekkosella ja hänen tyttärellään Elina Saurilla on takanaan yhteisiä esiintymisiä jo yli 30 vuoden ajalta. Yhteispeli on sujunut hyvin.

– Meillä on aika samanlaiset äänet. Välillä, kun olemme tehneet äänitteitä yhdessä, ääniteknikkokin on ihmetellyt, että kumpi meistä kulloinkin laulaa, he kertovat.

– Kaksikymmentä vuotta sitten, kun esiinnyimme Brita Koivusen ja Pirkko Mannolan kanssa triona, Elina pystyi myös hyvin paikkaamaan, jos joku meistä oli estynyt tulemasta, Kekkonen kehuu.

– Hauskaa on ollut nämä vuodet. Yhdessä on paljon helpompaa lähteä keikalle, kun saa toisesta tukea, ja olen aina tykännyt laulaa toista ääntä, Sauri jatkaa.

Maahanmuuttajien suomen kielen opettajana Amiedussa työskentelevä Sauri on tehnyt myös omaa solistin uraa laajalla repertuaarilla, joka ulottuu swingistä ja jazzista kansanmusiikkiin ja iskelmiin. Lisäksi häneltä luonnistuu Brasiliasta peräisin oleva bossa nova alkuperäiskielellä portugaliksi, samoin säveltäminen ja sanoittaminen.

– Nuotteja en ole koskaan osannut, lurittelen vain sen minkä kuulen mielessäni, ja joku toinen kirjoittaa nuotit. En ole koskaan aikonut musiikista täyttä ammattia. Olen halunnut pitää tämän rakkaana harrastuksena, neljän lapsen äiti sanoo.

– En minäkään koskaan erityisemmin toivonut Elinalle laulajan uraa. Oli työ kuitenkin kaikkinensa aika rankkaa, kun perhettäkin oli, Kekkonen muistaa.

Vaikka tytär ei ammattilaulajaksi haikaillut lapsenakaan, kertoo hän aina olleensa äidistään ylpeä.

– Pikkusiskoni ei koskaan kertonut ihmisille, kuka hänen äitinsä on, mutta minä halusin auliisti kaikkien tietävän, Sauri naurahtaa.

– Pienenä tosin luulin, että kaikkien vanhemmat tekevät samoja töitä kuin omat. Niinpä kysyin naapurinkin lapselta, koska hänen äitinsä käy laulamassa. Vieläkin, jos kuulen jonkun äidin laulun soivan radiossa, minua alkaa itkettää.

– Minäkin olen vollottanut, kun sinä olet ollut jossain laulamassa, Kekkonen myöntää.

Laulajaäidillä ei Saurin mukaan kuitenkaan kovin paljon kaveripiirissä irtopisteitä ropissut.

– Enhän minä mikään sellainen tähti ole ollut kuin miten nykyisin ollaan, joka paikassa kansikuvissa, Kekkonen luonnehtii.

– Sinä et ole koskaan järjestänyt mitään skandaaleja, et ole sitten niin kiinnostanut, Sauri kuittaa.

1950-luvulla suomalaiseen tähtikaartiin noussut Vieno Kekkonen lopettaa nyt yli 60 vuotta kestäneen laulajanuransa. Jäljellä on vielä kolme esiintymistä. Nekin on luvattu aikalisällä.

– Olin jo kertaalleen laittanut pisteen, mutta otin nämä, kun niin kovin pyydettiin. Tästä eteenpäin vastaus on ei, ellei Hollywoodista soiteta, Kekkonen ilmoittaa.

Vieno Kekkonen täyttää ensi syksynä 84 vuotta.

Uran päätös

Vieno Kekkonen tekee uransa viimeiset keikat tyttärensä Elina Saurin ja orkesterin kanssa.

Ensimmäinen niistä on Rekolan Kinossa (Rekolantie 43) la 28.4. klo 18. Liput: Tiketti.fi. Tilaisuuden järjestää Rekolan elävän musiikin yhdistys, REMY.

Vappuna 1.5. klo 15 on vuorossa Kaukasten Juhlatalo Hyvinkäällä.

Viimeisen kerran Vieno Kekkonen astuu yleisön eteen ke 2.5. klo 19 Sana soi -illassa Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Rekolan Kinon leffoja katsoi yli 300 ihmistä – Ikitie-elokuvan ohjaaja saapuu seuraavaan näytökseen17.4.2018 07.30
Vuosia kiinni olleen Rekolan Kinon toiminta halutaan käynnistää uudelleen – leffat pyörivät ensi viikolla6.4.2018 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu