Paikallisurheilu

Henry, 45, on juossut maratonin murtuneella jalalla – nyt hän valmistautuu vielä rankempaan kilpailuun

URHEILU Ultramoniottelijan kestävyyskyky punnitaan rankassa kisarupeamassa.

Keihäs, kiekko, pituushyppy. Henry Andberg tietää, että ultramoniottelijalle on tärkeää olla tasaisen vahva kaikissa lajeissa.

Tero Vähämäki

– Tukholman maratonilla rupesi tuntumaan kipua jalassa. Luulin, että penikat ovat jumissa, mutta selvisikin, että minulla oli halkeama luussa, Henry Andberg muistelee.

Itä-Hakkilassa asuvalta urheilijalta löytyy muitakin vastaavanlaisia loukkaantumisten sävyttämiä tarinoita. Mies laskee kokeneensa yhteensä 60 urheiluun liittynyttä murtumaa.

Vantaalainen on ehtinyt loukkaantumisistaan huolimatta saavuttaa paljon. Andberg, 45, voitti huhtikuun puolivälissä ultramoniottelun maailmanmestaruuden. Rankka 14 lajin rupeama päättyi uuteen maailmanennätykseen.

– Tajusin ennen päätöslajia (5000m), että uusi ME on mahdollinen. Katsoin aikatauluja tarkasti, ja kärjessä juossut japanilainen piti hyvää vauhtia, hän kertaa.

Tällä hetkellä Andberg harjoittelee kesällä Hollannissa kilpailtavaan 20-ottelun MM-kisoihin.

– Sieltäkin olisi tarkoitus hakea voitto.

Laji hakee rankkuudessaan vertaistaan. Urheilijat suorittavat kahden päivän aikana jokaisen yleisurheilun kenttälajin.

Kilpailu vie mehut kokeneemmastakin karpaasista, mutta sopii Andbergille. Pienestä pitäen liikunnasta nauttinut vantaalainen aloitti yleisurheilun vasta myöhemmällä iällä, mutta on aina ollut lahjakas etenkin juoksussa.

– Koko homma lähti siitä, kun päätin osallistua kylmiltään Lahdessa järjestettyyn 10-otteluun. Sen jälkeen olen kilpaillut useissa yksittäisissä lajeissa ja otteluissa, hän kertoo.

Mahdollisimman nopea palautuminen on monilajiottelussa avainasemassa. Andberg uskoo, että poikkeuksellisella kivunsiedolla on myös merkitystä. Monella urheilijalla on ottelujen jälkeen vaikeuksia jopa nousta sängystä, mutta Andberg on toista maata.

– Muutama päivä olisi hyvä huilata, mutta jos on joku urheilusuoritus tulossa, niin onhan sinne pakko lähteä mukaan. Viimeksi olin pari päivää kisan jälkeen jo futismatsissa mukana, kertoo myös muun muassa I-HK:ssa ja Valtissa jalkapalloa pelaava Andberg.

Myös huolellinen valmistautuminen on tärkeää. Rautaisessa kunnossa oleva ottelija kertoo harjoittelevansa jopa liian paljon, peräti seitsemästä yhdeksään kertaan viikossa. Harjoittelu on muuttunut kokonaisvaltaisemmaksi iän myötä.

– Lihasmassa vähenee vanhetessa, joten se vaatii enemmän tekemistä salilla. Kestävyys pysyy melko lailla samana myös vanhemmiten.

Andberg tullaan näkemään urheilukentillä vielä pitkään. Motivaatiota riittää tuoreiden saavutusten jälkeenkin.

– Nuorena yleisurheilun aloittaneilla ennätykset eivät vanhemmiten enää parane. Minä puolestaan parannan lähes joka kilpailussa. Se toimii aika hyvänä motivaattorina.

Henry Andberg

Itähakkilalainen ultramoniottelija ja kestävyysurheilija edustaa HKV:tä.

Voitti m45-sarjan hallikisoissa MM-kultaa ME-tuloksella 8485 pistettä.

Kilpaili maaliskuussa myös 5-ottelun EM-kisoissa sijoittuen kuudenneksi. Saavutti samoissa kilpailuissa myös hopeaa keihäästä.

Vahvimpia lajeja juoksut ja korkeushyppy. Heikoin laji aidat.

Pelaa myös jalkapalloa topparina ja laitapakkina Valtin eri ikäryhmissä. Pelasi viime kaudella Kolmosta I-HK:ssa.

Poika Tuukka Andberg pelaa jalkapalloa HIFK:ssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Henry Andberg on 20 lajin urheilija13.9.2013 12.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu