Liikenne

Korsolaisella Artolla on kaksi viimeisen päälle tuunattua kääpiöautoa – "Uusimman Fiatin laittamiseen mennyt yli 2 000 euroa"

AUTOT Ressu sai kaverin. Tenavat-sarjakuvan hahmot hymyilyttävät yhdessä kääpiöautojen kanssa.

Pitkä mies mahtuu pieneen autoon. Arto Miettisen uusi silmäterä on Fiat 126 vuodelta 1974.

Päivi Tuovinen

Korsolaisen Arto Miettisen autoperheessä on uusi silmäterä. Se on Fiat 126 vuodelta 1974. Mintunvihreä pikkuauto muutti Miettisille kolmisen vuotta sitten Keski-Suomesta Suolahdelta.

Kaveri oli myymässä pikkuistaan ilman moottoria eikä Miettinen voinut vastustaa kiusausta. Olihan kotona jo vuoden 1964 Fiat 500. Se on se monille tuttu punainen kääpiöauto, jonka katon viimaa uhmaa Ressu-nukke.

– Tykkään kaikista museovehkeistä. Ne on ihan über-kivoja, Miettinen selittää.

Fiat 126:n ostohintaa hän ei paljasta. Niin on sovittu myyjän kanssa. Tavallisesti vastaavanlainen katsastettu kärry maksaa 2 500–3 000 euroa ja hyväkuntoinen vielä enemmän.

Se ei ryydy ylämäessä."

Vanhassa autossa on aina ropaamista. Miettinenkin on käyttänyt väriltään minttujäätelöä muistuttavan autonsa korjaamiseen ja koristeluun jo 2 000–2 500 euroa. Uutta ovat muun muassa renkaat ja vanteet, asennustaan odottavat uudet, veneen äänitorvet ja uusittu alustakin pitää vielä virittää. Eikä se siihen jää.

Kaustinen tykkää vauhdista. Kuva: Päivi Tuovinen

Ensin Miettinen asensi uuteen leluunsa varastossa olleen moottorin ja on ajellut sillä näihin päiviin asti. Nyt hän vaihtaa autoon uuden "sydämen". Miettinen hoitaa sen tietysti itse. Häneltä käy myös moottorin viritys, kun kaikki työkalut löytyvät omasta tallista.

– Vakiomoottorissa on 22 hevosvoimaa ja sitä on tarkoitus nostaa.

Se tuo moottoriin lisää vääntövoimaa.

–  Ettei se ryydy ylämäessä.

Ja sitä tarvitaan, sillä Miettinen ajaa minikaaroillaan tuhansia kilometrejä kesässä.

Tulokas sai kattokoristeensa jo "ristiäisiässä" eli parin kuukauden kuluttua saapumisestaan Vantaalle. Siitä tuli tietysti Kaustinen, koska "pikkuveljen" katolla köröttelee Tenavat-sarjakuvan Ressu-koira.

Oikeita mittasuhteita niissä ei voi noudattaa, sillä muuten Kaustinen ei näkyisi kunnolla. Ja senhän pitää näkyä. Hilpeä auto ja paperimassasta tehty legendaarinen hahmo yhdessä tuottavat ihmisille iloa.

– Ja niin pitääkin! omistaja huudahtaa.

Miettisen miniautojen ilmestyminen katukuvaan on myös varma kevään merkki.

– Niistä tietää, että kevät on tullut, naurahtaa saman tien varrella asuva Helena Jokinen.

– Pidän enemmän punaisesta, kun se räpisee niin mukavasti tiellä. Auton nähdessä tulee hyvälle tuulelle.

Miettinen kertoo, että "räpinä" syntyy pakoputkesta, joka on itse tehty, tehokkaampi virityspakoputki. Sellaisen hän lupaa tehdä myös Kaustiselle, kunhan ehtii.

Jos Miettinen hankkii Tenavat-kaksikolle vielä lisää seuraa, Wikipediasta selviää, että Ressulla olisi myös veli, Remppu.

Otsikko korjattu 26.4. klo 9.52.: Miettisellä on kaksi kääpiöautoa, ei kolmea.

Arto Miettinen ja autot

Miettisellä on kolme vanhaa autoa: Fiat 500 ja 126 sekä vuoden 1970 Simca Bertone Coupé. Hän omistaa myös 650-kuutioisen moottoripyörän.

Käyttöautona Miettisellä on Volvo.

Hän kuuluu Suomen Kääpiöautoyhdistykseen.

Miettinen jäi eläkkeelle VR:n liikenteenohjaan työstä viime syksynä.

Juttua korjattu 27.4. Tosin kuin jutussa aiemmin mainittiin Kääpiöautoyhdistyksellä ei ole omaa tallia. Järvenpäässä sijaitseva talli on yksityisen henkilön hallinnassa ja tarkoitettu kaikille kääpiöautoista kiinnostuneille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kesän hauskin kaara tulee Korsosta – katso kuvat6.6.2015 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu