Puheenaihe

Joka kolmas teiniryöstö tehdään Helsingissä – poliisit pääsivät kiinni nuorten kaveripiireihin

Helsingin poliisi on alkuvuonna selvittänyt useita alaikäisten tekemiä ryöstöjä. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Poliisin tietoon tulee valtakunnallisesti vuosittain noin 250–350 epäiltyä ryöstöä, joiden epäilty tekijä on alle 18-vuotias. Merkittävä osa näistä tapauksista tapahtuu Helsingissä. Nuorin ehdottomaan vankeuteen tuomittu ryöstäjä on ollut vasta 16-vuotias.

Viime vuonna näiden ryöstöjen määrä oli koko maassa 324, joista kolmannes eli yhteensä 111 ryöstöä tehtiin Helsingissä.

– Pääkaupungin osuus alaikäisten ryöstöjen kohdalla on vaihdellut viimeisen kymmenen vuoden aikana 25–50 prosentin välillä, kertoo Helsingin poliisilaitoksen Rikostorjunta-toiminnon johtaja, rikostarkastaja Jari Illukka.

Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmä tutkii pääsääntöisesti kaikki Helsingissä tapahtuneet rikokset, joiden epäilty tekijä on alaikäinen. Ryöstörikoksista epäiltyjä nuoria epäillään usein myös muista rikoksista, kuten huumausainerikoksista.

– Nuorisoryhmän ansiosta kaikki alaikäisen nuoren epäillyksi tekemät rikokset on voitu tutkia keskitetysti. Myös yhteydenpito muihin viranomaisiin ja eri sidosryhmiin on ollut tehokkaampaa, toteaa tutkinnanjohtaja Marko Forss.

Hänen mukaansa yhteistyötä on tehty ryöstöjen osalta erityisesti varsinaisen ryöstöryhmän ja ennalta estävän toimintalinjan kanssa.

Ryhmän tutkijat ovat jo lyhyessä ajassa alkaneet tunnistaa tiettyjä kaveripiirejä, joihin kuuluvat nuoret ovat syyllistyneet rikoksiin.

– Se helpottaa epäiltyjen tunnistamista. Käytännössä pieni osa nuorista tekee suuren osan alaikäisten tekemistä rikoksista. Sama pätee aikuistenkin kohdalla, Forss paljastaa.

Poliisin nuorisoryhmä pyrkii puuttumaan riittävällä vakavuudella juuri näiden nuorten toimintaan nimeämällä nuorelle OmaPoliisi-toimintamallin mukaisesti tietyn tutkijan, joka ottaa nuoren tilanteen laaja-alaisempaan tarkasteluun.

Ryöstön rangaistus on neljästä kuuteen vuoteen vankeutta. Mikäli teko luokitellaan törkeäksi, vankeutta seuraa vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta.

Ryöstön tunnusmerkistö täyttyy, jos omaisuuden anastuksen yhteydessä käytetään tai uhataan käyttää väkivaltaa.

– Tahdon korostaa, että jo väkivallalla uhkaaminen voi muuttaa rikosnimikkeen näpistyksestä tai varkaudesta ryöstöksi, Forss painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Alaikäiset tehtailevat Helsingissä ryöstöjä nyt hetken mielijohteesta – 16-vuotias kahdeksi vuodeksi vankilaan25.4.2018 08.48
Poliisi: 11–13-vuotiaiden poikien porukka nyrkkirautaryöstön takana – "Tulivat Tapiolaan ja Isoon Omenaan metrolla"21.3.2018 15.25
Alaikäisten ryöstäjien jengi iski yöllä Vantaalla – kylkiluita poikki, lompakoita viety2.1.2018 15.14
Alaikäinen poika ryöstettiin Helsingin rautatieasemalla – tällaista tekijää poliisi etsii11.12.2017 13.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu