Liikenne

Poliisilla ja lappuliisoilla yhteinen tempaus Vantaalla – nyt tutkitaan pelastusteiden pysäköinti

Poliisi ja kunnallinen pysäköinninvalvonta tutkivat vantaalaisten pysäköintiä ensi viikon torstaina. Erityisen huomion kohteina ovat muun muassa pelastustiet.

Tanja Kuisma / arkisto

Vantaan kaupungin pysäköinninvalvonta ja Itä-Uudenmaan poliisi järjestävät yhteistyössä pysäköinninvalvontatempauksen ensi viikon torstaina. Päivän aikana pysäköinnintarkastajat ovat mukana poliisipartioiden matkassa ja pysäköintiä valvovat viranomaiset työskentelevät näin ensi kertaa yhdessä.

Valvontatempauksen aikana kiinnitetään huomiota virheelliseen pysäköintiin etenkin liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Valvonnan pääpaino on pelastusteiden ja suojateiden valvonnassa. 

Kunnallinen pysäköinninvalvonta ja poliisi käyttävät pysäköinnin valvonnassa toisilleen rinnakkaista toimivaltaa ja valvovat pysäköintiä koskevien säännösten noudattamista yhteistyössä.

Vantaan kaupunki valvoo pysäköintiä koskevien säännösten noudattamista omalla alueellaan poliisin ohella. Lain mukaan kunnallinen pysäköinninvalvoja johtaa ja valvoo pysäköintiä ja hänellä tulee olla apunaan tarpeellinen määrä pysäköinnintarkastajia. Vantaalla tarkastajia on kaksitoista.

Kunnallinen pysäköinninvalvoja toimii pysäköinninvalvonnan yleistä järjestelyä eli laajuutta, riittävyyttä ja valvonnan tarkoituksenmukaisuutta koskevissa asioissa poliisipäällikön valvonnan sekä johdon alaisena. 

Julkisilla alueilla pysäköimistä valvovat poliisi ja kunnallinen pysäköinninvalvonta. Pelastusteiden valvontaan viranomaisilla on kuitenkin oikeus myös yksityisillä alueilla. Lain mukaan pelastustiellä oleva ajoneuvo voidaan siirtää joko lähistölle tai varastoon. Samoin voidaan toimia suojatielle pysäköityjen ajoneuvojen suhteen.

Pelastustielle ei saa ajoneuvojen lisäksi asettaa mitään muutakaan liikennettä estävää, kuten talvella kasata lunta. Pelastustien vapaana pitämisellä varmistetaan, että hälytysajoneuvot pääsevät hätätilanteessa riittävän lähelle tapahtumapaikkaa. 

Suojatien läheisyyteen pysäköidessä taas tulee muistaa 5 metrin sääntö: pysäköitäessä suojatien eteen, tulee suojatiehen olla matkaa vähintään 5 metriä.

Suojatielle ei saa pysäköidä, sillä suojatiellä tai sen edessä oleva ajoneuvo estää hyvän näkyvyyden suojatielle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu