Puheenaihe

Espooseen uusi kansainvälinen koulu – lukuvuosimaksu aluksi liki 10 000 euroa

KOULUT Koululle ei ehditty hakea virallista yksityiskoulun asemaa, joten se on ensimmäisenä toimintavuonnaan oppilaille maksullinen.

Uudelle kansainväliselle koululle, New Nordic Schoolille, tulee tilat Keilaniemeen, Fortumin entiseen pääkonttoriin.

Klaus Nurmi / Arkisto

Espoo saa uuden kansainvälisen koulun elokuussa, kun yksityinen New Nordic School aloittaa toimintansa Keilaniemessä.

Koulu tulee Fortumin entiseen pääkonttoriin, jossa aletaan ensi syksynä opettaa englanniksi esikouluikäisiä ja vuosiluokkia 1–3. Kouluun antaa myös kaksikielistä englanti–suomi -opetusta. Lisäksi koulussa aletaan opettaa mandariinikiinaa.

Koulupaikkojaon noin 50. Haku kouluun on juuri alkanut koulun verkkosivuilla.

Kysyntä on todella suurta."

Kouluhankkeen taustalla on kolme espoolaista yrittäjää ja vanhempaa, jotka pyörittävät Otaniemen alueella entuudestaan kahta Small Folks Daycare -päiväkotia.

– On perheille iso pettymys, kun englanninkielistä tai kaksikielistä suomi–englanti -koulupaikkaa ei löydy, tietää New Nordic Schoolin operatiivinen johtaja Pia Jormalainen.

Tällä hetkellä Espoossa annetaan englanninkielistä opetusta Espoo International Schoolissa. Lisäksi kaupunki tarjoaa muutamassa koulussa kaksikielistä opetusta englanniksi ja suomeksi. Paikkoja ei ole kuitenkaan menneinä vuosina riittänyt kaikille halukkaille.

– Teimme lopullisen päätöksen koulun avaamisesta perjantaina, sillä kysyntä on todella suurta. Suomessa on huutava pula korkealaatuisista kansainvälisistä kouluista. Tulevaisuuden taidot vaativat kasvualustakseen monipuolista oppimista ja meidän tavoite on vastata tähän tarpeeseen. Lapsia on jo rekisteröity kouluumme, Jormalainen kertoo.

Uusi koulu tulee noudattamaan suomalaista opetussuunnitelmaa, mutta opetuskäytäntöjä on tarkoitus uudistaa. Jormalaisen mukaan koulu soveltaa suomalaisen opetussuunnitelman puitteissa parhaita pedagogisia käytäntöjä eri puolilta maailmaa.

Koulun opetusfilosofiassa korostetaan luovuutta ja kekseliäisyyttä.

– Opetus on projektivetoista ja se tapahtuu pienryhmissä. Painotamme yksilöllistä oppimista ja keskitymme oppilaiden vahvuuksiin. Elämä ei tapahdu siiloissa. Uskomme, että saamme laaja-alaisen oppimisen toimimaan opettajien vahvassa ohjauksessa, Jormalainen sanoo.

Kouluhanketta on hauduteltu muutaman vuoden ajan, mutta lopulta koulu perustettiin niin nopealla aikataululla, että koululle ollaan vasta hakemassa virallista yksityiskoulun asemaa valtioneuvostolta opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelusta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei koulu saa vielä myöskään julkista rahoitusta.

Koulu joutuu toimimaan ensimmäisen vuoden ajan kotiopetusluvalla ja oppilailta veloitettavilla koulumaksulla. Koulu maksaa 990 euroa kuukaudessa. Maksu sisältää kattavan iltapäivätoiminnan.

 Iltapäivisin oppilaille tarjotaan muun muassa kielten kerhoja, taiteita, tieteitä ja esimerkiksi ohjelmointia sekä liikuntaa, kuten parkouria, joogaa ja jalkapalloa.

– Seuraavana lukuvuotena oppilailta kerätään vain nimellinen maksu, muutama sata euroa vuodessa, Jormalainen sanoo.

Kouluun pyrkivät oppilaat haastatellaan. Kevyt pääsykoe otetaan käyttöön vuoden päästä.

Koulun opetusta on tarkoitus laajentaa jatkossa aina yhdeksänteen luokkaan ja lukio-opetukseen saakka.

New Nordic Schoolin opetusohjelmaa lisensoidaan myös opetusvientiin. Ensimmäinen sopimus on allekirjoitettu singaporelaisen ja aiesopimus shanghailaisen toimijan kanssa.

– Suomalaiselle opetussuunnitelmalle on kysyntää, mutta sen vieminen ulkomaille on helpompaa, jos sen räätälöi joustavasti eri kohdemarkkinoille sopivaksi, Jormalainen sanoo.

New Nordic Schoolin perustajat

Perustajajäseniä ovat espoolaiset Janne Jormalainen, Pia Jormalainen ja Suzanne Perkowsky.

Intialaissyntyinen Perkowsky on ollut mukana perustamassa useita kouluja Suomessa ja ulkomailla. Toimi viimeksi Espoo International Schoolin vararehtorina.

Janne Jormalainen teki reilun 10 vuoden kansainvälisen uran Nokiassa. Toimii nykyään sarjayrittäjänä, sijoittajana ja monen start up -yrityksen hallituksessa sekä FiBANin (Suomen enkelisijoittajien yhdistyksen) puheenjohtajana.

Pia Jormalainen toimi niin ikään pitkään Nokian palveluksessa sekä Suomessa että Saksassa. Toiminut muun muassa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä ja aloittelevien yritysten sparraajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu