Puheenaihe

Mielipide: Uusi varhaiskasvatuslaki nostaa henkilöstön koulutustasoa – "Vääristyneen kuvan maalaaminen päiväkodin arjesta on tarpeetonta"

Alle kouluikäiset lapset ansaitsevat maailman parhaat yliopistoissa koulutetut opettajat, kirjoittaja toteaa. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Kaikki nykyisin eri työtehtävissä toimivat säilyttävät pätevyytensä todella pitkän siirtymäajan puitteissa, kirjoittaja muistuttaa.

Toiminnanjohtaja Eila Seppälä-Vessari Suomen Lastenhoitoalan Liitosta otti kantaa varhaiskasvatuslakiin. Kirjoituksessa kritisoitiin oikeutetusti sitä, että lapsiryhmät ovat liian suuria ja henkilökuntaa on usein paikalla liian vähän.

Tästä asiasta olemme yhtä mieltä, mutta tämä asia ei liity valmisteilla olevaan varhaiskasvatuslakiin millään tavalla. Eikä näihin ongelmiin ole tässä yhteydessä tulossa muutoksia.

2000-luvulla varhaiskasvatuksen merkitys lapsen varhaisten vuosien kasvun ja oppimisen tukijana on korostunut. Varhaiskasvatus on siirtynyt sosiaalitoimesta sivistystoimeen osaksi lapsen oppimispolun kokonaisuutta.

Valtakunnalliset, tavoitteelliset opetussuunnitelmat, joista johdetut kunnalliset, päiväkotikohtaiset ja lapsen oman oppimisen suunnitelmat ohjaavat toimintaa. Lastentarhanopettajan työn vaativuus on merkittävästi kasvanut. Tämä edellyttää lastentarhanopettajien määrällistä lisäämistä ja osaamistason nostamista laadun varmistamiseksi.

Eila Seppälä-Vessari maalaa merkillistä kuvaa nykypäivän päiväkodista, jossa lastentarhanopettaja on poissa päiväkotiryhmästä ja ainoastaan lastenhoitaja on yksin koko päivän läsnä ja vastuussa. Mielestäni tällaisen vääristyneen kuvan maalaaminen päiväkodin arjesta on tarpeetonta eri ammattiryhmien vastakkain asettelua.

Vääristyneen kuvan maalaaminen päiväkodin arjesta on tarpeetonta eri ammattiryhmien vastakkain asettelua."

Varhaiskasvatuslakikin lähtee siitä, että päiväkodissa myös jatkossa toimitaan moniammatillisessa yhteistyössä. Laki kuitenkin selkiyttää tehtävänimikkeitä, joita ovat lastentarhanopettaja, sosionomivarhaiskasvattaja ja lastenhoitaja. Kaikki nykyisin eri työtehtävissä toimivat säilyttävät pätevyytensä todella pitkän siirtymäajan puitteissa.

Luokanopettajakoulutus on käynyt saman koulutuksellisen murroksen opettajaseminaareista yliopistoihin. Myös lastentarhanopettajan koulutuksen tulee muun opettajakoulutuksen mukaisesti tapahtua yhtä kouluttautumisväylää pitkin yliopistoissa.

Suomessa on maailman parhaat yliopistoissa koulutetut opettajat, myös alle kouluikäiset lapset ansaitsevat maailman parhaat yliopistoissa koulutetut opettajat.

Leena Lindén,

Kasvatustieteiden maisteri,

lastentarhanopettaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Toteutuuko lapsen etu päiväkodissa, jos uusi varhaiskasvatuslaki hyväksytään?25.4.2018 08.40
Ulosmarssi alkoi päiväkodeissa ja uusi riita muhii jo Vantaalla – vaatimuksena 700 e/k -korotus25.4.2018 12.25
Isä raivostui Vantaalle: Päiväkodin sulkemisesta tiedotettiin liian myöhään 24.4.2018 16.40
Päiväkotien ulosmarssi laajenee – mielenilmaus koskee nyt jo koko Uuttamaata23.4.2018 15.19
Ministeriö torppasi Vantaan aikeet – Kaupungin koulutussekoilu hämmentää työntekijöitä päiväkodeissa21.4.2018 07.47
Ulosmarssi alkoi päiväkodeissa ja uusi riita muhii jo Vantaalla – vaatimuksena 700 e/k -korotus25.4.2018 12.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu