Puheenaihe

Mielipide: Köyhä perhe ansaitsee kivan loman – "Lapset kärsivät henkisesti, jos kädestä puuttuu huvipuistoranneke"

Jos rahaa on niukasti käytössä, jää huvipuistoreissu tai kesän muut maksulliset menot helposti haaveeksi. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Lapset kärsivät henkisesti, jos heillä on aina vääränmerkkiset lenkkarit ja kädestä puuttuu se rispaantunut huvipuistoranneke, kirjoittaja toteaa.

Vaikka onni ei ole rahasta kiinni, täytyy myös vähävaraisella perheellä olla mahdollisuus rentoutua kesälomalla. Pienituloisia oli vuonna 2014 eli Tilastokeskuksen uusimmissa tilastoissa 674 000.

Suomessa köyhä perhe saa alle 60 prosenttia keskituloisen kotitalouden käytettävissä olevista rahatuloista. 90-luvun lamasta lähtien köyhien kotitalouksien määrä on vakiintunut nykyiselle 12–14 prosentin tasolle.

Onneksi löytyy tuettuja Solaris-lomia, joita voivat hakea kaikki Suomessa vakituisesti asuvat ihmiset, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. Lomaa on mahdollisuus hakea yksin, ystävän tai perheen kanssa.

Toisilla perheillä köyhyys ja pienituloisuus on väliaikaista ja liittyy aikaan, kun tulot ja lapset ovat pienimmillään.

Köyhyys helpottaa, kun tulot ja lapset kasvavat. Nykyiseen pätkä- ja silpputyöviidakkoon hukkunut ei ehkä koskaan voi luoda työuraa, jossa ei ole reikiä ja työttömyysjaksoja. Ei kerry juuri eläkkeitä, ei saa maksettua omistusasuntoa, köyhyys ja pienituloisuus voivat periytyä sukupolvesta toiseen. Köyhyys ja pienituloisuus voivat jäädä elinikäisiksi poltinmerkeiksi. Se voi olla surkea perintö sukupolvesta toiseen.

Tämän päivän köyhien elämä Suomessa ei 50-luvulla olisi ollut lainkaan köyhää. Tämäkään ei paljon lohduta köyhän perheen lapsia. ”Mummi ja ukki olisivat olleet lapsena iloisia, jos heillä olisi ollut tämä meidän vaatimaton asuntomme vaatimattomalla alueella äänekkäiden ja etanolilta tuoksuvien naapureiden seinän takana.”

Köyhän lapsiperheen kesä voi kulua takapihalla, ei käydä huvipuistossa, ei syömässä. Jos pankki on reilu, voi vaativista kesäkuukausista selvitä maksamalla lainoista vain korot.

Lapset kärsivät henkisesti, jos heillä on aina vääränmerkkiset lenkkarit ja kädestä puuttuu se rispaantunut huvipuistoranneke. On jotenkin helpompaa, jos kaikki ympärilläkin ovat köyhiä, mutta jos muilla on ja itsellä ei, syöpyy eriarvoisuus mieleen ja jättää alemmuudentunnon poltinmerkin.

Kun koulussa kerätään rahaa luokkaretkeen, ei köyhän lapsella ole varaa lähteä. Kun työpaikalla juodaan pullakahvia, ei köyhällä ole varaa edes kahvikupposeen. Elämä kuluu verukkeiden keksimiseen. Jokaisen kunnan olisi hyvä järjestää kesäksi ilmaisia harrastusleirejä koripallosta taideleireihin kaikille ala-asteikäisille.

Jos vanhemmat ovat koko kesän töissä, lapsi joutuu itse keksimään puuhaa itselleen ja huonon omantunnon vaivaama vanhempi soittelee Whatsupissa kännykkään ja kysellee, onko soppa jo syöty. Yhteinen loma vahvistaa perheen yhteishenkeä ja pitkän talven jaksaa taas painaa.

Janne Viljamaa

Sosiaalipsykologi, tietokirjailija

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuorten aikuisten köyhyys paisuu Suomessa – Jo joka kolmas pienituloinen on alle 35-vuotias4.3.2018 20.30
Mielipide: Vaatimukset köyhyyden poistamiseksi ovat vähentyneet – "Tämä ei ollut köyhyysverkoston perustaminen tarkoitus"24.2.2018 08.10
Joulu on keräyslippaiden luvattua aikaa – mitä mieltä niistä on köyhyystutkija?22.11.2017 12.10
Tutkimus: Köyhäksi leimautuminen pelottaa – ruoka-apu voi jäädä hakematta25.10.2017 10.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu