Paikalliset

Jäykkä äijä venyttelee siinä missä kissakin

Monet jooga-asennot eli asanat on nimetty eläimen mukaan. Eläimet, kuten joogaohjaaja Veikko Tarvaisen Ville-kissa, lepäävät ja venyttelevät paljon. On sanottukin, että ihminen matkii joogaliikkeillä eläimiä.

Jussi Vehkasalo

”Istu lattialla mukavasti jalat koukussa, ajurinasennossa, kädet polvien päällä. Hengittele vapaasti, rennosti. Keskity.”

Joogaohjaaja Veikko Tarvaisen rauhallinen ääni soljuu cd-levyltä. Tarvainen opastaa tekemään tässä harjoituksessa venytyksiä istuen, selällä ja vatsalla maaten.

Miesjooga-ryhmiä on syntynyt ja kuollut.”
– Äijäjooga-cd ilmestyi aivan juuri, dvd ilmestyi vuoden alussa, Tarvainen kertoo.

Hän aloitti miehille tarkoitetun joogan, jolle keksi osuvan äijäjooga-termin, vuonna 2006.

– Tuolloin ajattelin, että jos saisin ainakin yhden äijäjoogaryhmän pysymään kasassa.

Helsingin Joogayhdistyksestä Tarvaiselle oli arveltu, että idea miehille tarkoitetusta joogaryhmästä ei tule onnistumaan. Sitä oli kuulemma kokeiltu aiemminkin.

– Äijäjooga sai kuitenkin näkyvyyttä. Ajatus miesten joogaryhmistä levisi median kautta ympäri maata. Miesjoogaryhmiä on ollut Kuusamoa ja Yli-Kiiminkiä myöten, Tarvainen raportoi.

Jooga on tuhansia vuosia vanha itsehoitomenetelmä. Se tarkoituksena on vapauttaa kehon ja mielen jännityksiä.

Joogaharrastajista huomattavin osa on naisia. Mies saattoi olla joogaryhmänsä ainoa mies kymmenien naisten keskellä ennen puhtaasti miehille tarkoitettuja äijäjoogaryhmiä.

Fyysisesti jäykempänä keskivertoköriläälle sopivat paremmin hieman toisenlaiset joogaharjoitteet kuin naisille.

– Miesjoogaryhmiä on syntynyt ja kuollut pois tässä vuosien myötä. Tilanne vaihtelee. Minun kauttani arviolta tuhatkunta miestä on tutustunut joogaan, ainakin kokeillut.

Äijäjooga on saanut uusia harrastajia myös julkisuuden henkilöiden kerrottua joogaharrastuksestaan. Jääkiekkovalmentajana tunnetuksi tullut tamperelainen Rauno Korpi kertoi vuoden 2007 lopulla Tamperelainen-kaupunkilehdessä käyvänsä äijäjoogassa, aina kun kiireiltään ehtii.

Jutun ilmestyttyä äijäjoogasta kiinnostuneita oli Tampereen suunnalla liiankin kanssa, joogaohjaajista tuli suorastaan pulaa.

– Itse vedän tällä hetkellä äijäjoogaa myös työpaikkaliikuntana Suomen ympäristökeskuksessa sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa.

Äijäjoogaryhmät ovat saaneet kamppailla kokoontumistilapulan kanssa. Äijäjoogaa on harjoitettu myös Espoossa ja Vantaalla. Myyrmäessä aloittaa uusi ryhmä aikuisopiston tiloissa syyskuussa.

– Joogaryhmissä joku käy viikoittain, joku harvemmin.

Ensi vuoden alussa on myös tarkoitus toteuttaa Tarvaisen ja Mikko Zengerin johdolla Intian-matka joogaharrastajille, miehille ja naisille.

Lisätiedot: www.aijajooga.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu