Puheenaihe

Prismojen 24/7-aukiolo paljasti uusia piirteitä – menikö stereotypia Suomi-miehestä nyt romukoppaan?

Keravan Prisman tammikuussa aloittanut johtaja Mirva Neva-aho-Simonsen on ensi yön töissä ja aikoo vastakin käydä silloin tällöin tapaamassa kaupan yöasiakkaita.

Sauvo Jylhä

Viime syksynä useissa Helsingin seudun Prismoissa kokeiltiin parin kuukauden ajan ympärivuorokautista aukioloa, jonka tulokset olivat niin lupaavia, että vast'edes kaupat ovat vakinaisesti yötäpäivää auki.

– Asiakaspalaute syksyn kokeilusta oli todella hyvää. Etenkin vuorotyöläiset pitivät mahdollisuudesta käydä kaupassa öisin samoin kuin rauhallista ostosaikaa arvostavat, Keravan Prisman johtaja Mirva Neva-aho-Simonsen sanoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Keravan Prisman ohella HOK-Elanto aloitti jatkuvan aukiolon myös Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Olarin Prismoissa.

Aiemmin Kannelmäen Prisma Kaari on ollut avoinna jatkuvasti puolitoista vuotta.

Kokemukset ovat HOK-Elannon mukaan hyviä. Samalla 24/7-aukiolo näyttää paljastaneen uutta tietoa suomalaismiesten ostoskäyttäytymisestä.

– Mielenkiintoista on, että öisin myydään paljon autoiluun liittyviä aineita ja tarvikkeita sekä miesten vaatteita ja jalkineita. Ehkäpä stereotypia shoppailua vihaavasta miehestä onkin virheellinen ja mies vain kaipaa rauhaa ja hiljaisuutta ollessaan ostoksilla? Prisman ketjujohtaja Anu Tuomaala HOK-Elannosta pohtii Keski-Uusimaan jutussa.

Neva-aho-Simonsenin mukaan jotkut asiakkaat harmittelivat arkensa menevän sekaisin, kun viime syksyn 24/7-aukiolokokeilu loppui.

Myöskään henkilökuntaa ei ole ollut vaikea saada yötöihin.

– Pikemminkin päinvastoin. Yötöihin oli tulijoita enemmän kuin tarvittiin. Jokainen sai itse päättää, haluaako tulla töihin vai ei.

Yötöistä maksetaan paremmin ja kun työvuoro aamulla päättyy, päivävapaa tuntuu lähes kokonaiselta vapaapäivältä.

Myyjä Susanna Lehtonen tekee mieluiten yhden tai kaksi yövuoroa viikossa.

– Tykkään ylipäätäänkin työstäni ja yötyöt tuovat siihen hauskaa vaihtelua. Öisin on tietysti rauhallisempaa ja eri lailla haastavaa kuin päivävuorossa, jossa ollaan enemmän asiakkaiden kanssa tekemisissä.

Yörauhaa on ensi yönä ja vast'edeskin varmistamassa jatkuvasti paikalla oleva vartija.

– Ajan myötä selviää, kuinka paljon työntekijöitä mihinkin aikaan vuorokaudesta ja vuodesta tarvitaan. Syksyn kokeilu oli kannattava ja kyllä meillä on kova usko siihen, että kauppa kannattaa pitkälläkin aikavälillä.

Aukioloajan muutos tuo myös lisää työpaikkoja. Uusia työntekijöitä tarvitaan kymmenkunta.

Helsingin Kannelmäen Prisma Kaaresta saatujen kokemusten perusteella öiseen aikaan ostetaan paljon valmisruokaa, nopeaa syötävää ja juomia, erityisesti energiajuomia – tosin Keravan Prismasta käytiin syksyn kokeilujakson aikana ostamassa myös jääkaappi, kun ostajan vanha oli simahtanut hankalasti juuri yöllä.

Kukkia ei keskellä yötä juurikaan tarvita eivätkä asiakkaat innostu muistakaan tuoretuotteista. Ostoskori on euromäärältään pienempi kuin päivisin, joten öisin tehdään todennäköisesti täydennysostoksia ja hankintoja akuutteihin tarpeisiin.

Tykkäätkö käydä kaupassa öisin?

Kyllä
62% (743 ääntä)
En
38% (452 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1195

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nyt se tapahtuu: Suomeen syntyy ensimmäinen 24/7-baari – avajaispäiväkin on jo selvillä2.3.2018 12.23
Herttoniemen Prisma avaa 2020 – liikekeskukseen puu-uuni, sauna ja poreallas katolle10.4.2018 18.00
Helsinkiläinen kahvila kielsi läppärit – asiakkaiden reaktio yllätti28.3.2018 06.25
24/7-aukiolo laajenee Prismoissa – nämä 3 kauppaa nyt mukaan kokeiluun6.11.2017 10.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu