Puheenaihe

Lapsiaan vuoroviikoin hoitava etävanhempi avautuu vaikeasta tilanteestaan HS:ssa: Miksi lähivanhempi saa asumistukea mutta etävanhempi ei?

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen/kuvituskuva

Ruotsissa lapsella voi olla kaksi osoitetta, mutta Suomen lain mukaan lapsella täytyy olla yksi virallinen lähivanhempi. Lapsilisät ja muut tuet maksetaan lähivanhemman tilille, vaikka lapsen vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus.

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kirjoittavalle nimimerkki Etävanhemmalle laki on osoittautunut riippakiveksi ja hän toivoo, että lainsäädäntöä nykyaikaistetaan.

– Suomen lainsäädännön pitäisi hiljalleen alkaa nähdä, että vuoroviikkojärjestelyt ovat yhä lisääntyvää todellisuutta. Lähivanhemmuuden voi jakaa, hän kirjoittaa HS:ssa.

Kirjoittajan mukaan Etävanhemmalla ei ole Suomessa mitään oikeuksia. Lähivanhempi saa tililleen kaikki lapsilisät, joiden käyttöön etävanhemmalla ei ole vaikutusvaltaa. Lisäksi lähivanhempi saa kuukausittain noin 50 euroa yksinhuoltajalisää ja Etävanhempi maksaa hänelle lapsesta elatusmaksua. Tämä siitä huolimatta, että lapsi asuu hänen luonaan vuoroviikoin eli puolet ajasta, ja vanhemmilla on kirjoittajan mukaan saman suuruiset tulot.

Lisäksi Kela maksaa ex-puolisolle lapsen lievän sairauden johdosta vammaistukea ja asumistukea, koska lähivanhempi on viraston näkökulmasta yksinhuoltaja. Sen sijaan etävanhemman asumistukihakemus hylättiin.

– Järjestelmä ei ota huomioon, että yhtä lailla minun pitää ostaa lapsille ruokaa, huonekaluja, elektroniikkaa ja leluja.

Etävanhempaa tilanne risoo, sillä lähivanhempi voi hänen mukaansa tehdä rahoilla mitä haluaa. Etävanhemman mukaan ex-puoliso käytti takautuvasti maksetun vammaistuen lasten kanssa Kaukoidässä lomailuun.

– Jos lasten menot sattuvat olemaan pienet, lähivanhempi voi käydä etävanhemmalta saaduilla rahoilla vaikka risteilyllä, HS:n kirjoittava Etävanhempi voivottelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu