Urheilu

Reippaan entinen maalitykki ei unohda pelivuosiaan Tanskassa – "Röökiä vedettiin katsomossa kuin yökerhossa"

Erkki Mäkelä käy peliuraltaan tutussa Herningissä edelleen joka vuosi.

Mikael Hoikkala

Andersenin kiekkoperheen kotona Herningissä on käynyt jonkin verran vieraita MM-kisojen aikaan. Yksi yöpyjistä on ollut lahtelainen ex-jääkiekkoilija Erkki Mäkelä, joka on Andersenien läheinen perheystävä.

Mäkelä pelasi Ernst Andersenin joukkuetoverina Herningissä 1990-luvulla. Mäkelän tytär syntyi Herningissä 1998, ja Andersenit ovat hänen kummejaan.

Mäkelä oli pelivuosinaan Herningissä huippusuosittu hahmo. Hän muutti Tanskaan Reipas Lahden pudottua sarjasta 1994 ja teki silloiselle Herning IK:lle 43 ottelussa poskettomat tehot 42+32=74.

Seuraavaksi kaudeksi Mäkelä siirtyi Odense Bulldogsiin. Sen jälkeen herningiläiset houkuttelivat hänen takaisin kansalaiskeräyksellä kuten Oldrich Valek aikanaan Lahteen.

– Herningin fanit rupesivat myymään 200 kruunun "osakkeita" keskenään. Sitten kun he saivat riittävän summan kasaan, he lähtivät seuralle kertomaan, että haluavat minut takaisin, Mäkelä kertoo.

– Sitten tulin takaisin ja pelasin vielä kolme vuotta täällä. Neljästä Herningissä pelatusta kaudesta tuli kolme mestaruutta.

Herningiin Mäkelä saapui MM-kisojen ajaksi vajaaksi viikoksi. Hän käy kaupungissa muutenkin edelleen joka vuosi.

Fanit lauloivat nimeä

Vanhat kiekkofanit muistavat Mäkelän Herningissä edelleen.

– Kävin täällä viime lokakuussa, luistelin ennen ottelua jäälle pelivehkeet päällä ja morjestin yleisöä. Olisi makea fiilis palata 17 vuoden jälkeen, kun yleisö rupesi laulamaan nimeäni, Mäkelä sanoo ja liikuttuu silminnähden.

– Lahti on kotikaupunkini ja Reipas kasvattajaseurani, mutta täällä pelatut vuodet olivat urani parasta aikaa. Lahdessa emme voittaneet koskaan mitalia, joten päässyt koskaan kokemaan samaa.

Mäkelän Tanskan-pelivuosina erikoisuutena oli, että katsomossa sai tuprutella tupakkaa vapaasti. Katsomossa oli sankka tunnelma varsinkin ykköskilpailija Esbjergiä vastaan, kun vajaat 4 000 katsojaa vetänyt halli oli täynnä.

– Se oli alkuun aikamoinen järkytys. Lauantaipelien jälkeen oli tarttunut sellainen haju kuin olisi yökerhossa ollut, "Mälli" muistelee.

Teksti: Mikael Hoikkala

Lue myös: Näistä asetelmista lähdetään illan Saksa-peliin – Seuraa näitä pelaajia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu