Kulttuuri

Vanhassa kyläkaupassa lymyilee savitaide

Johanna Rytkölä hurahti keramiikkataiteeseen jo lukioiässä. Aiheet teoksiinsa hän ammentaa arkipäivän kokemuksista.

Toni Tervo

Vuonna 1999 keramiikkataiteilija Johanna Rytkölä etsi itselleen ateljeeta. Aikaisemmin Kaapelitehtaalla majaa pitänyt taiteilija löysi lopulta etsinnän jälkeen tilat Vantaan Hämevaarasta. Yli kymmenen vuotta myöhemmin Rytkölä asuu ja tekee edelleen keramiikkaa tuossa talossa.

– Tämä tilahan on entinen kyläkauppa. Vanhat hämevaaralaiset muistavat paikan niiltä ajoilta ja käyvät välillä ikkunan takana muistelemassa, että tuossahan myytiin makkaroita, Rytkölä kertoo.

– Valitsin tämän tilan, koska tarvitsin paikan, jossa voisin yhdistää työn ja asumisen.

Johanna Rytkölä valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1986. Tämän jälkeen hänellä on ollut useita tadenäyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Mutta miksi taiteilija valitsi materiaalikseen juuri saven?

– Olin lukiolaisena taideleirillä ja siellä teimme savitöitä. Innostuin siitä ja päätin, että tämä on minun juttuni. Myöhemmin opiskeluaikana näin Kerttu Horilan upean näyttelyn, joka sai minut ajattelemaan, että miksi savesta ei voisi tehdä myös veistoksia?

– Nautin saven muovaamisesta yhä kaikkien näiden vuosien jälkeen, enkä ole katunut valintaani hetkeäkään.

Aiheet teoksiinsa Rytkölä ammentaa arkipäivän kokemuksistaan.

– Jos töitäni kuvaisi yhdellä sanalla, se olisi positiivisuus. Koetan taiteessani vahvistaa minulle tapahtuneita mukavia asioita ja siirtää nämä tuntemukset saveen.

Tulevaisuudessa Rytkölä on viemässä töitään muun muassa Italian Faenzaan. Näyttelyt eivät kuitenkaan ole ainoa taiteilijaa työllistävä asia, sillä hän pitää myös taidetyöpajoja halukkaille.

– Järjestän työpajoja aikuisille ja lapsille, mutta nykyään keskityn enemmän yrityksiin. Vedin ensimmäiset työpajat noin kymmenen vuotta sitten ja silloin ihmiset kummastelivat, mistä ihmeestä onkaan kysymys. Kiinnostus taiteen tekemiseen on kuitenkin viime vuosina kasvanut hirmuisesti. Voin sanoa, etten ole enää ainoa, joka tarjoaa tällaista toimintaa.

– Työpajoissani on erilaisia teemoja. Esimerkiksi pikkujouluteemaan liittyen muovataan jotain jouluaiheista. Lisäksi minulla on Picasson jalanjäljillä-teema, joka johdattelee tutustumaan Picasson vähemmän tunnettuun puoleen keramiikantekijänä.

Tulojen lisäksi Rytkölällä on toinenkin syy järjestää työpajoja.

– Taitelijan työ on pohjimmiltaan aika yksinäistä, joten on kiva, kun tänne tulee välillä ihmisiäkin, nainen naurahtaa.

Johanna Rytkölän ateljeessa (Hämeenkyläntie 57) on avoimet ovet Design-viikonloppuna 4.–5. helmikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu