Puheenaihe

Mielipide: Vanhusasiamiestä tarvitaan – "Miksi suurella seniorijoukolla ei ole edunvalvojaa?"

Vanhusten määrä kasvaa. Heidän etujaan ajamaan tarvittasiin oma asiamies, kirjoittaja toteaa. Kuvituskuva.

Pia Vakkari

Vantaan Sanomien mielipidepalstalla Jussi Särkelä aivan oikein korostaa vanhusneuvostojen merkitystä. Kuntien ja mahdollisten tulevien maakuntien alueella onkin tärkeää vahvistaa vanhusneuvostojen toimintaedellytyksiä.

Yli 85-vuotiaiden määrä kasvaa 3000– 5000:lla vuodessa. Erityisesti muistisairaiden määrä lisääntyy. Samaan aikaan yksinäisten ikäihmisten itsemurhien määrä on noussut. Myös alkoholiongelmat ovat lisääntyneet.

Useat elävät köyhyysloukussa ja joutuvat hakemaan ruokansa ruoka-apujonoista. Ikäihmiset ovat toki usein myös toimintakykyisempiä kuin ennen.

Lapsilla on lapsiasiavaltuutettu. Miksi suurella seniorijoukolla ei ole vastaavaa edunvalvojaa? Tarvitsemme siis valtakunnallisen vanhustyön koordinoijan, vanhusasiainvaltuutetun, joka ottaa kantaa sekä vaikuttaa päättäjiin ja sitä kautta lainsäädäntöön.

Potilas- ja sosiaaliasiamiehet ovat tälläkin hetkellä paikoin ylityöllistettyjä, joten valtakunnallisen valtuutetun rinnalle on tarpeen saada kuntiin/maakuntiin vanhusasiamiehiä huolehtimaan tämän kasvavan kansanosan tilanteesta yhdessä vanhusneuvostojen kanssa.

Tiina Tuomela, erikoislääkäri, kaupunginvaltuutettu, soster-lautakunnan jäsen (kd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Ikäihmiset eivät tarvitse vanhusasiamiestä – ääni kuuluu vanhusneuvoston kautta12.5.2018 08.45
Mielipide: Vanhusneuvostolle on väitetty, että kaikille järjestyy tarvittaessa hoivakotipaikka – "Kerrotaanko meille eri totuutta?"10.5.2018 08.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu