Puheenaihe

Tutkimus rohkaisee: pitkäkään lasten kotihoito ei välttämättä heikennä äidin uranäkymiä

Uuden tutkimuksen mukaan lasta voi hoitaa kotona uran siitä kärsimättä.

Arkisto/Matilda Isohella

Kotihoidon tukea on kritisoitu etenkin siitä, että se heikentää äitien asemaa työelämässä, mutta myöskään äitiyden ja työn yhteensovittaminen ei ole ongelmatonta.

VTM, KTM Sirpa Weckström on tutkinut Turun yliopistoon tekemässään väitöskirjassa lasten kotihoitoa sekä äitiyden ja palkkatyön yhdistämistä äitien näkökulmasta.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että vaikka suomalaiset äidit olivat hoitaneet lapsiaan verrattain pitkään kotona, arvioivat he kotona vietetyn ajan heikentäneen uraansa harvemmin kuin äidit 11 muussa Länsi-Euroopan maassa.

Weckström havaitsi, että vaikka suomalaiset äidit olivat hoitaneet lapsiaan melko pitkään kotona, vain noin neljännes heistä katsoi, että naisen tulisi olla valmis vähentämään palkkatyötä perheensä takia. Väite sai vähemmän kannatusta vain Ruotsissa ja Tanskassa.

Alle viidennes kaikista suomalaisäideistä arveli uransa kärsineen kotihoidon takia. Kouluikäisten lasten äideistä näin ajatteli enää joka kymmenes. Myös ne suomalaisäidit, jotka olivat hoitaneet lapsiaan pitkään kotona, raportoivat verrattain vähän negatiivisia uravaikutuksia.

Weckströmin mukaan tutkimuksen tulokset eivät tue yleistä työaikojen pidentämistä, eikä niiden perusteella voida suositella tuetun kotihoidon lyhentämistä äitien osalta. Etenkin niissä perheissä, joissa työhön paluu merkitsisi merkittävää työn ja perheen välistä ristiriitaa, voi pidempi kotihoito tuntua perustellulta.

Tutkimuksen mukaan sekä kotona lapsiaan hoitavat että työssäkäyvät suomalaisäidit olivat tyytyväisiä elämäänsä.

Myös työttömyyteen liitettiin negatiivisten lisäksi myös positiivisia muutoksia. Etenkin äiti–lapsisuhteen katsottiin usein muuttuneen parempaan suuntaan.

Tutkimukseen osallistui hiukan yli 200 suomalaista naista. Myös muissa tutkimusmaissa osallistujien lukumäärä luku oli suurin piirtein sama.

Juttua on päivitetty 16.5. kello 11.39 ja 17.40. Siihen on lisätty tutkimukseen osallistuneiden määrä. Samoin otsikkoa on muokattu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu