Minne mennä

Päin harmaata betonia – Koivukylään koitti seinähulluuden aika

– Hakopolun liikekiinteistö osallistuu taidetalkoisiin kunnostamalla kirjaston viereisten seinien ylimmät osat, Jenni Väisänen kertoo. Asukkaiden kanssa järjestettävissä katutaidetyöpajoissa käsittelyyn otetaan muut osat.

Leena Koivisto

Nyt on Koivukylän vuoro liittyä Seinähullu Vantaa -perheeseen. Meneillään oleva kaksivuotinen katutaideprojekti jatkuu jo viime kesänä seinähulluiksi heittäytyneiden Myyrmäen ja Hakunilan jälkeen Koivukylän ostoskeskuksen lähiympäristössä, jossa alkaa tapahtua ensi keskiviikkona.

– Maalaamme katutaidetyöpajaan osallistuvien asukkaiden kanssa kirjaston päädyn viereisen käytävän seinät. Tämä kohde nousi erityisesti esiin, kun asukkailta pyydettiin ehdotuksia sopivista paikoista, Street Art Vantaan asukastyöstä vastaava tuottaja Jenni Väisänen kertoo.

Kirjaston ikkunastakin näkyvä, pinnoiltaan kärsinyt katettu rakenne kuvitetaan naapurista juontuvin, kirjoihin ja satuihin liittyvin teemoin. Niiden seuraan pääsee myös kaupunginosan nimi isolla, koivua ilmentävällä tekstityksellä.

– Kirjasto on ollut projektissa asukastyön sydän. Olemme kokoontuneet täällä asukkaiden kanssa muutaman kerran kevään mittaan ja suunnitelleet maalauksia. Ne toteutetaan sapluunoiden avulla spreijaamalla, Väisänen selvittää.

Yhteisötaidekohteet sijoittuvat juna-asemalta lähtevän, Kirnun ohi vievän kävelyväylän varrelle ja tuntumaan. Kohteita riittää väylän jälkeen vielä Havukosken nuorisotalolle ja Koivukylän koululle asti.

Uutta ilmettä saa muun muassa rakennus, jossa sijaitsee kaupungin asukastila Kafnetti.

–  Rakennuksen Rasinkadun puoleista kulmausta Rautkallion päiväkotia vastapäätä on suunniteltu yhdessä päiväkodin isompien lasten kanssa ja lapset pääsevät myös itse maalaamiseen kesäkuun alussa. Sen lisäksi kiinteistön kokonaisuuteen tekevät teoksia taiteilijat Miila Westin ja Terhi Ekebom.

Nuorisotalolla jatkuu nuorten jo viime kesänä aloittama ulkomuurin maalaaminen. Seinähullu Koivukylä antaa eri puolilla kohdealuettaan myös muutamalle jakokaapille nykyistä mielenkiintoisemman olemuksen.

Viime kesänä Seinähullua Vantaata oli maailmankartalle maalaamassa suomalaistekijöiden lisäksi viisi kansainvälistä muraalitaiteilijaa. Tänä vuonna jatketaan kotimaisin voimin. Koivukylässä päämuraalien tekijät ovat Minttu Pyykkönen ja Peetu Pasanen. Kumpikin saa taiteelleen alustaksi kerrostalon päätyseinän.

– VAV on antanut kohteiksi kaksi Konttitiellä sijaitsevaa kerrostaloa, joista toisessa sijaitsee Havukosken asukastila Tuulikontti. Lisäksi VAV:lta on saatu lupa kävelyväylän varrella sijaitsevan, joskus ”siniseksi hotelliksikin” kutsutun, kerrostalon sokkelin maalaamiseen, Väisänen iloitsee.

Hän uumoilee toisesta Konttitien muraaleista tulevan jossain määrin ”maalaisromanttinen”, sillä asukkaiden aihe-ehdotuksista osa kumpusi lähialueen kadunnimistä.

– Niistä löytyy niin lehmää, paimenta kuin pajupilliä.

Työpajoja vetävät Väisänen sekä yhteisötaiteen suunnittelija ja tuottaja Maikki Rantala Street Art Vantaasta. Asukkaita on innostettu mukaan ideoimaan ja toimimaan tammikuusta alkaen.

– Itselleni tärkeätä tässä kaikessa on alueiden voimaannuttaminen ja se, että pystytään tuomaan esiin taiteen nopeaa vaikutusta ympäristössä.

Katutaiteen olemukseen kuuluu, että kaikki ei välttämättä ole pysyvää. Koivukylän keskusta-alue kokee suuren muutoksen lähivuosina, minkä myötä osa maalauksista katoaa.

– Mutta parikin vuotta on pitkä aika katsella ankeata betoniseinää, Väisänen tuumii.

Toivoisitko katutaidetta omaan kaupunginosaasi?

Kyllä
67% (29 ääntä)
En
33% (14 ääntä)
Ääniä yhteensä: 43

Seinähulluja tapahtumia

Kirjaston viereisen käytävän seiniä pääsee maalaamaan kaiken ikäisille avoimissa työpajoissa ke 23.5. klo 16–20, pe 25.5. klo 16–20 ja la 26.5. klo 12–18. (Sadevaraus)

Havukosken nutalla pyörivät nuorille suunnatut katutaidetyöpajat 11.–14.6. klo 14–17. Paikalle voi tulla ilman etukäteisilmoittautumista.

Koivukylän teoskokonaisuus valmistuu Toimiva Koivukylä – Toimari ry:n perinteisesti järjestämään Vallaton yö -tapahtumaan (7.9.) mennessä. Tapahtumassa tehdään katutaidekohteet esittelevä kävelyretki. Vallaton yö on tänä vuonna tavallista mittavampi, sillä siihen yhdistyvät myös kaupungin vuosittain järjestämät [email protected] -tapahtuma ja Alueen päivä.

Alkavana kesänä Vantaan taidemuseo Artsin ja Street Art Vantaan yhteisprojekti Seinähullu Vantaa toteutuu myös Länsimäessä, jonne syntyy muun muassa kolme seinänpäätymuraalia elokuussa Maria Kivilaakson, J-P Köykän ja Taneli Stenbergin tekeminä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myyrmäen ”seinähulluus” levittäytyi Länsimäkeen – "Halusimme puuttua seudun harmauteen"23.9.2016 08.49
Katutaide hurmaa Hakunilassa – "Fasaanit on lempimuraalini"24.9.2017 06.45
Hakunilan ostari saa väriä pintaan – ostoskeskukseen maalataan kolme uutta katutaideteosta14.8.2017 19.35
Uusi muraali tervehtii junamatkustajia Tikkurilassa7.8.2017 07.00
Viimeinenkin muraali valmistui Myyrmäen juna-asemalle – katso kuva uusimmasta teoksesta26.9.2016 16.10
Myyrmäen aseman viimeinenkin seinä maalataan – mukana kansainvälinen taiteilija15.9.2016 14.28
Seinähulluus leviää Myyrmäestä – Vantaalle tulee uusia katutaidekaupunginosia10.9.2016 06.20
Tunneliteos sai aikaan kyläjuhlan Kaivokselassa – katso kuvat29.7.2016 15.20
Tämän katutaiteilijan kädenjälki näkyy eri puolilla Vantaata – uusin teos valtasi kerrostalon1.9.2016 06.30
Myyrmäessä kukoistava katutaide leviää – Värien sinfonia valtaa Martinlaakson aseman30.6.2017 06.45
Katutaide vie ankauden mennessään – Martinlaakson juna-asema saa väriä kylkeensä heinäkuussa2.6.2017 19.40
Chileläiskaksikon seinämaalaukset herättivät Myyrmäen eloon7.6.2015 19.00
Näin syntyi Myyrmäen aseman upea seinämaalaus – katso video5.6.2015 13.51
Asukkaat saavat viimeistellä Pähkinärinteen kirjaston2.12.2014 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu