Puheenaihe

Kormuniityn rakentajaksi kaavaillun toiminnasta paljastui epäselvyyksiä – Taustoja selvittänyt Vantaa: "Rekistereistä ei tullut esille ongelmia"

ONGELMA Keravan kaupunki purki hiljattain rakennusyhtiön kanssa tehdyn urakkasopimuksen, koska yhtiö jätti palkkioita maksamatta aliurakoitsijoille. Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja myöntää, että lautakunta luotti virkamiesvalmisteluun eikä osannut epäillä yrityksen taustoja. Apulaiskaupunginjohtaja sanoo, että asiaa täytyy nyt selvitellä.

Havainnekuva näyttää, millaista maisemaa Kormuniittyyn on suunniteltu.

Arkisto/Vantaan kaupunki

Hakunilaan suunnitellun Kormuniityn perheasuntoalueen hanke on saanut odottamattoman käänteen. Vantaan kaupungin pääurakoitsijaksi kaavaileman MM-Yritysrakentaja Oy:n taustalta on paljastunut epäselvyyksiä.

Keski-Uusimaa-lehti uutisoi 3. toukokuuta, että Kerava purki vantaalaisen MM-Yritysrakentajan kanssa allekirjoitetun urakkasopimuksen, joka koski kaupungin uimahallin 14 miljoonan peruskorjaus- ja laajennushanketta. Kaupunki pysäytti jo pitkälle edenneet työt ja otti työmaan haltuunsa. Syynä oli se, että pääurakoitsija oli jättänyt maksamatta palkkioita aliurakoitsijoille.

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle viime viikon maanantaina, että kaupunki antaa MM-Yritysrakentaja Oy:lle ja sen toimitusjohtajalle Harri Vaajalle Kormuniityn tonttia koskevan suunnitteluvarauksen vuoden 2020 loppuun. Vaaja tarjosi alustavasti rakennusoikeudesta 3,4 miljoonaa euroa.

Ei meistä kellään ollut epäilyjä, että yhtiön taustassa voisi olla jotain vialla."

Lautakunnan puheenjohtaja Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen (sd.) myöntää, etteivät lautakunnan jäsenet tutkineet yrityksen taustoja.

– Luotimme virkamiesvalmisteluun. Siihen on pakko luottaa. Käsiteltäviä asioita on niin paljon, eikä meillä ole voimavaroja tutkia taustoja itse, Ala-Kapee-Hakulinen perustelee.

– Ei meistä kellään ollut epäilyjä, että yhtiön taustassa voisi olla jotain vialla. Olen tottunut hyvään virkamiesvalmisteluun: virheitä tai puutteita tulee harvoin esille, Ala-Kapee-Hakulinen korostaa.

Puheenjohtajan mukaan asiaa on nyt selvitettävä, ja suunnitteluvarausta harkittava uudelleen.

– Jos taustoja ei ole selvitetty riittävästi etukäteen, ne pitää setviä takakäteen.

Kormuniitty-hankkeen projektijohtaja Arja Lukin kertoo lukeneensa Keravan tapauksesta lehdestä lautakunnan kokouksen jälkeen. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei päätöksiä tehdä lehtijuttujen perusteella.

– Emme ole löytäneet näyttöä sille, etteikö yritys olisi hoitanut velvollisuuksiaan: virallisista rekistereistä ei ole tullut esille mitään ongelmia. Olemme selvitelleet yhtiön taloudellisen tilanteen Tilaajavastuu.fi:n kautta, ja tämän perusteella kaikki näyttää olevan kunnossa, Lukin kommentoi.

Myös Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä sanoo, että tilaajavastuurekisterin mukaan yhtiön taustat ovat puhtaat.

– Tosin rekisterissä voi olla vanhentunutta tietoa, hän toteaa.

Penttilä kertoo saaneensa tiedon rakennusyhtiötä koskevasta ongelmasta viime viikolla.

– Kuulin, että Keravan kaupungilla on ollut yhtiön kanssa riitaa. Asiaa täytyy nyt selvitellä, ja huomioin sen valmistellessani esitystä kaupunginhallitukselle.

– Jos alustavat tiedot yhtiön taustasta osoittautuvat paikkansapitäviksi, Vantaa ei luonnollisesti voi luovuttaa tontin suunnitteluvarausta yhtiölle, Penttilä painottaa.

Jos alustavat tiedot yhtiön taustasta osoittautuvat paikkansapitäviksi, Vantaa ei luonnollisesti voi luovuttaa tontin suunnitteluvarausta yhtiölle."

Kaupungilla on nyt monia vaihtoehtoja siinä, miten tilanteessa edetään. Kaupunginhallitus voi palauttaa suunnitteluvarausasian lautakunnalle uudelleen käsittelyyn. Lautakunta voi vielä pyörtää päätöksensä.

Ennen lopullista tonttikauppaa Vantaa voi yksipuolisesti keskeyttää suunnitteluvarauksen.

– Rakentamisalalla tulee aina välillä tällaista vastaan. Vielä ei voi kuitenkaan lähteä tuomariksi ennen kuin asia on selvitetty, Penttilä muistuttaa.

Penttilän mukaan Kormuniityn asuinalue toteutetaan tavalla tai toisella, koska kaavoitusta on jo lähdetty edistämään voimallisesti. Mutkia matkaan voi kuitenkin nyt tulla melkoisesti.

– Asia ei ole yksinkertainen, koska nyt koko Kormuniityn suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu asetetaan kyseenalaiseksi. Jos todetaan, ettei MM-Yritysrakentajalle voida antaa suunnitteluvarausta, pitää myös suunnittelijaa koskeva päätös pyörtää.

Tämä tarkoittaa, että Vantaan pitäisi mahdollisesti järjestää uusi suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu. Tämä viivästyttäisi hankkeen toteutusta.

– Parasta tietysti olisi, että alustavat tiedot osoittautuvat ennenaikaisiksi ja jatkamme hankkeen edistämistä suunnitellusti, Penttilä toteaa.

Kaupunki voi myös suoraan kaavoittaa itse ilman, että uutta suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailua järjestetään.

– On kuitenkin mahdollista, että kokonaisuutta pitää harkita puhtaalta pöydältä.

MM-Yritysrakentajan toimitusjohtaja Harri Vaaja ei halua vielä kommentoida koko asiaa.

– En ota tähän kantaa ennen kuin olen keskustellut Vantaan kaupungin kanssa, mistä tässä on kysymys, Vaaja kertoo puhelimitse VS:lle.

Kormuniitty

Hakunilan urheilupuiston ja Håkansbölen kartanon lähelle aiotaan rakentaa lähivuosina uusi Kormuniityn asuinalue (VS 16.5.). Pientalovaltaiselle alueelle on kaavailtu 155:tä asuntoa, joista perheasuntoja on 137. Kaava-alue tunnetaan Hakunilassa "koulun peltona".

Vantaa järjesti 75 000-neliöisestä Kormuniityn alueestaan suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun viime elo–tammikuussa. Kilpailulla tavoiteltiin "omaleimaista, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää perheasuntopainotteista aluetta".

Arviointiryhmä piti eniten Saaga S -ehdotuksesta, koska sen "pientalovaltainen ratkaisu on ilmeeltään kodikas ja omaperäinen sekä mittakaava kulttuurimaisemaan sopiva". Voittoehdotuksen tekivät Arkkitehtitoimisto Matti Iiramo sekä Maisema-Arkkitehdit Byman & Ruokonen.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli kilpailun ratkaisua toissa maanantaina. Samalla lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki antaa MM-Yritysrakentaja Oy:lle ja sen toimitusjohtajalle Harri Vaajalle Kormuniityn tonttia koskevan suunnitteluvarauksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hakunilaan rakennetaan uusi Kormuniityn perheasuntoalue – "Ilmeeltään kodikas, omaperäinen ja kulttuurimaisemaan sopiva"15.5.2018 09.13
Asukkaat ihmettelevät: Riittävätkö koulut kasvavalle Hakunilalle?5.5.2017 06.00
Hakunilan niitylle halutaan ekokoteja – Hevoshaan koulu puretaan asuinalueen tieltä22.3.2017 06.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu