Puheenaihe

Häissä voi olla vain yksi kuningas – smokista on tullut muodikas

Tuleva morsian Tiia-Mari Hanhinen ja sulhanen Timo Laakkonen Keravalta tulivat vuokraamaan pukua kesän hääjuhlaan. Taustalla Casimir von Hintze ja liikkeen omistaja Petri Palovaara.

Sanna Sarenius

Smokki ei ennen käynyt ollenkaan sulhasen asuksi häihin, mutta nyt siitä on tullut muodikas. Bonjour-puvun käyttö sen sijaan on vähentynyt lähes olemattomiin.

– 15 vuotta sitten kun minä menin naimisiin, oli saletti kuin Moskovan baletti, että 30 prosenttia sulhasista otti frakin, 30 prosenttia saketin ja 30 prosenttia otti bonjour-puvun, joka oli silloin trendikäs. Loput kymmenen prosenttia meni naimisiin normaalissa mustassa puvussa, Petri Palovaara Miesten Frakki & Pukuvuokraamo Gasell GP:stä Helsingistä kertoo.

Nyt tilanne on aivan toinen.

– Bonjour-pukua ei kysytä oikeastaan juuri ollenkaan. Frakin suosio on vähentynyt. Saketti on säilyttänyt suosionsa osittain, koska siitä on tullut erilaisia värivariaatioita, kuten mustalla murrettu harmaa, Palovaara kertoo.

Sakettia saa myös slimmeillä housuilla.

Sen sijaan perinteinen musta saketti harmailla miljonääriraitahousuilla on vähentänyt suosiotaan, kun rinnalle on tullut uusia malleja.

Poismenneiden ja vähentyneiden pukuvaihtoehtojen tilalle on tullut smokki ja trendikkäät slimmit puvut.

– Puvuissa haetaan mielellään hienostunutta pientä kiiltoa, joka on hieman normaalia mattapukua juhlavampi. Mattapukuakin edelleen menee, etenkin ostopukuina, mutta pieni hienostunut kiilto antaa puvulle kivan lisän.

Palovaara on sitä mieltä, että häissä saa olla vain yksi kuningas ja yksi kuningatar, ja se täytyy näkyä pukeutumisessa.

– Jos häävieraaksi sattuu tulemaan joku morsiamen kaveri niin tuoreen avecin kanssa, ettei tämä koskaan ole sulhasta tavannut, niin hänen tulisi tunnistaa sulhanen pukeutumisen perusteella kertaheitolla.

Miesten juhlapukeutuminen

Saketti (eli šaketti) on miesten päiväjuhlapuku, johon kuuluu kaarevaliepeinen takaa pitkä musta takki sekä musta-harmaajuovaiset housut.

Smokki on musta miesten puku, joka puetaan ylle juhliin, vihille tai illalliselle. Sana smokki tulee vanhasta englanninkielisestä käsitteestä smoking jacket eli ”tupakkatakki”.

Frakki eli hännystakki on länsimaisessa kulttuurissa juhlallisin ja muodollisin käytössä oleva miesten juhlapuku. Nykyään frakkia käytetään myös häissä.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu