Paikallisurheilu

Rauta nousee "Maukan" neuvojen avulla – Tikkurilan Painonnostokerhon punttisalilla treenaavat monen lajin huiput

Roihuttarien Ykköspesis-joukkueessa pelaava Niina Vertanen kehuu Mauri Hannulan voimaharjoittelua rennoksi, mutta vaativaksi.

Tero Vähämäki

Mauri Hannulan nimi on tuttu useille vantaalaisurheilijoille.

Omaa punttikoulua vuodesta 2001 saakka pyörittänyt vantaalainen kertoo opastaneensa noin 17 eri urheilulajin nuorta, yhteensä 1800 urheilijaa kohti parempaa harjoittelua.

Syvällä Hakunilan väestösuojassa sijaitsevasta Tikkurilan Painonnostokerhon punttisalista on tullut lukuisille aloitteleville – ja menestyneille – urheilijoille kuin toinen koti. Muun muassa Kiekko-Vantaan jääkiekkoilijat, Korson Vedon lentopalloilijat ja lukuisat painijat ovat hakeneet voimaa lajiharjoitusten ohessa ”Maukalta”.

Tällä hetkellä Hannulan vetämään ryhmään kuuluu painijoiden lisäksi pesäpalloilijoita ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajia.

Eri urheilulajeissa tarvittavien fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen erikoistunut Hannula on pitkälti itseoppinut. Pohjalta löytyy alan koulutus, mutta pääasiassa vantaalainen kerää tietonsa ja muodostaa harjoitusmetodinsa juttelemalla eri lajien valmentajille sekä lukemalla alan kirjallisuutta.

– Innostus koulun perustamiseen lähti siitä, kun näin, miten eri urheilijat nostavat harjoitellessaan väärin. Sillä aiheuttaa itselleen vammoja ja harjoittelu kärsii, Hannula taustoittaa.

Tikkurilan urheilutaloa ensimmäisten vuosien ajan tukikohtanaan pitäneelle kerholle oli selkeästi tilausta.

– Valmentajilla on usein kattava tieto omasta lajistaan, mutta voimaharjoittelun opastamisesta saattaa löytyä puutteita, Hannula kertoo.

– Opetan painonnoston perustekniikat, sitten sovelletaan niitä eri lajeille ominaiseen harjoitteluun, hän lisää.

Kerhon ensimmäisiä asiakkaita olivat urheilutalon henkilökunnan lisäksi muun muassa Ylä-Tikkurilan Kipinän nuoret pojat.

– Kerran, saapuessani harjoituksiin, minua odotti paikalla vanhempien ryhmä. Ehdin jo ajatella tehneeni väärin, mutta he kertoivatkin tulleensa tapaamaan minua mielenkiinnosta. Pojat olivat kuulemma höpöttäneet koko viikon jostain mystisestä Maukasta, Hannula naurahtaa.

Pääasiassa nuoria urheilijoita harjoittava Hannula kertoo löytävänsä yhä motivaatiota nähdessään nuorten kasvavan. Seurayhteisöstä onkin tullut miehelle kuin perhe.

– Palkitsevinta on kehitys. Monet ovat tulleet seuraan nuorina ja voimistelevat mukana vieläkin. He ovat minulle kuin sijaislapsia, koska oma tyttäreni asuu muualla, hän sanoo viitaten Italiassa jalkapalloa pelaavaan Riikka Hannulaan.

Motivaatio ja intohimo ovat tärkeitä, sillä toiminta ei tee rikkaaksi. Seuran vuosimaksu on 50 euroa. Summalla katetaan lähinnä juoksevat kulut.

– Olen aina lähtenyt asioihin täysillä mukaan. Duunia on enemmän kuin jaksaisi tehdä, mutta intohimon avulla selviän eteenpäin.

Hannulan pyyteetön työ on huomattu tänä vuonna myös laajemmin. Tikkurilan Painonnostokerho on ehdolla Suomen olympiakomitean Tähtiseura-merkinnän saajaksi.

– Se olisi äärimmäisen iso juttu. Tämä olisi ensimmäinen kyseisen merkinnän saanut painonnostojoukkue, Maukka hymyilee.

Tikkurilan Painonnostokerho

Perustettu 23.8.1966. Hakunilan väestönsuojassa majaansa pitävä kerho on ehdolla Olympiakomitean hyvästä juniorityöstä kertovan Tähtimerkin saajaksi.

Kerhon nokkamies Mauri Hannula on opettanut elämänsä aikana noin 1800 nuorta.

Kerhon urheilijat harjoittelevat kahdesta kolmeen kertaan viikossa. Harjoitukset koostuvat oikeaoppisesta painonnostotekniikasta sekä lajinomaisesta voimaharjoittelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Punttivalmentajaa huvittaa vartaloiden epätasapaino –  ”Kippari-Kallen kädet ja telinevoimistelijan jalat”14.11.2015 20.00
Punttivalmentaja sai sokeat oppilaiksi – "Kun neuvon näkevää, hän kuuntelee 30-prosenttisesti ja tekee koko ajan väärin"16.11.2016 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu