Puheenaihe

Ilmailumuseo tähyilee rahtiterminaaliin – "Yksi mahdollinen vaihtoehto museon uusiksi tiloiksi"

Suomen ilmailumuseo toimii nykyään Aviapoliksessa Karhumäentiellä. Arkistokuvassa museonjohtaja Markku Kyyrönen.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Vuosia uusista toimitiloista unelmoinut Suomen ilmailumuseo suunnittelee muuttavansa Finnair Cargon entiseen rahtiterminaaliin. Lentoposti.fi kertoi aiemmin toukokuussa ilmailumuseon tehneen asiasta aiesopimuksen terminaalin omistavan LAK Real Estate Oy:n kanssa.

– Tämä on yksi mahdollinen vaihtoehto ilmailumuseon uusiksi tiloiksi, kertoo ilmailumuseon museonjohtaja Markku Kyyrönen.

Uusien tilojen hankinta on osa Suomen ilmailumuseon SIM2020-uudistushanketta. Viime vuosina hankkeessa on myös tutkittu, voisiko nykyistä museotaloa laajentaa ja nykyaikaistaa tai voisiko museo muuttaa uusiin tiloihin nykyisen toimipaikan viereiseen kortteliin.

Sittemmin vaihtoehdoksi on noussut vuokratilojen hankkiminen rahtiterminaalista.

Ilmailumuseo toimii nyt Aviapoliksessa Karhumäentien varressa. Vuonna 1981 käyttöön otetun museotalon maanvuokrasopimus Finavian kanssa umpeutuu kesällä 2022.

Ilmailumuseon nykyiset tilat ovat ahtaat ja kylmät. Rahtitiellä sijaitsevasta terminaalista museo saisi lämpimät, uudehkot tilat. Niissä olisi myös rutkasti arkisto- ja työpajakäyttöön sopivaa tilaa, johon on hyvät kulkuyhteydet asematasolta. Näihin tiloihin olisi mahdollista suunnitella uudenlaista museotoimintaa. Koneet pääsisivät myös paremmin esille, ja lentoaseman läheisyys lisäisi asiakasvirtoja.

Viime vuonna ilmailumuseossa vieraili 40 000 ihmistä.

Jos museo muuttaa rahtiterminaalin yli 10 000 neliön tiloihin, puhutaan miljoonahankkeesta. Tiloja pitäisi jonkin verran muokata museotoimintaan sopiviksi. Tehtävät investoinnit jäisivät silti pieniksi uudisrakennusvaihtoehtoon nähden.

Museo voisi aloittaa uusissa tiloissa vuonna 2020.

Museonjohtaja Kyyrönen kertoo, että lähivuosina museo voi saada uudistuksiin nykyistä enemmän valtion julkista tukea. Hän uskoo, että myös Vantaan kaupungilla on jatkossa keskeinen rooli museouudistuksessa.

– Uskon, että Vantaa näkee ilmailumuseon ratkaisevassa asemassa lentokenttäkaupungissa.

Asiasta kertoi ensin Lentoposti.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ilmailumuseo saa uuden johtajan syyskuussa26.5.2018 08.10
Lentoemäntä teki näytelmän omasta alastaan – Ilmailumuseossa pääsee vuoden 1953 lennolle Pariisiin 23.5.2018 08.00
Ilmailumuseolla ennätysvuosi: yli 40 000 kävijää3.1.2018 14.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu