Ravintolapäivä ruokkii tällä kertaa myös vantaalaisia

Tuuli Uosukainen ja Päivi Ronkainen avaavat Koivukylän Jalavatielle kakkubuffetin sunnuntaina järjestettävänä ravintolapäivänä. Mukana menossa on sunnuntaina myös Kirsi Nygård. Kakkuja tarjotaan niin monelle kuin aineksia riittää.

Vesa Marttinen

Sunnuntaina vanhan Koivukylän omakotitaloalueelle aukeaa kahvila, jonka elinkaari kestää neljä tuntia ja toiminta on luvatonta.

Cafe Äppel on yksi yli 130 ravintolasta, jotka perustetaan yksityishenkilöiden toimesta vain yhden päivän ajaksi. Ravintolapäivän konseptin ja organisoinnin takana on joukko helsinkiläisiä, jotka haluavat kannustaa hauskanpitoon, yhteiseen tekemiseen ja erilaisten ravintolaideoiden kokeilemiseen.

Tuula Uosukainen ja Kirsi Ronkainen saivat ajatuksen oman kahvilan avaamisesta luettuaan edellisen, toukokuussa pidetyn ravintolapäivän tapahtumista ja kokemuksista.

– Mulla oli mielessä selkeä visio. Olin käynyt ulkomailla vastaavissa kakkubuffeteissa ja halusin kokeilla samaa itse, Ronkainen kertoo.

Uosukaiselta löytyi tarkoitukseen sopiva tila: kotitalon vuonna 1948 rakennettu saunarakennus ja pihalla nököttävät omenapuut luovat juuri sopivat puitteet iltapäivän kakkukahveille.

Omenapuiden ansiosta Uosukaisen, Ronkaisen ja Kirsi Nygårdin kahvila sai nimekseen Cafe Äppel. Kolmikko aikoo tarjota kahvilassaan erilaisia kakkuja buffet-periaatteella: kymmenellä eurolla saa kupin kahvia ja kakkuja niin paljon kuin mahaan mahtuu. Tarjolla on ainakin seitsemää eri sorttia.

 

Tässä on hyvä tilaisuus tavata spontaanisti ihmisiä.”

Ravintolapäivä on saanut osakseen myös kritiikkiä, koska toiminta on luvatonta ja vastuukysymykset esimerkiksi mahdollisen ruokamyrkytyksen myötä ovat epäselviä. Äppelin rouvat tyrmäävät kritiikin.

 

– Onhan esimerkiksi urheiluseuroilla ollut puffetteja iät ja ajat, ja sama tilannehan niillä käytännössä on, Uosukainen vertaa.

Ronkainen on vieläpä alan ammattilainen: hän työskentelee edustuskylmäkkönä Akava-talon Amica-ravintolassa Helsingissä.

– Me otetaan kyllä kaikista leivonnaisista näytteet, jotka varastoidaan normaalin tavan mukaisesti.

– Verottajan kannaltakin saamatta jäävä hyöty on aika olematon. Meillä on tavoitteena, että saadaan omat raaka-ainekulut katettua.

Äppelin itse leivotut kakut ja posliinikupeista tarjoiltava kahvi ovat kolmikon mukaan myös pieni näpäytys Vantaan kahvilakulttuurille.

– Mahdollisia paikkoja täällä olisi vaikka kuinka paljon, mutta kahviloita on hyvin harvassa. Pizzerioita ja olutkuppiloita kyllä löytyy.

Ehkä keskeisin syy koko kahvilan perustamiselle on Uosukaisen ja Ronkaisen mukaan sen sosiaalinen funktio.

– Ihmisten keskeinen kanssakäyminen vähenee koko ajan, kun kaikki on netissä. Tässä on hyvä tilaisuus tavata spontaanisti naapureita ja muitakin ihmisiä.

Onko ravintolapäivä tullut jäädäkseen? Ota kantaa!

Cafe Äppel on auki su 21.8. klo 13–17 osoitteessa Jalavatie 14. www.ravintolapaiva.com

130 ravintolaa, 20 kaupunkia

Yksityisten ihmisten aloitteesta syntynyt ravintolapäivä kannustaa ihmisiä perustamaan väliaikaisia ravintoloita yhden päivän ajaksi.

Ensimmäisenä ravintolapäivänä 21.5.2011 Suomeen syntyi lähes 40 väliaikaista ravintolaa. Pop up -ravintoloiden joukkotempaus on järjestäjien mukaan tiettävästi ainoa laatuaan maailmassa.

Sunnuntaina 21.8. mukana on yli 130 ravintolaa 20 eri kaupungissa. Keskiviikkoon mennessä mukaan oli ilmoittautunut yli 80 ravintolaa Helsingistä, viisi Espoosta ja yksi Vantaalta.

Kommentit

No Vantaalta on niin helppo mennä Helsinkiin ravintolapäiväilemään. Tikkurilan Asematiellä on muuten uusi ja oikein kelvollinen kahvila, jossa on pöytiintarjoilu.

vaihtelu virkistää

On selvää, ettei tämmöiseen jakseta osallistua kuin Koivukylässä! Meillä on ollut pihakirppiksen yhteydessä aina ruoan myyntiä ja aina on myyty kaikki käsistä pois.

kevätkääryle