Puheenaihe

Kohussa ryvettynyt Nuorisosäätiö menetti etuasemansa – "Ei välitöntä vaikutusta asukkaisiin"

Nuorisosäätiöllä on vuokra-asuntoja esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Johanna Erjonsalo

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on peruuttanut Nuorisosäätiön aseman yleishyödyllisenä yhteisönä. Asumiseen ja rakentamiseen liittyviä tukia ja takauksia myöntävän ARAn mukaan peruutus tehtiin, koska Nuorisosäätiön toiminta ei täytä lain asettamia vaatimuksia yleishyödylliselle toiminnalle.

Aran mukaan Nuorisosäätiö ei ole noudattanut aravalain ja korkotukilain yleishyödyllisyyssäännöksiä eikä ARAn antamia ohjeita.

– Nuorisosäätiöllä on muun muassa laajamittaisesti sellaista toimintaa, joka on aravalain ja korkotukilain vastaista. Lisäksi tähän toimintaan on kohdistunut korkea taloudellinen riski, ja yleishyödyllisten osien ulkopuolelle on annettu merkittäviä lainoja ja vakuuksia, vaikka se ei ole aravalain ja korkotukilain mukaan sallittua, ARA toteaa tiedotteessaan.

– ARAn lukuisista huomautuksista huolimatta Nuorisosäätiö ei ole tehnyt riittävästi toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Nuorisosäätiö ei enää täytä aravalaissa ja korkotukilaissa kerrottuja edellytyksiä yleishyödyllisyydelle, tiedotteessa todetaan.

ARA uhkaa myös irtisanoa Nuorisosäätiön aravalainat ja lakkauttaa säätiölle maksettavan korkotuen, jos syy yleishyödyllisyysaseman peruuttamiseen ei poistu lain vaatiman puolen vuoden kuluessa eli 4. joulukuuta mennessä.

– Nimeämisen peruuttamisella ei ole välitöntä vaikutusta Nuorisosäätiön asukkaiden asemaan tai ARAn rahoittamien asuntojen vuokriin. Tilanne on kuitenkin vakava ja poikkeuksellinen, ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti sanoo tiedotteessa.

Nuorisosäätiön tarkoituksena on ollut tukea nuorten aikuisten itsenäistä asumista rakennuttamalla ja ylläpitämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Säätiön vuokra-asunnoissa saa asua 35 ikävuoteen saakka.

Säätiöllä on valmiina 66 asuinkiinteistöä ja 4 043 asuntoa. Säätiön mukaan sen asunnoissa asuu noin 5 500 nuorta ja asukkaiden keski-ikä on 25 vuotta.

Nuorisosäätiöllä on vuokra-asuntoja muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Sipoossa, Keravalla, Tuusulassa, Järvenpäässä, Vihdissä, Riihimäellä, Nurmijärvellä ja Tampereella.

ARA aloitti vaalirahakohussa aikanaan ryvettynyttä Nuorisosäätiötä koskevat tarkastukset keväällä 2016. ARAn mukaan tarkastukset käynnistyivät yleishyödyllisyysvalvonnan havaintojen ja Ylen Nuorisosäätiö-uutisoinnin perusteella.

Yle uutisoi vuonna 2016 muun muassa säätiön ja sen silloisten johtohahmojen liiketoimista.

Yleishyödyllisiksi nimettyjä yhteisöjä on noin 600

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt toimivat voittoa tavoittelemattomasti ja rakennuttavat sekä hankkivat ja vuokraavat vuokra- ja asumisoikeusasuntoja sosiaalisin perustein.

Toiminnan tavoitteina on oltava asukkaiden hyvät ja turvalliset asuinolot sekä kohtuulliset kustannukset.

Yleishyödylliseksi nimetyn asuntoyhteisön ja konsernin on sitouduttava noudattamaan laissa määrättyjä yleishyödyllisyyden edellytyksiä ja toimimaan niiden mukaan.

ARAn tehtävänä on valvoa, että yleishyödylliset yhteisöt täyttävät lain määrittelemät edellytykset ja toimivat niiden mukaisesti.

Yleishyödyllisiksi nimettyjä yhteisöjä on noin 600.

Lähde: ARA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuorisosäätiön johtaja eroaa – Epäily: ohjasi rahavirtoja omille firmoilleen13.3.2018 09.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu