Puheenaihe

Uusi listaus suomalaisten suosikkimatkakohteista – tutun maan suosio kasvoi 30 prosenttia

Manner-Espanjaan sekä Baleaarien saarille tehtiin alkuvuonna 150 000 matkaa. Matkojen määrä lisääntyi 29 prosenttia.

Maaliskuu oli alkuvuoden suosituin kuukausi matkustaa Kanarialle. Arkistokuva.

Armi Suojanen

Suomalaisten matkat Etelä-Eurooppaan lisääntyivät alkuvuodesta. Yhä useampi suuntasi tuttuihin matkakohteisiin Välimerelle, Ruotsiin tai Viroon.

Suomalaisten tekemät ulkomaan matkat pysyivät määrällisesti tammi-huhtikuussa kuitenkin edellisvuoden tasolla, vain kohteet muuttuivat. Ulkomaille tehtiin Suomessa tammi-huhtikuussa 2,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa.

Yksi merkittävä muutos edellisvuoteen oli suomalaisten kasvanut kiinnostus Espanjaa ja sen saaria kohtaan. Espanjaan matkoja suuntautui alkuvuodesta 340 000, näistä 55 prosenttia Kanariansaarille.

Manner-Espanjaan sekä Baleaarien saarille tehtiin alkuvuonna 150 000 matkaa. Matkojen määrä lisääntyi 29 prosenttia. Maaliskuu oli alkuvuoden suosituin kuukausi matkustaa Kanarialle ja huhtikuu Manner-Espanjaan.

Baleaarien saariin kuuluvat muun muassa Mallorca, Menorca, Ibiza ja Forbentera.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomesta tehtiin alkuvuonna vapaa-ajanmatkoja naapurimaihimme Viroon 560 000 ja Ruotsiin 500 000.

Myös Ruotsiin suuntautuneet yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat ja päivämatkat lisääntyivät edellisvuodesta. Ruotsiin suuntautuneet risteilyt sen sijasan pysyivät suunnilleen viime vuoden vastaavan ajanjakson tasossa.

Myös yönyliristeilyt Viroon pysyivät entisellä tasolla. Suomalaisten päiväristeilyt ja yöpymiset kohdemaassa jopa vähenivät hieman edellisvuodesta. Tästä huolimatta Viro on edelleen suomalaisten ykkössuosikki ympäri vuoden. Esimerkiksi ulkomaille tehdyistä alkuvuoden päivämatkoista lähes puolet oli edelleen Viron päiväristeilyjä.

Yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin suunnilleen saman verran kuin viime vuoden tammi-huhtikuussa. Huhtikuu oli näiden matkojen osalta alkuvuoden suosituin matkustuskuukausi, sillä silloin tehtiin 570 000 ulkomaan matkaa, joiden aikana yövyttiin kohdemaassa. Yöpymisen kohdemaassa sisältäneiden vapaa-ajanmatkojen määränpäänä oli Viro 16 prosentilla matkoista, Välimeren pohjoispuolen rannikko myös 16 prosentilla matkoista ja Kanariansaaret 10 prosentilla matkoista.

Vuoden 2018 ensimmäisellä kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 15,8 miljoonaa matkaa, kun mukaan lasketaan kaikki kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi matkamäärässä ovat mukana myös ulkomaan ja kotimaan päivämatkat.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin helmi-, maalis-, huhti- ja toukokuussa yhteensä 4 518 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu