Puheenaihe

Ennätyslämmin sää sai ihmiset varomattomiksi vesillä – hukkuneita enemmän kuin vuosiin

Kansainvälisen pelastusliivipäivän virallinen tapahtuma järjestetään Lyypekin laiturin luona Helsingin Kauppatorin kupeessa. Kuvituskuva pelastautumisharjoituksesta.

Riitta Ketola

Toukokuun ennätyslämmin sää houkutteli ihmiset kesämökeille ja veneilemään edellisvuotta useammin. Vesillä menehtyikin viime kuussa seitsemän henkilöä – suurin määrä sitten vuoden 2014

Hukkuneiden määrä on kuitenkin ollut laskussa viime vuoteen nähden. Viiden ensimmäisen kuukauden aikana Suomessa hukkui ennakkotilastojen mukaan 16 ihmistä, joista kolme menehtyi Uudellamaalla. Vuonna 2017 hukkuneita oli viisi enemmän.

Viisaasti vesillä -kampanjan Laura Sulkava muistuttaa, että pelastusliivi olisi pelastanut tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta. Lain mukaan veneessä täytyy olla yksi pelastusliivi jokaista matkustajaa kohden. Liiviä ei kuitenkaan tarvitse pukea päälle.

– Pelastusliivien pitäminen mukana, mutta ei päällä, on sama kuin pyöräillessä pitäisi kypärää roikkumassa tangolla ja päättäisi laittaa sen päähänsä vasta, kun on hätätilanne, Sulkava vertaa.

Hätätilanteen sattuessa ei kuitenkaan ole ylimääräistä aikaa etsiä turvavarusteita. Yllättävät tapahtumat voivat myös aiheuttaa paniikin, jonka aikana toimiminen on vaikeaa, tai liki mahdotonta.

– Hätätilanteet tulevat yllättäen, eikä siinä vaiheessa ole minuutteja aikaa alkaa etsimään omia pelastusliivejään ja pukemaan niitä päälle. Vedessä liivien pukeminen päälle on lähes mahdotonta, etenkin pienessä aallokossa tai kesä-Suomelle tyypillisessä viileässä vedessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat