Puheenaihe

Noora, 25, on kuin syntynyt juoksemaan – suomalaishuippu paljastaa kovimmat tehotreeninsä

JUOKSU Ultrajuoksun ykkösnainen Noora Honkala treenaa satasen MM-kilpailuun.

–¿Juoksusta on tullut pysyvästi suomalaisten perusliikuntaa. Varsinkin polkujuoksun suosio on kasvussa. Meitä suomalaisia viehättää juosta rauhallisessa luonnossa, tietää Noora Honkala.

Sami Vaskola/Pandeia Partners

Suomalaisnaisten ultrajuoksun ykkönen lohjalainen Noora Honkala, 25, ajautui lähes huomaamattaan jalkapalloilijasta juoksijaksi 10 vuotta sitten. Lohjalainen on kuin syntynyt juoksemaan.

– Aloitin jalkapalloa tukevan lenkkeilyn. Sitten sain nykyiseltä valmentajaltani Seppo Leinoselta juoksuvinkkejä. Hän houkutteli minut kuuden tunnin juoksuun, ja siitä se alkoi, muistelee Honkala.

– Pitkät ultrajuoksut ovat ainutkertaisia tapahtumia, todellista itsensä likoon laittamista.

Nautinnollisinta on valmistautuminen."

– Nautinnollisinta on valmistautuminen. Tärkeintä on, että fyysinen ja henkinen suorituskyky ovat balanssissa. Kisoissa on niin monia vaikeuksia, että on oltava täysin iskussa.

Itseään säästellen lohjalainen eteneekin kohti syyskuista kauden pääkilpailua, syyskuista 100 kilometrin MM-kisaa. Takana on vasta kaksi kilpailua, joista toisessa, kuusi viikkoa sitten Kaarinassa juostussa kuuden tunnin kisassa hän teki Suomen ennätyksen 77 kilometriä.

– En kilpaile ennen MM-kisaa, paitsi korkeintaan joitain viiden tai kymmenen kilometrin matkoja Kreikan kotikaupungissani Githeionissa, kertoi lämmintä suomalaiskesää Lohjalla viime viikolla viettänyt Honkala.

Ultrajuoksijat eivät voi liikaa kilpailla lajin fyysisen rankkuuden takia. Henkisesti pitää olla myös nälkää rääkätä kisassa itseään, muuten juokseminen loppuu ennen aikojaan.

– On harjoiteltava yksilöllisesti sopivilla ärsykkeillä, että tulee kehitystä ja säästyy vammoilta. Juoksua minulle tulee päälle 5 000 kilometriä vuodessa.

– Pisimmät normaalin harjoitusviikon lenkit ovat 17–25 kilometriä. Tehoharjoituksia ovat 800:n ja 1000 metrin vedot ja tempoharjoittelu ylämäkeen. Määräharjoittelu on kaiken perusta. Jalat oppivat kestämään rasituksen.

100 kilometrin MM-kisa on Honkalalle välitavoite.

– Tämän vuoden tavoite hakea vauhtireserviä tuntuu onnistuvan ensi vuoden 24 tunnin MM-kilpailua varten.

100:a kilometriä Honkala ei ole juossut pitkään aikaan ja hänen ennätyksensä on vain 8.58.38.

– Ajalla 7.34 todennäköisesti voitetaan mestaruus. Pääsen siihen, jos kaikki menee nappiin. Mitaliin vaaditaan 7.40:n alitus. 7.45 voisi olla minulle normaalitulos. En lähde säästelemään, mutta tavoittelen helppoa ja rullaavaa suoritusta, kertoo Noora Honkala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu