Puheenaihe

Laki muuttuu: Myös sairastuneelta matkaajalta voidaan vaatia peruutusmaksu – ennen riitti lääkärintodistus

Esimerkiksi lentoyhtiö Norwegian myy lentojen lisäksi majoitus- ja autonvuokrauspalveluita, jotka yhdessä lentojen kanssa ostettuna muodostavat matkapaketin. Matkapaketilla on parempi kuluttajasuoja kuin yksittäisellä matkapalvelulla kuten pelkillä lennoilla.

Sauvo Jylhä

Valmismatkojen kuluttajasuoja muuttuu heinäkuun alusta koskien uusia matkavarauksia. Uuden lain myötä kuluttaja saa muun muassa laajemman peruutusoikeuden.

– Kuluttajalla on milloin tahansa ennen matkansa alkamista oikeus peruuttaa matka ilman erityistä syytä, kertoo ryhmäpäällikkö Tom Vihonen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Mutta, peruuttamistapauksissa matkanjärjestäjä saa periä peruuttamismaksun.

Korvauksen suuruutta ei ole määritelty, laissa puhutaan kohtuullisista, eritellyistä kuluista, jotka myyjälle aiheutuu peruutuksesta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että lähellä matkan ajankohtaa tehdyt peruutukset, voivat aiheuttaa suuriakin kuluja kuluttajalle, Vihonen varoittaa.

– Tähän kuluttajan kannattaa varautua matkavakuutuksella.

Kuluttajan kannalta muutoksen huono puoli on se, että matkanjärjestäjä voi vaatia peruutusmaksua myös silloin kun peruutuksen syynä on oman tai lähiomaisen vakava sairaus tai tapaturma.

Nämä peruutukset tulevat yleensä yllättäen juuri matkan kynnyksellä, jolloin peruutuksesta aiheutuvat kulutkin voivat olla suuret.

Nykyisen valmismatkalain mukaan kuluttaja on selvinnyt peruutuksesta yleensä toimistomaksulla, mikäli hänellä on ollut esittää lääkärintodistus.

Myös uuden, matkapalveluyhdistelmiä koskevan lain mukaan, kuluttajalla on oikeus peruuttaa matka ilman kuluja, jos matkakohteessa tapahtuu jotain poikkeuksellista, kuten luonnonkatastrofi, joka vaikuttaa merkittävästi matkan toteuttamiseen sovitulla tavalla.

Uuden lain myötä matkapaketiksi tulkitaan nykyistä laveammin esimerkiksi internetin kautta samaa lomaa tai matkaa varten ostetut erilliset palvelut.

Mikä on matkapaketti?

Matkapaketti on vähintään kahden erilaisen yhteishintaan ostetun matkapalvelun (kuten lento, muu kuljetus, majoitus, autonvuokra tai lisäpalvelu, esimerkiksi retki) yhdistelmä.

Heinäkuun alusta uuden lain piiriin kuuluu myös sellainen yhdistelmä, jossa matkatoimisto ohjaa kuluttajaa tekemään erillisen sopimuksen toisen palveluntarjoajan kanssa.

Jotta tällainen yhdistetty matkajärjestely syntyisi, sopimus toisen toimijan kanssa on tehtävä 24 tunnin sisällä ensimmäisen sopimuksen tekemisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Periikö ulkomaalainen autonvuokrausfirma jälkilaskua? – Kyse voi olla tästä15.6.2018 00.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu