Puheenaihe

Microsoftin suosittuun sähköpostiohjelmaan tehty murtoja – Liitetiedostohuijaus johti miljoonien eurojen tilisiirtoon

Kuvituskuva.

Lotta Åberg / Arkisto

Helsingin poliisi tutkii törkeää petosta ja törkeän petoksen yritystä, jotka toteutettiin yritysten Office 365 -sähköposteihin murtautumalla. Poliisille on tullut tietoon vajaan kuukauden aikana kaksi tapausta, joissa on yritetty tai onnistuttu huijaamaan yrityksiltä suuria rahasummia.

Toukokuussa yrityksen työntekijä sai toiselta työntekijältä sähköpostiviestin, jossa kerrottiin, että kymmenien miljoonien eurojen arvoisen rahasiirron saajan tilinumero on vaihtunut. Työntekijä lähetti uudet maksutiedot tarkistettavaksi yrityksen rahaliikennettä valvoville henkilöille. Kun asiaa selvitettiin tarkemmin, huomattiin, ettei kaikki ole niin kuin pitäisi.

– Selvisi, että työntekijän sähköpostiin oli murtauduttu ja keskusteluja oli seurattu. Näin saatiin selville tulevat tapahtumat, ja jonkin ajan kuluttua keskusteluihin alkoi osallistua toisen työntekijän sähköpostia muistuttava osoite. Työntekijän sähköpostilaatikkoon oli lisäksi tehty asetuksia, joiden vuoksi huijaussähköpostit tulivat perille, mutta toisen työntekijän oikeasti lähettämät sähköpostit poistettiin automaattisesti, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisilaitokselta.

Toisessa tapauksessa kesäkuun alussa selvisi, että toisen helsinkiläisyrityksen sähköpostiin oltiin murtauduttu ja pankkiin lähetetyn sähköpostin liitetiedosto vaihdettu sellaiseen, jossa oli eri maksutiedot. Pankki ohjasi miljoonien eurojen maksun väärälle tilille, mutta siirto onnistuttiin perumaan ajoissa.

Poliisi suosittelee tutustumaan Viestintäviraston varoitukseen ja toimintaohjeisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Gigantti varoittaa petollisen aidoista huijaustekstiviesteistä – "Saimme yhden iltapäivän aikana 1000 yhteydenottoa"8.6.2018 09.10
Poliisin kuvat: Näin yhdistysjohtajia yritetään nyt huijata – "Soita, ennen kuin maksat 31 000 euroa"8.5.2018 08.29
Poliisi varoittaa pankkien nimissä lähetetyistä huijausviesteistä – älä klikkaa linkkiä!28.4.2018 12.32

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu