Puheenaihe

Onko televisiossasi tämä tärkeä merkintä? Yli 400 000 kodin televisio pimenee alle 2 vuoden päästä

31.3.2020 jälkeen antenni-tv-verkon kanavat lakkaavat näkymästä, mikäli televisiossa tai digiboksissa ei ole DVB-T2-viritintä.

HD Antenna ready -merkintä varmistaa, että tv-vastaanottimella voi katsella lähetyksiä vielä 2020 jälkeen.

Arkisto

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät Suomessa 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa. Uusi DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetykset ja runsaamman kanavatarjonnan.

Viestintäviraston tuoreen selvityksen mukaan vain 53 prosentilla niistä talouksista, jotka vastaanottavat tv-lähetyksiä pelkästään antenniverkon kautta, on DVB-T2-virittimellä varustettu tv tai digiboksi. Reilulta 400 000 antennitaloudelta puuttuu siis valmius uuteen lähetystekniikkaan.

Antenniverkon maksu-tv-kanavat siirtyivät käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa jo viime vuoden toukokuussa. Niissä antennitalouksissa, joissa katsotaan maksu-tv-kanavia, on siis uusi tekniikka käytössä ja toimenpiteitä ei tarvita.

Tarkista oman televisiosi DVB-T2-valmius osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi."

Jotta tv-lähetyksiä voi katsoa muutoksen jälkeenkin antenniverkossa, tarvitaan televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin. Nykyistä televisiota ei kuitenkaan välttämättä tarvitse vaihtaa, vaan riittää, kun hankkii DVB-T2-virittimellä varustetun digiboksin.

Varminta on hankkia Suomessa testattu Antenna Ready HD -laite."

– Varminta on hankkia Suomessa testattu Antenna Ready HD -laite, kertoo projektipäällikkö Tiina Aaltonen Viestintävirastosta.

– Testauksella varmistetaan muun muassa, että laite toimii kaikissa suomalaisissa antennitelevisioverkoissa ja että tekstitykset toimivat moitteettomasti.

Jos testauksesta kertovaa merkintää ei näy myytävien laitteiden yhteydessä, kannattaa tarkistaa asia myyjältä. Viestintäviraston keväällä 2018 teettämän mystery shopping -tutkimuksen mukaan lähes kahdessa kolmasosassa tutkituista myymälöistä ei näkynyt lainkaan Antenna Ready HD -logoa televisioiden yhteydessä. Digiboksien yhteydessä ja etenkin niiden pakkauslaatikoissa logo oli selvästi yleisempi.

Myyjän on oma-aloitteisesti kerrottava laitteiden pääominaisuuksista."

– Myyjän on oma-aloitteisesti kerrottava laitteiden pääominaisuuksista, ohjeistaa lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

– Laitteisiin liittyviä teknisiä ominaisuuksia ja vaikeita termejä on avattava myyntitilanteessa selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Muista nämä!

Tarkista nykyisen televisiosi toimivuus: www.toimiikotelkkarini2020.fi

Muista ainakin nämä asiat televisio-ostoksilla:

1. TARKISTA esimerkiksi isännöitsijältä, onko asuntosi antenniverkossa.

2. KYSY neuvoa myyjältä! Lain mukaan myyjällä on velvollisuus neuvoa laitteen ominaisuuksista.

3. VALITSE televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin. Antenna Ready HD -laite on varma valinta, koska se on Suomessa testattu.

Tekniset faktat:

Noin 1,2 miljoonaa tv-taloutta vastaanottaa lähetyksiä antenniverkon ja noin 1,3 miljoonaa kaapeliverkon välityksellä. TV-talouksia, joissa ei ole antenniverkon lisäksi muuta vastaanottomahdollisuutta (esim. IPTV), on arviolta noin 900 000.

DVB-T2 = Antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka, jolla myös HD-lähetykset välitetään. Korvaa vähitellen sen rinnalla nyt käytetyn DVB-T-lähetystekniikan. Edellyttää toimiakseen DVB-T2-virittimen televisiovastaanottimessa tai digiboksissa.

HD = High-definition. Perinteistä televisiokuvaa huomattavasti tarkempi, teräväpiirtokuva.

SD = Standard-definition. Perustarkkuudella näytettävä televisiokuva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu