Puheenaihe

Kävelijät suomalaisten mielestä kohteliaimpia kulkijoita – arvaatko, mitä ryhmää pidetään töykeimpänä?

Kävelijät ovat kyselyn mukaan kohteilain tienkäyttäjäryhmä. Pyöräilijät sijottuivat häntäpäähän. Kuvituskuva.

Sirpa Repo

Kohteliaisuus on hyve niin kotona kuin ihmisten ilmoillakin. Erityisen paljon suomalaiset arvostavat kohteliaisuutta liikenteessä. Osalta kirjoittamattomat säännöt tuppaavat kuitenkin unohtumaan siirryttäessä kanssakulkijoiden joukkoon.

Liikenneturva kyseli ihmisiltä, mitkä ovat kolme kohteliainta tienkäyttäjäryhmää. Selkeän ykköspaikan veivät kävelijät. Yli neljäsosa äänesti kävelijät kulkijoista kohteliaimmiksi. Joukkoliikenteen kuljettajat selvisivät kakkostilalle. Noin 18,7 prosenttia suomalaisista arvottaa bussin, junan, raitiovaunun ja lautan kuljettajat kohteliaimmaksi ryhmäksi.

Kyselyn häntäpäähän sijoittuvat kaksipyöräisillä kulkevat. Mopoilijat (0,8%), pyöräilijät (6,5%) ja moottoripyöräilijät (8,7%) eivät nauti kohteliaiden tienkäyttäjien mainetta.

– Meillä ihmisillä on taipumusta lokeroida muita tiettyjen stereotypioiden ja liikenteessä kulkumuotojen mukaan. Joskus nämä luokittelut vaikuttavat kuitenkin myös omaan käytökseen, ja usein väärään suuntaan, Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen muistuttaa.

Tutkimuksessa kyseltiin myös, kuinka kohtelias liikenteessä tulee olla.

Asteikolla 1–10 suomalaiset edellyttäisivät liikenteessä kasi plussan arvoista käyttäytymistä. Kohteliaampaa käyttäytymistä edellytettiin työhaastattelussa, vanhempia ihmisiä puhuteltaessa sekä työpaikalla ja kaupassa.

– Liikenteessä liikkuminen on jatkuvaa vuorovaikutusta toisten tienkäyttäjien kanssa. Määritelmällisesti kohteliaisuus on toimintaa, joka perustuu siihen, miten vuorovaikutuksen toinen osapuoli odottaa itseään kohdeltavan, Kaistinen toteaa.

– Liikenteessä tämä on yksinkertaisesti toisen huomioonottamista: toimimista sääntöjen mukaan, viestimistä omista aikeista esimerkiksi käännyttäessä ja pysähtymistä suojatien eteen. Ihan jokapäiväisiä perusjuttuja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu