Puheenaihe

Joskus rakkaudesta on viisaampaa luopua – Vantaalaisopettaja kirjoitti runokirjan rohkaisuksi vaikean parisuhteen haavoittamille

RUNOUS Ulla Sajaniemen runoissa kulkee kasvutarina.

Ulla Sajaniemen runokirjan nimi on Vesi. Vesi pilkahtelee eri olomuodoissaan mukana kirjan teksteissä. – Jätän lukijan huomattavaksi, miksi, Sajaniemi muotoilee.

Leena Koivisto

Rakkaus voi olla valtava voima, mutta kaikkea sekään ei voita. Eikä sen pidäkään. Joskus rakkaudesta on viisaampaa luopua.

Vantaalaisen Ulla Sajaniemen runokirja Vesi kertoo monitasoisesti rakkaudesta, vaikka lähtökohtana on yksi ilmiön klassisimmista muodoista, rakkaus parisuhteessa.

– Kirja alkaa rakkaussuhteesta, mutta rakkaus-sanan merkitys muuttuu matkan varrella ja on eri runoissa erilainen, Sajaniemi linjaa.

Nyt ei piirrelläkään imeliä sydämenkuvia, sillä teoksen teemalliseen peruskiveen on muurattu, hienovireisesti tosin, myös parisuhteista tuhoisin. Se jossa rakkauden kieli vaihtuu varoittamatta väkivallaksi.

– Kirjassa olen halunnut tuoda esiin uhrin sielunmaisemaa ja sitä, miten päästä eroon itselle vahingollisesta tilanteesta, Sajaniemi kertoo.

Lopputulos onkin ytimeltään kasvutarina. Alun näkökulma on nuoren naisen, loppupuolella lyyrinen ääni kuuluu kypsälle aikuiselle. Kehityksen lanka johtaa rakkauden rikkoutumisen kautta selviytymiseen, asioiden ymmärtämiseen uudella tavalla, oman elämän ja näkemyksen seestymiseen.

– Kuvailen erilaisia ja eri-ikäisten rakkauksia. Aineksina on toki ollut paljon itse koettuja asioita, mutta täysin omaelämäkerrallinen kirja ei ole, Sajaniemi sanoo.

– Tein kirjani kaikille sydämensä särkeneille. Toivon runojen tuovan tukea ja rohkaisua ja antavan myös voimaa irtautua henkistä tai fyysistä väkivaltaa sisältävästä suhteesta. Johonkin on laitettava raja ja ajateltava terveellä tavalla itseään alistumisen sijaan.

Sajaniemi on kirjoittanut runoja nuoresta pitäen. Huhtikuussa ilmestynyt Vesi on kuitenkin Helsingin perusopetuksessa suomi toisena kielenä -opettajana työskentelevän tikkurilalaisen ensimmäinen kirja.

– Kesällä 2015 keräsin kaikki kirjoittamani runot samaan pahvilaatikkoon. Niistä karsin hyvin kriittisesti kirjaan muokattavat pohjarunot, joita on vuodelta 1986 vuoteen 2005.

– Yksi tavoitteistani oli tehdä kokonaisuudesta mahdollisimman helppolukuinen. Siksi annoin sen valmistumisvaiheessa tekstejä luettavaksi ihmisille, jotka eivät koskaan lue runoja, Sajaniemi paljastaa.

– Oli pysäyttävää, kun 22-vuotias mies kertoi pystyvänsä samaistumaan niihin.

Viulua soittavan Sajaniemen runoihin on tyylillisesti vaikuttanut myös SibeliuksenKarelia-sarja, jonka kuvaelmista kirjan kolme osiota ovat saaneet nimensäkin.

Sajaniemi on itse käynyt rankalla tavalla läpi rikki revityn sydämen kurssin. Selviytymisprosessista kuoriutui nykyisestä itsenäisestä elämästään suuresti iloitseva, onnellinen nainen.

– Ihminen voi olla täysin ehjä ja kokonainen ilman parisuhdetta, vaikka meistä monella on sellainen malli päässä, että siihen pitää etsimällä etsien hakeutua. Itselläni se ei enää ole asialistan numero yksi.

Eikö edes lähestyvä keskikesän suuri juhla herätä romanttisia unelmia?

– En todellakaan tarvitse juhannusheilaa, Sajaniemi kuittaa. Ja nauraa kätkättää sydämellisesti päälle.

Ulla Sajaniemi: Vesi (2018, julkaistu BoD-julkaisupalveluyrityksen kautta). Saatavilla Suomalaisesta Kirjakaupasta ja Adlibris- sekä sskk.fi -verkkokaupoista.

Onko parisuhde onnellisuudelle välttämätön?

Ei
87% (27 ääntä)
Kyllä
13% (4 ääntä)
Ääniä yhteensä: 31

Ulla Sajaniemi

Syntynyt 1962 Helsingissä.

Kaksi lasta.

Kävi musiikkipainotteisen lukion Kuopiossa.

Muutti Helsingistä kymmenen vuotta sitten Vantaalle.

Suomen kielen maisteri.

Oli kaupunginvaltuutettuna ensin perussuomalaisten riveissä, joista vaihtoi 2015 keskustan ryhmään.

Jäi ilman valtuustopaikkaa vuoden 2017 kuntavaaleissa. Sen jälkeen jälkeen ei ole toiminut aktiivisesti puoluepolitiikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Henkinen väkivalta paljastuu vuosien viiveellä – "Silloin mielenterveys on järkkynyt"16.10.2016 17.45
Mies uhkasi sahata Annelta käden irti – "Kuvittelin, että ansaitsen sen kaiken"11.3.2017 19.35
50 vuoden liiton raju päätös: Aviomies nöyryytti, pahoinpiteli ja riisti vaimoltaan vapauden – sai pitkän tuomion23.10.2017 06.55
Voiko seksitön parisuhde olla onnellinen?14.7.2014 01.00
Eroasiantuntija: Pitkä parisuhde ei takaa yhteistä arvomaailmaa4.3.2017 23.00
Kolme vuotta sinkkuna elänyt Maija, 35, kertoo, mitä mieheltä odottaa15.1.2017 19.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu