Puheenaihe

Lokkien raju käytös puhuttaa pikkukoirien omistajia – eläinlääkäri tuntee Hitchcock-ilmiön, muttei näe sen vaarantavan koiria

Lokit voivat puolustaa poikasiaan, mutta hyökkäävät harvoin turhan takia.

Päivi Tuovinen

Poikasiaan puolustavien lintujen hyökkäykset puhuttavat jälleen Facebookissa. Etenkin terhakkaasti jälkikasvuaan suojelevat lokit ovat olleet ihmisten kiusana pääkaupunkiseutua myöten.

Ihminen voi puolustautua hyökkäävältä linnulta esimerkiksi heiluttamalla pitkähihaista paitaa päänsä päällä, mutta pienten koirien tilanne aiheuttaa huolta. Onko lokkien ja suurten lintujen hyökkäykset aito uhka?

Turha pelko pois, kehottaa Susanna Nikkilä Suomen Kääpiökoirat yhdistyksestä. Eläinsairaalassa työskentelevällä Nikkilällä on itsellään useampia pieniä bologneseja leikkimässä kotipihallaan.

– Asun Haukilahdessa, jossa on todella paljon lokkeja, eivät ne hyökkää koirien kimppuun. Kun tietää missä ei kannata liikkua tiettyinä aikoina, niin pärjää melko hyvin, hän sanoo.

Nikkilän mukaan myöskään eläinsairaalaan ei ole tuotu tänä vuonna linnun kynsiin joutuneita koiria.

– Ei meille ole tullut yhtään ilmoitusta, eivätkä hyökkäykset ole todellakaan jokavuotisia. Itse sen sijaan jouduin sekä lokin että variksen hyökkäyksen kohteeksi. Olo oli kuin Hitchcockin Linnuista, Nikkilä nauraa.

Eläinlääkäri ei halua kuitenkaan vähätellä asiaa. Hän myöntää, että lokit voivat puolustaa poikasiaan melko ärhäkkäästikin. Pesimisalueella kulkemista kannattaisikin vältellä, mikäli mahdollista.

Facebookin Myyrmäki-ryhmässä kohistaan Kilterinrinteellä asukkaiden kimppuun hyökkäävistä lokeista. Nikkilän mukaan kyseessä on harvinaislaatuinen tapaus.

– Toki eläimistä – ja ihmisistäkin – löytyy häiriintyneitä tapauksia, mutta todella harvoin lokit turhaan hyökkäävät. Ne voivat kuitenkin puolustaa, kun poikaset rupeavat tippumaan pesistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tappava sairaus palaamassa Suomeen – jo liki 50 vakavaa epäilyä Helsingin seudulla5.6.2018 10.50
Jopa satojen eurojen ero korvauksissa – Kissa- tai koiravakuutuksen hankkijan kannattaa syynätä laskutapa tarkkaan8.6.2018 08.40
Hernesaaren koirasurmasta kova kommentti pitbull-yhdistykseltä – "Hyvin yököttävää on se, että omaa lemmikkiä ei puolusteta"30.5.2018 20.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat