Puheenaihe

Mansikanviljelijä: Hinta voi pudota alas, vaikka sadosta tulisikin pieni

MANSIKAT Jos haluaa tuoreita marjoja pakkaseen, kannattaa niiden kerääminen aloittaa heti.

Porkkalan marjan ja vihanneksen maanviljelijä Elina Kontin mansikkasato on tänä vuonna kolme viikkoa etuajassa.

Siru Väisänen

Uudenmaan alueen mansikanviljelijöitä on tänä vuonna koeteltu. Ankara talvi haperoitti monien kasvustojen juuria niin, että poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kevät ei ollut kaivattu seuraaja.

Kuivuuden vaatima runsas kastelu on vaatinut paljon viljelijöiden voimavaroja. Kuolleiden kasvien ohella haasteita tuo myös onnistunut sato, joka on tänä vuonna poikkeuksellisen ajoissa. Riskinä on, että mansikkaa tulee yhdessä rykelmässä paljon, mutta sitä ei kerätä kovin pitkään.

– Minulla on 26 vuotta viljelyhistoriaa takana, mutta ikinä ei ole tullut näin aikaisin marjaa. Kastelua se on kyllä vaatinut – ja paljon, Alin tilan maanviljelijä Kirsi Ali-Alha sanoo.

Viljelysten haasteeksi muodostui keväällä pölyttäjät, jotka eivät ehtineet pölyttää tarpeeksi, mikä vaikuttaa satojen pienemmäksi jäävään kokoon. Ali-Alha kertookin, että mansikan hinta on viime vuotta hieman korkeammalla. Nyt pääsato on kypsää ja keräys on aloitettu tällä viikolla

Elina Kontti kertoo, että kummempia temppuja sadon suojaamiseksi ei ole ehtinyt miettiä, sillä tolkuton kiire kastella satoa on vienyt energian.

– Alueet, mitä emme pystyneet kastelemaan tarpeeksi ovat aivan kuivuneita. Siellä ei ole mitään kerättävää, hän huokaa.

Kontin tilalla pääsadon kerääminen alkaa juhannuksen jälkeen. Hän epäilee, että mansikkaa saattaa tulla Etelä-Suomessa nyt kerralla valtavat määrät, mikä saattaa osaltaan laskea hintoja, vaikka sadot olisivatkin tavallisia pienempiä.

– Kevät oli niin kylmä, että odotimme sadon tulevan kolme viikkoa myöhässä. Nyt se onkin sen kolme viikkoa ajoissa, Kontti kertoo ja jatkaa:

– Tähän on ollut vaikeaa varautua. Meille tulee poimijoita vasta juhannuksen jälkeen. Jännittää, miten ehdimme poimia kaiken.

Illilän tilalla Vihdissä talvi ja kuivuus ovat vieneet sadosta pinta-alallisesti useamman kymmenyksen, mutta nyt mansikan pääsato on valmis. Maanviljelijä Tuomas Kekki toivoo, että hänen kasvattamat, eri tahtiin kypsyvät lajikkeet tekisivät sadon kypsymisestä tasaisempaa.

– Kukinta tapahtui lyhyellä periodilla niin kasvu kävi myös nopeasti. Nyt yhä useammat lajikkeet ovat kuitenkin vasta raakilevaiheessa, että se tuo meille helpotusta

Lisää sadetta ja vähemmän helteitä, niitä toivovat maanviljelijät. Viileämpiin ilmoihin ei kannata kuitenkaan luottaa.

– Säilöntämarjat kannattaa hankkia heti juhannuksen jälkeisellä viikolla, Elina Kontti muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lämpö vauhdittaa mansikan kypsymistä – Vantaalla poimimaan pääsee heti juhannuksen jälkeen4.6.2018 07.05
Mansikkakausi koittaa – näin teet mansikoista vinaigrettea ja gazpachoa20.6.2018 15.50
Petolliset mansikkamyyjät narahtavat tänä kesänä, kun pistokokeita laajennetaan – "Alkuperä on aina selvitettävissä"4.6.2018 11.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat