Minne mennä

Vantaan kaupunginmuseo on löytänyt uusia yleisöjä – "Hyvin me istumme kaupunkiin"

Vantaan kaupunginmuseo houkuttelee kaikenlaisia vantaalaisia näyttelyihinsä jamukaan niiden kokoamiseen. Museo on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Museota on johtanut joulukuusta lähtien Marjo Poutanen, joka on jo vuosia työskennellyt museossa eri tehtävissä.

Johanna Erjonsalo

Tavallisin museokävijä on keski-ikäinen nainen. Mutta Vantaan kaupunginmuseopa pystyy houkuttelemaan myös keski-ikäisiä miehiä. Niin tapahtui muuan muassa silloin, kun museossa nähtiin vantaalaisesta rockista kertonut Rock'n Vantaa -näyttely 2012 ja Rikoksen jäljillä 2004.

2000-luvulla kaupunginmuseo on tarttunut isoihin ja rohkeisiinkin aiheisiin ja tehnyt niistä kiinnostavia näyttelyitä sekä julkaisuja. Jo 2007 museossa nähtiin sateenkaariväen historiasta kertova laaja näyttely.

– Se oli Suomen ensimmäinen, kertoo kaupunginmuseon päällikkö Marjo Poutanen.

Näyttelyiden kävijämäärät ovat kasvaneet muutamasta tuhannesta jopa kymmeniin tuhansiin, kuten Kivistön asuntomessujen kasarikodissa 2015. Poutasen mukaan suuret massat ei ole pääasia, tärkeintä on ihmisten tavoittaminen. Se voi tapahtua sosiaalisessa mediassakin, kuten Facebookissa ja Instagramissa, tai vaikka vanhainkoteihin tehtävillä matkalaukkunäyttelykäynneillä.

Näyttelyiden työryhmiin kuuluu myös museon ulkopuolisia asiantuntijoita ja museo tempaisee asukkaatkin mukaan kaivamaan muistiaan ja kaappejaan.

– Yhdessä kaupunkilaisten kanssa tekeminen on hedelmällistä. Siten saamme tallennettua nykyaikaa, tehtyä nykydokumentointia.

Tulevaisuuden historiaa ovat esineet, mutta myös vantaalaiset ilmiöt, kuten Kaljakellunta-tapahtuma.

– Viime vuonna tallensimme vantaalaisten lapsiperheiden arkea.

– Hyvin me istumme tänne kaupunkiin, Poutanen jatkaa.

Kaupunginmuseolla on Tikkurilan vanhassa asemarakennuksessa pienet tilat eikä siellä voi pitää pysyvää näyttelyä. Mutta museo on kääntänyt pienet tilat edukseen: näyttelyiden koko on kohtuullinen.

– Meiltä ei lähdetä uuvuksissa!

Uusi päällikkö

Marjo Poutanen, 37, aloitti Vantaan kaupunginmuseon päällikkönä 1.12. 2017.

Hän on opiskellut Suomen historiaa Joensuun yliopistossa ja valmistunut myös historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi.

Punkaharjulla syntynyt ja Helsingin Maunulassa perheineen asuva Poutanen kiinnostui museoalasta ja teki ensin korkeakouluharjoittelunsa Vantaan kaupunginmuseossa. Vuoden 2004 lopulta lähtien hän on toiminut kaupunginmuseossa erilaisissa tehtävissä.

Hän on työskennellyt välillä myös mainostoimistossa copywriterina ja projektipäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaupunginmuseon johtaja eläkkeelle – "Nyt voin elää Amerikan aikaa"1.12.2017 07.55
Kaupunginmuseon ikkunat kunnostetaan – näin remontti näkyy museon toiminnassa27.5.2018 07.15
Hyppy menneisyyden Vantaalle – VS julkaisee viikoittain ennen ja nyt -kuvaparin kaupunginmuseon näyttelystä11.2.2018 11.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu