Puheenaihe

Sieniviljelijä-Erkki kasvattaa japanilaisia luksussieniä koivupölkyssä – "Ajattelin, että voisiko tämä olla liiketoimintaa"

Iso-orvokkiniityn luomutilan metsissä viljellään luksusravintoloiden himoitsemaa lähiruokaa.

Viljeltyä siitaketta saa kesällä jo runsain määrin ennen muuta sienikautta.

Nelli Lapintie

Kantarellia ja tattia kiinteämpi ja napakampi, mutta pitkään kypsyteltynä ja voissa paistettuna taivaallinen herkku. Sitä on parhaimmillaan siitake, puussa kasvava sieni, joka ei suomalaisessa arkiruokapöydässä ole vielä kovin tuttu vieras.

Sienikasvattajille ja -intoilijoille Japanista Suomeen kotoutettu, vaatimattoman näköinen sieni on sen sijaan arvostettu ruoka-aine. Siitake ei kasva Suomessa villinä, mutta sitä kasvatetaan koivu-, lepä- ja tammipölkyissä.

– Viljelemällä mahdollistetaan se, että siitakkeita on jo nyt saatavilla, kun luonnonsieniä ei ole vielä metsässä, Karjalohjalla sijaitsevan luomutila Iso-orvokkiniityn viljelijä Erkki Pöytäniemi avaa.

Pöytäniemi aloitti siitakkeen viljelemisen vaimonsa kanssa pitämällään pientilalla jo vuonna 2015. Hän kiinnostui siitakkeesta vieraillessaan Pohjois-Amerikassa, jossa siitakkeen kasvattaminen on suosittua ja myös luonto muistuttaa Suomea. Nyt karjalohjalaisen kuusimetsän jyrkkää mäkeä koristaa toista tuhatta sienipölkkyä.

Iso-orvokkiniitynmatka maailmaan alkaa ”ymppi”ostoksilla. Ymppi, eli sienen rihmasto, hankitaan joko viljana tai sahanpuruna. Sen jälkeen koivusta tai tammesta leikattuihin pölkkyihin porataan reikä, johon rihmastoa laitetaan. Reiän päälle laitetaan vielä oman tilan mehiläisvahaa, ja sitten enää odotetaan.

Alkuvaiheessa olevat pölkkyviljelmät makaavat tiiviisti maassa, mistä ne saavat imeä kosteutta.

Kun sienen teko alkaa olla lähempänä, pölkkyjä uitetaan tarvittaessa kylmässä vedessä. Lopulta ne asetellaan ilmaviin ristikkoihin, missä sienillä on tilaa pulpahdella lahottamastaan puusta esiin.

Istutuksestasienivaiheeseen voi vierähtää 1–2 vuotta, mutta sienen nähdessä päivänvaloa se kasvaa täysikokoiseksi jopa päivissä.

– Nämä ovat vuonna 2016 ympättyjä pölkkyjä, Pöytäniemi kertoo osoittaen sieniä pursuilevaa viljelmää.

Uusia pölkkyjä laitetaan itämään Iso-orvokkiniityllä vuosittain 400. Siitaketta saa tilalta vuodessa jopa 200 kiloa, eli reippaasti enemmän, mitä kasvattaja ehtii yksin syödä. Se on pienimuotoinen ongelma.

Pöytäniemi kertoo, että pääkaupunkiseudun ravintolat olisivat kiinnostuneita siitakkeesta, mutta sen kuljettaminen kustannustehokkaasti on haastavaa. Myymistä helpottaa nykyään kuitenkin Facebookin Reko-lähiruokaryhmät. Ennen harvinainen sienten viljeleminen on yleistynyt Suomessa, ja Pöytäniemi kertoo sen olevan kasvava trendi.

– Yrittäjänä ajattelin heti, ettei vain muutamalla pölkyllä lähdetä kokeilemaan, että voisiko tämä olla liiketoimintaa, hän nauraa.

Siitake

Itä-Aasiasta kotoisin oleva ruokasieni.

Siitakkeen nimi tulee japaninkielisestä nimestä shiitake, joka tarkoittaa puusientä.

Viljellään ja käytetään ruoanlaitossa monissa Aasian maissa.

Siitakkeet kasvatetaan lehtipuiden pölkyissä, joista rihmasto lahottaa tiensä sieneksi.

Viljelmät tuottavat sieniä parhaimmillaan keväästä jopa jouluun saakka.

Siitake ei pysty kasvamaan Suomessa villinä. Sen viljely kuitenkin kasvattaa suosiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sienisadosta vain prosentti päätyy hyötykäyttöön – Näillä vinkeillä pääset sienestämisen makuun!1.9.2017 11.00
Uunituore vuoden luontokirja tutkii limasieniä – Tämä naisnelikko meni ihan metsään22.11.2016 14.18

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu